Semnificațiile discursului ținut de Regele Charles la București ANALIZĂ
Regele Charles a arătat legătura „profundă, de suflet” pe care o are cu România în discursul pe care l-a susținut la Palatul Cotroceni, susțin specialiștii consultați de „Adevărul”.
Regele Charles al III-lea FOTO: Administrația Prezidențială
Monarhul britanic și-a început discursul menționând că „au trecut 25 de ani de la prima vizită în această țară remarcabilă”.
„Când am venit aici, dar și înainte, am simțit o legătură profundă cu România”, a completat Regele Charles.
Suveranul britanic a făcut referire la legătura de familie dintre Casa Regală Britanică și cea din România și a precizat că tatăl său și regele Mihai aveau amintiri din copilăria petrecută împreună pe meleagurile românești.
„Întotdeauna m-am simțit ca acasă în România”, a mai susținut Regele Charles, punctând că în toți acești ani a putut să vadă întreaga țară.
Un moment inedit în timpul discursului de la Cotroceni, susținut în fața a 300 de persoane, a avut loc în momentul în care Regele Charles a recitat din Mihai Eminescu:
"După cum am mai spus, am ajuns să iubesc România – cultura și arta voastră, moștenirea și istoria voastră, peisajele voastre măturatoare și biodiversitatea neprețuită, această „tara de glorii, tara de dor”, dacă pot să-l parafrazez pe poetul dumneavoastră național, Mihai. Eminescu", a spus suveranul.
„Bine ați revenit în România, țara pentru care de-a lungul timpului ați dezvoltat o afecțiune aparte”, a afirmat, la rândul lui, Klaus Iohannis, punctând și aprecierea vizitei de către români și menționând recunoașterea pentru implicarea Majestății Sale în „protejarea și celebrarea unor valori care țin de însăți identitatea națională”.
Klaus Iohannis a precizat că fundația Regelui Charles „ a deschis posibilitatea de a redescoperi satul românesc și de a contribui la prezervarea lui prin activități de restaurare a clădirilor sau a obiectelor prețioase, prin dezvoltarea agriculturii ecologice, protejarea zonelor montane sau readucerea la viață a unor meserii tradiționale. Ați creat astfel oportunități deosebite pentru dezvoltarea durabilă a comunităților locale”.
Președintele României și-a încheiat discursul precizând: „Ne uităm cu speranță spre viitor, convinși că aceste legături vor deveni tot mai puternice și că relațiile dintre statele noastre se vor dezvolta în continuare”.
Ce spun specialiștii
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, a explicat pentru Adevărul că discursul Regelui Charles arată sentimentele puternice pentru România, precum și o relație strânsă cu țara noastră, exprimată inclusiv prin referirea la relațiile de rudenie dintre reprezentanții Casei Regale ai celor două state.
„Există diferențe foarte mari și cu toate acestea și-a păstrat identitatea legat de România, ceea ce este o atitudine. Eu nu am mai întâlnit așa ceva și am ascultat multe discursuri despre sau în legătură cu România la nivele foarte înalte, această căldură și empatie nu îmi amintesc să o fi văzut altundeva”, a explicat fostul ministrul de externe.
Mai mult, fostul demnitar a făcut referire și la abordarea pe care suveranul a avut-o când a ajuns în județul Covasna, lăsându-se îmbrățișat de localnicii care îl așteptau, gest interzis de către Casa Regală a Marii Britanii.
„Vreau să vă spun un lucru, Regele Marii Britanii nu poate să fie atins, să nu mai zic îmbrățișat nici de arhiepiscopul de Canterbury. Deci trebuie înțeles, eu îmi dau seama că noi avem o imagine cât se poate de naturală pentru că el așa a vrut să proiecteze, dar în egală măsură trebuie înțeles că rigorile Casei Regale în ceea ce privește procedurile protocolare sunt dintre cele mai dure. Un rege în funcție nu poate fi atins de nimeni, nici măcar nu te poți apropia la mai mult de 1,5 metri”, a punctat Cristian Diaconescu.
Referitor la discursul președintelui României, Cristian Diaconescu a punctat că „în mod natural președintele României s-a referit la domenii care țin mai mult de contextul informal și de relația pe care regele a avut-o și a dezvoltat-o în legătură cu România”.
„Într-un astfel de moment nu se fac, cel puțin public, referențiale politice, și nici aspecte de angajament bilateral pentru că nu este cazul și nu este cadrul de așa natură negociat și stabilit în legătură cu o astfel de vizită”, a adăugat Cristian Diaconescu.
Contact de Adevărul, consultantul politic Valeriu Turcan, fost consilier prezidențial, a precizat că „legătura Majestății Sale la nivel personal cu România este una profundă, de suflet, după cum a și lăsat să se înțeleagă, foarte clar, din discursul său”.
„Prezența în România an de an, efortul constant de a pune în valoare patrimoniul cultural și natural al României, au făcut ca, astăzi, Regele Charles să ocupe un loc special în inimile multor români atât din țară cât și din Marea Britanie”, a declarat Valeriu Turcan.
În ceea ce privește discursul lui Klaus Iohannis, fostul consilier prezidențial susține că „ceremoniile de la Palatul Cotroceni și cuvintele folosite de Președintele Iohannis au fost menite să arate respectul și prețuirea României pentru efortul constant al Regelui Charles de a contribui la strângerea relațiilor dintre cele două țări”.
„Inițiativele Majestății Sale legate de dezvoltarea sustenabilă a comunităților rurale au reprezentat, de mulți ani de zile, un adevărat program politic personal la nivel internațional. Proiectele din România, sprijinite cu stăruința, an de an, de către Majestatea Sa, au dat roade, devenind modele de bune practici în ceea ce înseamnă dezvoltarea durabilă la nivel local, inclusiv prin atragerea multor turiști străini în România în zone până nu demult uitate de lume”, a adăugat consultantul politic.
Totodată, Turcan a punctat că vizita Regelui Charles nu poate fi desprinsă total de contextul internațional.
„Colaborarea strânsă în materie de apărare și securitate din ultimii 20 de au făcut ca astăzi Marea Britanie și România să se regăsească împreună, în prima linie a eforturilor de sprijinire a Ucrainei și combatere a amenințării ruse. Colaborarea în materie de apărare și securitate atât în cadrul NATO, cât și la nivel bilateral, contribuie la creșterea securiății naționale a României și reprezintă, alături de colaborarea cu Statele Unite, o ancoră majoră de securitate pentru România într-o zonă atât de complicată precum cea în care ne aflam”, a precizat Valeriu Turcan.
Regele Charles a sosit în România vineri, 2 iunie, într-o vizită privată, fiind primit la președintele Klaus Iohannis și alți 300 de invitați la Cotroceni. Suveranul ar urma să petreacă mai multe zile în România.
Sursa: adevarul.ro