Semnele care pot indica un accident vascular cerebral

Semnele care pot indica un accident vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral ( AVC ) este o urgență neurologică majoră, care poate pune viața în pericol dacă nu se intervine terapeutic în cel mai scurt timp posibil. Acesta se produce atunci când un vas de sânge care irigă creierul este obstrucționat de un tromb – cheag sangvin (AVC ischemic acut) sau când un astfel de vas se rupe (AVC hemoragic), producând hemoragie cerebrală. Din păcate, România are o incidență ridicată a accidentului vascular cerebral și printre cele mai crescute rate de mortalitate din Europa, din această cauză.

27 10 Adevarul ro jpg

Accidentul vascular cerebral poate fi prevenit dacă se adoptă un stil de viață sănătos și se înlătură, pe cât posibil, factorii de risc. Acest lucru implică inclusiv ținerea sub control a unor afecțiuni, precum diabetul zaharat, dislipidemia, diferite boli ale inimii sau hipertensiunea arterială.

Pentru a reduce numărul deceselor prin AVC, dar și pentru a scădea rata dizabilităților pe care un astfel de eveniment le poate genera, recunoașterea semnelor unui accident vascular cerebral este esențială: asimetria feței (vizibilă mai ales la comisura gurii), imposibilitatea de a mișca o mână sau o mână și un picior (pe aceeași parte a corpului), vorbire incoerentă sau imposibilitatea de a pronunța anumite cuvinte. În accidentele vasculare cerebrale hemoragice, pacienții se pot confrunta cu dureri intense de cap și vărsături și chiar își pot pierde cunoștința.

În astfel de situații, este foarte important ca pacientul să ajungă cât mai repede într-un compartiment de primiri urgențe , care să îi asigure tratamentul optim. În cazul accidentului vascular cerebral ischemic acut, tratamentul de elecție este tromboliza intravenoasă. Aceasta constă în administrarea perfuzabilă a unei substanțe fibrinolitice, timp de o oră. Cantitatea de substanță ce trebuie administrată este calculată în funcție de greutatea corporală a pacientului și are ca scop dizolvarea cheagului de sânge care obstrucționează vasul sanguin. În acest fel, circulația sângelui la nivel cerebral este restabilită, iar pacientul are șanse foarte mari, de 90% și chiar 100% în unele cazuri, de recuperare, fără a rămâne cu sechele neurologice pe termen lung. Însă, pentru ca tratamentul să fie eficient trebuie respectată așa-numita fereastră terapeutică, de 4,5 ore, dacă nu există contraindicații. În schimb, accidentul vascular cerebral hemoragic necesită tratament chirurgical sau intervențional, pentru oprirea hemoragiei. În lipsa unui tratament corespunzător și rapid, pacientul care a suferit un AVC riscă să rămână cu sechele neurologice severe, cum ar fi, de exemplu, tulburările de limbaj sau paralizia.

Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat multidisciplinar din București care, prin intermediul Compartimentului de Primiri Urgențe, asigură tratament de urgență pacienților care au suferit un accident vascular cerebral ischemic acut, prin tromboliză intravenoasă. De asemenea, pacientul cu AVC beneficiază în CPU SANADOR de o abordare multidisciplinară, medicul urgentist colaborând strâns cu medicul neurolog și cu neurochirurgul, în cazul în care este nevoie de intervenție chirurgicală. Pe de altă parte, ca pacientul să ajungă cât mai repede la spital, Departamentul de Urgență al Spitalului Clinic SANADOR dispune și de un Serviciu de Ambulanță, cu flotă de ambulanțe și dispecerat proprii, care poate acorda asistență medicală prespitalicească și poate asigura transport specializat. Pentru că în AVC „timpul înseamnă creier”, Compartimentul de Primiri Urgențe este deservit de o platformă investigațională completă, la care medicii au acces nonstop, extrem de importantă pentru stabilirea rapidă a diagnosticului și a tipului de tratament.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”