Semne timpurii care prevestesc demența. La ce trebuie să fiți atenți pentru a preveni declinul cognitiv
Demența nu este o boală specifică, ci un sindrom (un grup de simptome asociate) asociat cu un declin continuu al capacităților cognitive, care afectează în special memoria, dar și vorbirea și alte comportamente.
Somnul insuficient poate fi una dintre cauzele dementei FOTO Arhiva
Experții au dezvăluit cele 11 semne cheie care indică faptul că sunteți expus riscului de demență și ce puteți face pentru a le combate, relatează Mirror .
Demența nu este o boală specifică, ci un sindrom (un grup de simptome asociate) asociat cu un declin continuu al capacităților cognitive, care afectează în special memoria, dar și vorbirea și alte comportamente. Potrivit NHS, aproximativ 1 din 11 persoane de peste 65 de ani suferă de demență în Regatul Unit.
Noile cercetări în domeniul sănătății arată că în Marea Britanie există peste 944.000 de persoane care trăiesc cu demență, număr care se estimează că va crește la peste 1 milion până în 2030. Mai degrabă decât o parte naturală a îmbătrânirii, există mulți factori de risc care pot crește probabilitatea ca o persoană să dezvolte demență.
Somnul insuficient, una dintre cauze
Un studiu publicat recent în revista medicală a Academiei Americane de Neurologie a constatat că persoanele cu ore de culcare neregulate prezintă un risc de demență cu 53% mai mare decât cele cu orare stricte, după ce s-a ținut cont de vârstă, sex și risc genetic de boală Alzheimer.
Oamenii de știință au urmărit somnul a 88.094 de persoane de vârstă mijlocie cu ajutorul unor dispozitive de urmărire purtate la încheietura mâinii timp de șapte ani în medie, cărora li s-a acordat un scor de 100 în funcție de cât de mult se potriveau orele de somn și de trezire în fiecare zi. Înregistrările medicale au arătat că grupul cu cel mai mic punctaj - cei care au înregistrat cele mai multe variații în ciclul de somn - au fost semnificativ mai predispuși la dezvoltarea demenței decât cei cu un punctaj mediu.
Profesorul Matthew Paul Pase, de la Universitatea Monash din Australia, a declarat: "Constatările noastre sugerează că regularitatea somnului unei persoane este un factor important în ceea ce privește riscul de demență. Recomandările privind sănătatea somnului se concentrează adesea pe obținerea unei cantități corecte de somn, care este de șapte până la nouă ore pe noapte, dar se pune mai puțin accent pe menținerea unor programe de somn regulate."
Alți factori care contribuie la dezvoltarea declinului cognitiv
Îmbătrânirea - persoanele cu vârsta de peste 75 de ani au o probabilitate mai mare de a dezvolta demență.
Genele - majoritatea demențelor nu sunt ereditare, dar, în unele cazuri rare, demența este cauzată direct de o boală monogenică. Dintre cele mai frecvente patru tipuri de demență, demența fronto-temporală (FTD) este cel mai probabil cauzată de o modificare genetică unică.
Tensiunea arterială ridicată (hipertensiune arterială) - persoanele care au o tensiune arterială ridicată constantă la vârsta mijlocie sunt mai predispuse să dezvolte demență în comparație cu cele cu tensiune arterială normală, din cauza efectului pe care tensiunea arterială ridicată îl are asupra inimii, arterelor și circulației sângelui.
Fumatul - fumătorii prezintă un risc mai mare de a dezvolta demență în comparație cu nefumătorii.
Diabet - persoanele cu diabet de tip 2 la vârsta mijlocie prezintă un risc crescut de a dezvolta demență, în special boala Alzheimer și demența vasculară.
Obezitatea - obezitatea la vârsta mijlocie crește riscul de a dezvolta demență.
Consumul ridicat de alcool - consumul excesiv de alcool (mai mult de 12 băuturi pe săptămână) poate crește riscul.
Niveluri scăzute de implicare cognitivă - persoanele care își folosesc în mod activ creierul pe tot parcursul vieții pot fi mai protejate împotriva deteriorării celulelor cerebrale cauzate de demență.
Izolarea socială - izolarea socială poate crește riscul de hipertensiune arterială, boli coronariene, depresie și demență, așa că menținerea unei activități sociale active poate reduce activitatea sau cel puțin încetini progresia bolii.
Leziuni cerebrale traumatice - leziunile cerebrale pot declanșa un proces care ar putea duce în cele din urmă la demență, care afectează în special sportivii din box, fotbal, hochei și rugby, care suportă adesea leziuni cerebrale repetate.
Sursa: adevarul.ro