Senat: Personalul care îngrijeşte pacienţi cu COVID-19 ar putea fi angajat pe perioadă nedeterminată, după starea de urgenţă
Senatul a adoptat, în calitate de primă Cameră sesizată, în şedinţa plenului de joi, OUG 40/2020 cu un amendament prin care cei angajaţi în perioada stării de urgenţă în sistemul sanitar şi care au asigurat asistenţa medicală a pacienţilor cu CoVID-19 pot opta pentru un contract de muncă pe perioadă nedeterminată, după încheierea stării de urgenţă.
Senatorii au votat telefonic pentru acest act normativ, fiind exprimate 131 de voturi "pentru".
OUG 40/2020 privind întărirea capacităţii administrative a sistemului sanitar prevede că perioada de rezidenţiat pentru medicii din ultimul an, care nu pot susţine în acest moment examenul de specialist, a fost prelungită până la data de 31 octombrie.
"Prin derogare de la prevederile legale în vigoare, posturile vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sănătăţii şi unităţilor aflate în subordinea, coordonarea şi sub autoritatea ministerului, inclusiv funcţiile publice de execuţie şi conducere, pot fi ocupate de către personal contractual fără organizarea concursului, în mod direct, prin numirea de către ordonatorul de credite, cu stabilirea drepturilor salariale pentru funcţia temporară. Raporturile juridice încheiate încetează de drept la 45 de zile de la încetarea situaţiei de urgenţă", se arată în ordonanţă.
OUG 40/2020 a primit raport de admitere cu un amendament în Comisia de sănătate, raport însuşit joi de plen.
"În cazul personalului medical, angajat în perioada stării de urgenţă în unităţile sanitare pe secţiile desemnate să asigure asistenţa medicală a pacienţilor cu COVID-19, la încetarea contractului individual de muncă încheiat pe perioadă determinată, unitatea medicală va încheia contracte de muncă pe durată nedeterminată. Contractul individual de muncă este încheiat înainte de împlinirea termenului de 45 de zile, la exprimarea acordului din partea angajatului în cauză", prevede amendamentul.
Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, care a fost prezent în sală, a menţionat că amendamentele adoptate în comisie şi însuşite de plen sunt "pertinente şi sporesc valoarea actului normativ".
Senatorul USR Florina Presadă a subliniat că dezbaterea ordonanţei este "un bun prilej pentru a reitera recunoştinţa pentru tot personalul medical aflat în linia întâi în lupta cu noul coronavirus şi pentru cei ce intră în această perioadă în sistemul medical".
Ea a solicitat ministrului Sănătăţii să transparentizeze angajările făcute în această perioadă fără concurs.
"Nu vrem nume, vrem să ştim că oamenii angajaţi corespund cerinţelor posturilor sau funcţiilor pe care au fost angajaţi pentru că de competenţa acestor oameni depind vieţile altor oameni", a spus Presadă.
Senatorul UDMR Laszlo Attila a afirmat că în unele judeţe au avut loc abuzuri, "factorii locali făcând schimbări fără să se consulte cu autorităţile locale". El însă şi-a exprimat susţinerea pentru ordonanţă, în forma adoptată în Comisia de sănătate.
Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a condus joi reuniunea din sala de plen, unde a fost asistat de secretarii Mario Oprea şi Marian Pavel. Majoritatea senatorilor au lucrat de la distanţă, în sală, în afară de cei din prezidiu, fiind prezenţi liberalii Daniel Fenechiu, Alina Gorghiu, Ion Popa şi Iancu Caracota, George Dircă (USR) şi social-democraţii Radu Preda şi Bogdan Matei.
Ordonanţa va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. AGERPRES