Semnele dezastrului din Rusia/Doi militari, arestați pentru că au „discreditat armata”/Repară obuziere Msta-S şi le trimite ca „noi” pe frontul din Ucraina
Semnele dezastrului din Rusia/Doi militari, arestați pentru că au „discreditat armata”/Repară obuziere Msta-S şi le trimite ca „noi” pe frontul din Ucraina
Doi militari ruși, Ilia Karpenko din Petropavlovsk-Kamchatski și Valeri Kotovich din Rostov-pe-Don, sunt anchetați pentru „discreditarea armatei ruse”, potrivit șefului organizației pentru drepturile omului Agora, Pavel Chikov, citat de Meduza .
Potrivit informațiilor sale, acestea sunt primele cazuri în care militarii au fost acuzați de discreditarea armatei ruse, care prevede pedeapsa cu înschisoare de până la 10 ani.
Nu au fost dezvăluite detalii despre ceea ce au făcut cei doi militari, însă unul dintre ei este arestat, iar cele două cauze penale sunt instrumentate de instanțele militare.
La jumătate de an după ce Codul Penal din Rusia a fost schimbat, odată cu începerea războiului din Ucraina, cei care „discreditează” armata rusă şi „difuzează informaţii false”, numărul celor care au fost suspectați, acuzați și condamnați a ajuns la 100, susține șeful organizației pentru drepturile omului Agora, Pavel Chikov.
"Mai mult de jumătate dintre inculpați, 57 de persoane, sunt inculpați în baza părții a doua a articolului 207.3, care aparține categoriei de infracțiuni și implică o pedeapsă de la 5 la 10 ani de închisoare. Alți 24 sunt acuzați de partea 1, este de o gravitate minoră, până la trei ani de închisoare", a declarat activistul pentru drepturile omului.
În același timp, potrivit acestuia, 32 de inculpați pentru „discreditarea armatei ruse” nu se află în Rusia, alți 28 se află în arest preventiv, altor șase le sunt interzise anumite activități, iar alți trei sunt plasați în arest la domiciliu.
Instanțele de judecată au pronunțat sentințe în nouă dosare penale privind „falsuri” despre armata rusă.
Repară obuziere Msta-S şi le trimite ca „noi” pe frontul din Ucraina
Armata rusă a primit primele obuziere autopropulsate Msta-S modernizate. Uzina UralTransMash, principalul producător rusesc de artilerie autopropulsată, situată în Ekaterinburg, a făcut această primă livrare pe 29 august. ''Noile'' obuziere autopropulsate Msta-S nu sunt chiar atât de noi, ci sunt unele destul de vechi care au fost supuse modernizării. Ministerul rus al Apărării nu recunoaşte că armata rusă înregistrată pierderi grele în Ucraina, dar susţine că le trimite obuziere Msta-S pentru că au nevoie de ele pe câmpul de luptă.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că o primă livrarea obuziere autopropulsate Msta-S de la uzina UralTransMash a fost finalizată înainte de termen.
"A fost efectuată o revizie majoră a instalațiilor de artilerie autopropulsată 2С19 Msta-S, precum și lucrări de modernizare a artileriei", a anunțat compania rusă, într-un comunicat pentru publicaţia BulgarianMilitary.com.
Modernizarea a inclus integrarea unui nou sistem automat de control al focului şi repararea șasiurilor obuzierelor autopropulsate.
Pe 4 august au apărut informaţii că Rusia a trimis zeci de vehicule blindate și obuziere autopropulsate Msta-S de 155 mm în Ucraina. La momentul respectiv, mai mulţi matori oculari au postat pe reţele de socializare mai multe materiale foto-video cu momentul în care un tren încărcat cu obuziere autopropulsate Msta-S travers podul din Crimeea și intră pe teritoriul Ucrainei.
De asemenea, se preciza că obuzierele autopropulsate transportate se îndreptau spre Herson pentru că principalul obiectiv al forţelor ruse de ocupaţie era stabilizarea linie frontului. Alte surse precizau că Rusia se pregătește să își reia ofensiva în Ucraina - dincolo de linia de apărare din Herson, acum ruptă de contraofensiva armatei ucrainene.
Msta-S este un obuzier autopropulsat de 152,4 mm, dezvoltat în anii 1980. Obuzierul a fost folosit de armata rusă în mai multe conflicte, majoritatea regionale pentru Federația Rusă, cum ar fi cel de-al doilea război cecen, războiul din Donbas, conflictul din 2020 din Nagorno-Karabah și invazia rusă din 2022 în Ucraina.
Obuzierul are o greutate de 42 de tone. În funcție de tipul de muniție, acesta poate trage până la 10 proiectile pe minut. Raza maximă de acțiune poate ajunge până la 28 km.
Msta-S este înarmat cu tunul 2A65 de 152 mm, care, atenție, este tunul principal al obuzierului remorcat din aceeași serie Msta-B. Acest tun, chiar și în versiunea obuzier tractat, poate trage un proiectil de artilerie ghidat.
Cu toate acestea, Uzina UralTransMash nu poate livra acum obuziere noi către armata rusă, deoarece Uralvagonzavod, consorţiul ruse de apărare din care face parte şi principalul producător rusesc de artilerie autopropulsată, este puternic afectat de sancţiunile occidentale. Ca urmare a agresiunii militare ruse din Ucraina, statele occidentale au impus o serie de sancţiuni, iar toate companiile ruse care fac parte din complexul militar-industrial rus suportă acum consecinţele - accesul industrie ruse de apărare la piaţa occidentală de componente cu dublă utilitate - civil-militară - a fost restricţionat. SURSA: defenseromania.ro