Senatorul Marius Isăilă, trimis în judecată, sub control judiciar, pentru trafic de influenţă

Senatorul Marius Isăilă, trimis în judecată, sub control judiciar, pentru trafic de influenţă

Senatorul Marius Isăilă a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de către procurorii DNA, care îl acuză de trafic de influenţă, după ce acesta, printre altele, ar fi cerut bani în schimbul intervenţiei pentru blocarea unui control ANAF şi pentru atribuirea de contracte pe bani publici.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) precizează că Isăilă a fost deferit justiţiei pentru trei infracţiuni de trafic de influenţă (două în formă continuată şi una în formă simplă) şi una de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, relatează Mediafax.

Împreună cu Isăilă va fi judecat Cristian Ştefan Ene, consilier al senatorului, care este acuzat de trei infracţiuni de trafic de influenţă (două în formă continuată şi una în formă simplă).

În acelaşi dosar a fost inculpat şi Cătălin Cristescu, comisar în cadrul Gărzii Financiare, care a încheiat cu procurorii DNA un acord de recunoaştere a vinovăţiei şi a fost de acord cu felul şi cuantumul pedepsei stabilite, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv doi ani închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani.

Potrivit anchetatorilor, în prima parte a anului 2012, Marius Isăilă, la acel moment şef serviciu în Ministerul Finanţelor Publice, şi Cristian Ştefan Ene, în înţelegere cu Cătălin Cristescu, au convenit să intervină în vederea blocării controlului efectuat de ANAF la firma SC Dave Research SRL a omului de afaceri Lucian Timofanovici - denunţător în această cauză.

Cristescu ar fi fost intermediarul între omul de afaceri şi Isăilă şi Ene.

"După ce Isăilă Marius Ovidiu şi Ene Cristian Ştefan i-au pretins inculpatului Cristescu Cătălin suma de 200.000 euro, susţinând că vor realiza intervenţiile pe lângă funcţionarii ANAF, acesta din urmă a transmis mai departe solicitarea către denunţător, care a remis suma pretinsă în mai multe tranşe. Astfel, o sumă de 20.000 euro urma să îi revină inculpatului Cristescu Cătălin, iar restul de 180.000 euro au fost remişi mai departe celorlalţi 2 inculpaţi. După remiterea sumei de 200.000 euro, deoarece controlul continua, inculpatul Cristescu Cătălin le-a transmis celorlalţi doi inculpaţi nemulţumirea şi îngrijorarea denunţătorului. Aceştia au pretins o nouă sumă, respectiv 150.000 euro, plătibili în mai multe tranşe, pretinzând că este vorba de un nou control", mai arată DNA.

Pe de altă parte, în august 2013, Isăilă şi Ene i-au pretins lui Cristescu 20.000 de euro, pentru a interveni pe lângă diferiţi funcţionari publici, în vederea sprijinirii acestuia să promoveze concursul ce urma să aibă loc în toamna anului trecut, pentru ocuparea unei funcţii de inspector în cadrul ANAF - Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.

"În acelaşi scop, pentru a realiza intervenţii pe lângă diferiţi funcţionari publici şi decizionali din structurile de resort - în vederea favorizării aceluiaşi inculpat la concursul ce a avut loc la data de 29.03.2014 pentru ocuparea unor funcţii în cadrul ANAF, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală - inculpatul Isăilă Marius Ovidiu, prin intermediul lui Ene Cristian Ştefan, i-a pretins o nouă sumă, în cuantum tot de 20.000 euro", se arată în rechizitoriu

Pentru a ascunde primirea celor 20.000 de euro, Isăilă "a instigat" la întocmirea unui fals contract de împrumut între Ene şi Cristescu.

Tot în 2013, aceiaşi Isăilă şi Ene au promis unui om de afaceri realizarea de intervenţii pe lângă funcţionari din cadrul Primăriei Sector 3 Bucureşti şi la alte entităţi juridice, pentru ca firma acestuia să obţină încheierea unor contracte de lucrări.

"Folosul celor 2 inculpaţi, urmare a acestor 'intervenţii' a constat în nerestituirea unui împrumut, în sumă de 25.000 euro, pe care inculpatul Isăilă Marius Ovidiu îl contractase de la omul de afaceri, parte din suma de bani împrumutată fiind folosită de inculpatul Ene Cristian Ştefan", mai arată procurorii.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ale lui Marius Isăilă şi Cristian Ştefan Ene.

Dosarul a fost trimis spre judecare la instanţa supremă, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză, precum şi "impunerea plăţii cauţiunii în cuantum de 500.000 lei, deoarece pe parcursul urmăririi penale inculpatul Isăilă Marius nu a respectat această obligaţie", mai precizează DNA.

În martie 2014, procurorii au reuşit, cu ajutorul lui Cătălin Cristescu, să realizeze un flagrant prin care Ştefan Cristian Ene a fost prins primind cei 20.000 de euro pentru ca senatorul Marius Isăilă să-i faciliteze câştigarea concursului pentru un post în Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.

În urma acestui flagrant, Ene a decis să colaboreze cu procurorii şi a confirmat infracţiunile în care au fost implicaţi atât el, cât şi senatorul Isăilă. Tot Ene a participat la operaţiuni de supraveghere în calitate de colaborator al DNA, redactând la solicitarea senatorului un contract de împrumut prin care Ene să şteargă urmele mitei de 20.000 de euro primită de la Cristescu.

Plenul Senatului a respins, în 2 iunie, arestarea preventivă a senatorului Marius Ovidiu Isăilă .

 


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”