Semnificația asalturilor mecanizate intermitente ale Rusiei

Semnificația asalturilor mecanizate intermitente ale Rusiei

Forțele ruse au efectuat o serie de atacuri mecanizate în estul Ucrainei în această săptămână, folosind în luptă o combinație de vehicule blindate și infanterie în diferite locații pentru a încerca să străpungă liniile defensive ale Kievului, relatează Business Insider.

Asalt mecanizat rus în regiunea Donețk FOTO X/MAKS 24

Asalt mecanizat rus în regiunea Donețk FOTO X/MAKS 24

Analiștii apreciază că aceste atacuri blindate sunt limitate la zone specifice și ar putea reflecta limitele puterii ofensive a Moscovei și incapacitatea de a executa o operațiune ofensivă pe scară largă, multidirecțională.

Forțele ruse au efectuat mai multe atacuri mecanizate în regiunea Donețk în ultimele zile în diferite direcții ale liniei frontului, însă aceste eforturi sporadice au avut aparența că sunt limitate în ceea ce privește eficacitatea lor.

Într-o astfel de încercare, Moscova a angajat 10 tancuri și motociclete, un buggy și aproape 50 de vehicule de luptă, potrivit analiștilor de la centrul de reflecție Institutul pentru Studierea Războiului, care au descris asalturile drept „forțări mecanizate localizate”.

Aceste „atacuri mecanizate rusești periodice și intermitente reprezintă probabil amploarea capacității ofensive actuale a Rusiei, iar Rusia este puțin probabil să lanseze o nouă operațiune ofensivă distinctă în cursul verii, din cauza constrângerilor materiale și de personal”, au scris miercuri analiștii în evaluarea lor zilnică privind evoluția răboiului.

Analiștii au apreciat că Rusia s-a chinuit pe parcursul războiului să organizeze simultan mai multe operațiuni ofensive la scară largă. În schimb, pare acum mai înclinată să efectueze atacuri intermitente în care intensitatea variază în diferite zone ale liniei frontului.

„Comandamentul militar rus ar putea evalua că aceste atacuri mecanizate pulsatorii sunt fie suficiente pentru a îndeplini obiectivele revizuite, mai limitate ale comandamentului pentru vara anului 2024, fie că aceste atacuri reprezintă limita capacităților actuale ale forțelor ruse”, au scris analiștii.

Aceștia au adăugat că „comandamentul militar rus ar putea, de asemenea, să încerce să împingă forțele ruse, degradate, din zonă să avanseze cât mai mult posibil înainte să ajungă la apogeul capacităților lor de luptă, indiferent de pierderile suferite de aceste forțe în acest proces”.

Rusia a lansat un atac limitat împotriva regiunii de frontieră Harkov din nord-estul Ucrainei la începutul lunii mai, părând să pregătească astfel terenul pentru o ofensivă mai amplă în această vară, care ar pune la încercare o armată ucraineană ce se confruntă cu o lipsă de armament și de personal.

Dar Ucraina a rezistat. Oficialii americani au lăudat Ucraina pentru că a reușit să țină piept atacurile rusești, remarcând faptul că acordarea de asistență suplimentară în luna aprilie a deblocat furnizarea crucială de ajutor militar pe linia frontului, contribuind astfel la contracararea ofensivei.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, a declarat că „au existat îngrijorări legitime că Rusia ar putea obține un progres strategic pe câmpul de luptă” în timp ce SUA - și Ucraina - așteptau ca congresmenii americani să aprobe asistența suplimentară de securitate.

Însă „liniile defensive ale Ucrainei au fost fortificate, iar forțele ucrainene au continuat să lupte cu curaj și să respingă avansurile Rusiei”, a declarat Kirby reporterilor luni.

El a adăugat că „în ultimele câteva luni, Rusia a suferit costuri extraordinare, sacrificând mii de soldați ruși pentru un câștig foarte mic”.

Pe de altă parte, analiștii ISW au remarcat că operațiunile ofensive în curs ale Rusiei sunt încă foarte costisitoare pentru Ucraina și sunt probabil o încercare de a reduce capacitățile militare ale țării invadate prin uzură, indiferent de cât de mult teritoriu reușește să captureze

Analiștii ISW au remarcat anterior că aceasta este probabil teoria victoriei a președintelui rus Vladimir Putin. La sfârșitul lunii iunie, aceștia observau că „forțele ruse continuă să acorde prioritate progreselor graduale prin asalturi consistente, în detrimentul câștigurilor operaționale semnificative prin manevre rapide”.

Analiștii au sunliniat că Rusia urmărește să „câștige un război de uzură împotriva forțelor ucrainene”, epuizându-i oamenii și echipamentele. Cu toate acestea, Rusia s-a chinuit, în același timp, să lanseze o putere de luptă ofensivă organizată asupra ucrainenilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „E moț de curcan” / Corina Bud și-a uitat lenjeria intimă acasă și a oferit un spectacol de zile mari, chiar pe scenă. În fața a zeci de mii de oa…

2 „Da, am primit propuneri indecente. Mi s-au oferit şi bani şi celebritate”

3 Așa o fi?

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucrainenii ar fi atacat o bază militară din Rusia unde se află temutele rachete Satan. Militarii au abandonat totul și au fugit