Semnele care anunță vremuri grele pentru apărarea Ucrainei în anul ce vine

Semnele care anunță vremuri grele pentru apărarea Ucrainei în anul ce vine

Ezitările Occidentului și hotărârea tot mai fermă a Rusiei de a-și pune toate resursele – umane și economice – în slujba războiului prevestesc un an greu pentru apărarea Ucrainei, scrie „The Wall Street Journal“.

Soldati ucraineni profimedia 0802505177 jpg

Președintele rus încearcă să transforme avantajul al națiunii sale în ceea ce privește numărul populației și muniții în progres pe câmpul de luptă, în timp ce voința și asistența occidentală pentru Kiev încept să devină șovăielnice.

Rusia are mult mai mulți oameni care să-i completeze armata decât ucrainenii, scrie WSJ. Președintele Vladimir Putin militarizează economia rusă, folosind venituri mari din petrol pentru a crește producția de arme. Între timp, paralizia politică din SUA și Europa amenință furnizarea de arme și bani de care depinde supraviețuirea Ucrainei.

Putin este încă departe de a cuceri regiunile ucrainene pe care Rusia le-a revendicat – să nu mai vorbim de a-și atinge obiectivul mai mare de a subjuga Ucraina, a cărei existență ca stat național independent a numit-o o anomalie istorică.

„Avantajele materiale în 2024 sunt în principal de partea Rusiei, dar ele nu par suficiente pentru ca Rusia să-și poată atinge obiectivele politice”, a spus Michael Kofman, membru senior la Carnegie Endowment for International Peace.

„Este inexact să sugerăm că Rusia câștigă războiul”, a spus Kofman. „Cu toate acestea, dacă anul viitor nu se fac alegerile corecte privind abordarea problemei Ucrainei și resursele occidentale, atunci perspectivele de succes ale Ucrainei par slabe”.

Industria de război

SUA, Uniunea Europeană și Marea Britanie au o producție economică anuală combinată de aproximativ 45 de trilioane de dolari — de 20 de ori mai mare decât economia Rusiei — și tehnologie superioară. Pe hârtie, susținătorii Ucrainei sunt mult mai puternici decât atacatorul ei. Dar Rusia face mult mai mult efort.

Planul bugetar al guvernului rus pentru 2024-2026, aprobat la începutul acestei luni, arată că țara dedică o parte din ce în ce mai mare de resurse războiului. Cheltuielile militare vor crește la peste 100 de miliarde de dolari anul viitor, cel mai ridicat nivel din vremea URSS. Fabricile trec producția de la bunuri civile la tancuri și drone. Sectoarele civile plătesc prețul, cu deficit și inflație. Dar stimularea cheltuielilor militare masive susține economia rusă, compensând efectul sancțiunilor occidentale.

Moscova folosește comerțul cu țări terțe pentru a importa tehnologiile occidentale aflate sub sancțiuni de care au nevoie producătorii săi de arme. De asemenea, a găsit o modalitate de a ocoli plafonul de preț al Occidentului asupra exporturilor sale de petrol, prin construirea propriei flote de petroliere care nu sunt supuse reglementărilor occidentale.

Producția de masă a permis Rusiei să ajungă din urmă cu Ucraina în fabricarea de drone de luptă mici, un domeniu în care inovația ucraineană i-a oferit anterior un avantaj, dar în care dependența Ucrainei de mici ateliere și voluntari își arată limitele.

Occidentul, pași limitați pentru stimularea producției militare

Occidentul a implementat doar pași limitati pentru a stimula producția militară. SUA își mărește producția de obuze de artilerie, dar țările UE nu reușesc să se coordoneze pentru a plasa comenzi și a motiva investițiile în noi producții de apărare. UE a promis Ucrainei un milion de obuze de artilerie până în martie anul viitor, dar oficialii spun că blocul nu va reuși să se țină de cuvânt. În schimb, Coreea de Nord a oferit Rusiei un milion de obuze într-un timp scurt în această toamnă, potrivit informațiilor sud-coreene.

Țările europene rămân fără arme și muniții în stoc pe care le pot oferi Ucrainei. Diviziunile politice din Washington au încetinit deja livrările din SUA. Obuzele din Coreea de Sud au ajutat artileria ucraineană să atingă paritatea cu forțele ruse pentru o parte a acestui an. Acum trupele ucrainene spun că sunt din nou în dezavantaj.

Economia Ucrainei a rezistat atacului rusesc mai bine decât se aștepta, chiar a crescut ușor în acest an, după o prăbușire profundă când Rusia a invadat țara la începutul anului 2022. Dar Ucraina se bazează pe banii occidentali pentru a acoperi costurile bugetului civil, cum ar fi educația și asistența medicală, permițând Kievului să-și folosească impozitul pe venituri pentru a finanța războiul.

„Asistența militară și financiară sunt esențiale pentru ca Ucraina să aibă succes, dar trebuie, de asemenea, să devenim mai autonomi în producția de arme și în reziliența economică”, a declarat Pavlo Klimkin, fost ministru de externe ucrainean.

Incertitudini politice

Regimul lui Putin a fost zguduit în iunie, când grupul paramilitar Wagner s-a revoltat împotriva guvernului rus. Dar revolta a eșuat și liderii Wagner au fost uciși într-un suspect accident de avion. De atunci, nimeni nu a mai îndrăznit să să ridice o provocare serioasă la adresa autorității lui Putin.

În schimb, tensiunile politice sunt în prezent mai puternice în Occident și Ucraina.

Consensul bipartizan de la Washington pentru susținerea Ucrainei s-a destrămat treptat pe măsură ce ciclul alegerilor prezidențiale din SUA se apropie, obiecțiile față de ajutorul suplimentar crescând în rândul republicanilor din Camera Reprezentanților.

De asemenea, UE se luptă să aprobe finanțarea. Blocul a promis că va oferi Kievului 50 de miliarde de euro în următorii ani, dar acest angajament este acum pus la îndoială. Cătușele fiscale autoimpuse ale Germaniei au aruncat planurile de cheltuieli ale UE în confuzie, în timp ce liderul Ungariei Viktor Orban, care are de multă vreme relații calde cu Rusia, amenință că va pune veto asupra ajutorului pentru Ucraina.

La Kiev, eșecul contraofensivei din această vară de eliberare a regiunilor ocupate de Rusia a exacerbat fricțiunile dintre liderii militari și politici. Scopul războiului lui Zelenski de a restabili pe deplin granițele internaționale ale Ucrainei este văzut ca nerealist de Occident.

Blocajul militar întărește opinia în Germania, cel mai important susținător european al Kievului, că o încetare a focului și negocieri cu Moscova ar fi în interesul Ucrainei. Berlinul nu vrea să-l preseze pe Zelenski, însă.

Chiar dacă Putin ar accepta încetarea focului, Kievul se teme că va exploata timpul pentru a-și întări forțele și a ataca din nou. Liderul rus are un istoric îndelungat de a renunța la acorduri.

Mulți oficiali occidentali cred că Putin așteaptă să vadă cine câștigă alegerile prezidențiale din SUA peste un an. Dacă este Donald Trump, guvernele europene se tem că el ar putea opri sprijinul militar al SUA pentru Ucraina și chiar Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, lăsând o Europă slabă din punct de vedere militar, care se luptă pentru a controla expansionismul rus.

O generație de politicieni europeni care ani de zile au subestimat provocarea lui Putin față ordinea de după Războiul Rece a continentului se luptă să se adapteze la revenirea războiului pe scară largă între statele europene.

Situația pe câmpul de luptă

Unii oficiali europeni se tem chiar că poziția Ucrainei pe câmpul de luptă s-ar putea destrăma în această iarnă. Armata ucraineană este lipsită de infanterie după ce a suferit pierderi grele în contraofensiva de vară și în apărarea sângeroasă a orașului Bahmut iarna trecută. Datorită unui sistem de înrolare disfuncțional afectat de corupție, mulți dintre înlocuitori sunt bărbați în vârstă de 40 de ani și sunt adesea trimiși în tranșee cu prea puțină pregătire.

Lipsa de muniție înseamnă, de asemenea, că Ucraina este puțin probabil să poată pregăti o altă ofensivă majoră peste ceva timp. Constituirea de către trupele ucrainene a unui cap de pod pe malul de est al râului Nipru în regiunea Herson este un punct luminos rar, deși de mică amploare.

Dar, de asemenea, armata rusă se luptă să obțină progrese notabile, în ciuda avantajelor sale numerice în trupe și echipamente. Infanteria și vehiculele sale sunt adesea mai vechi și de o calitate mai scăzută decât forța cu care a început invazia.

Ambelor părți le este greu să avanseze pe terenuri deschise, puternic minate, sub cerul pe care bâzâie dronele, care pot ataca trupele și vehiculele sau pot dirija focul precis de artilerie.

Rusia și-a adunat rezervele disponibile în estul Ucrainei, unde încearcă să pătrundă în mai multe puncte, fără succes. Chiar și la Avdiivka, principala țintă a Rusiei în această toamnă, forțele sale avansează cu un cost uriaș în oameni și materiale.

Armata obosită a Ucrainei poate încă să monteze o apărare eficientă de-a lungul frontului de 1000 de kilometri dacă își exploatează resursele, limitând Rusia doar la câștigurile locale, spun ofițerii ucraineni și experții occidentali. Ministerul apărării de la Kiev intenționează să construiască noi fortificații defensive, după ce a văzut cât de eficientă a fost apărarea Rusiei în sudul Ucrainei în această vară.

„Anul viitor poate fi folosit ca an de construcție pentru reconstituirea armatei ucrainene”, a spus Kofman. Kievul trebuie să îmbunătățească mobilizarea și pregătirea trupelor, să renunțe la ofensivă și să-și întărească liniile, a spus el. „Dacă acest lucru nu se va întâmpla. , apoi anul viitor poate deveni un punct de cotitură, după care Ucraina va deveni din ce în ce mai dezavantajată.“

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…