Semne rele are anul pentru România: cifrele nu mint și arată o realitate alarmantă ANALIZĂ

Semne rele are anul pentru România: cifrele nu mint și arată o realitate alarmantă ANALIZĂ

După un 2023 nesperat de bun pentru echipa națională, neînvinsă în cele zece partide disputate (6 victorii, 4 egaluri), 2024 se anunță un an tare complicat. Și ce vedem acum e o situație care, cu siguranță, îi dă dureri de cap selecționerului Edward Iordănescu (45 de ani).

Fanii români numără zilele până la Euro 2024. FOTO: Arhiva Adevărul

Fanii români numără zilele până la Euro 2024. FOTO: Arhiva Adevărul

Stafful naționalei monitorizează, săptămânal, evoluțiile jucătorilor români aflați în circuitul primei reprezentative, pe lista lărgită pentru Euro 2024 (14 iunie – 14 iulie). Problema e că, treptat, Iordănescu și oamenii săi au tot mai puține date de analizat! Pentru simplul motiv că niște jucători de bază în viziunea lor au devenit marginalizați la cluburile lor, „clienți“ ai băncii de rezerve. Paradoxal, la această problemă au contribuit două transferuri spectaculoase din perioada mercato. Vorbim despre trecerea lui Drăgușin, de la Genoa la Tottenham, și despre plecarea lui Horațiu Moldovan, de la Rapid la Atletico Madrid.

Așadar, doi titulari ai naționalei au lăsat echipele unde jucau, în mod constant, și au ajuns să facă tușa în Anglia, respectiv Spania. Desigur, atât Drăgușin, cât și Moldovan au avut niște propuneri de nerefuzat și nu e exclus ca, pe viitor, situațiile lor să se îmbunătățească. La ora actuală însă, postura în care se află cei doi e cel puțin alarmantă. Iar problema cu Moldovan e și mai mare. Pentru că se bate cu Jan Oblak (31 de ani) pentru postul de portar și, realist vorbind, doar o eventuală accidentare îl poate scoate pe sloven dintre buturi.

Îngrijorător pentru selecționer e faptul că și celălalt portar pe care l-a tot convocat, vorbim despre Ionuț Radu (26 de ani), e „lipit“ de bancă, la Bournemouth. De fapt, dacă ne uităm la cifrele goalkeeper-ului, observăm că, în zece din ultimele 11 meciuri ale celor de la Bournemouth în Premier League, Ionuț Radu n-a fost nici măcar în lot! De aceea, acesta a tot încercat să plece din Anglia și, la un moment dat, a fost aproape de Al-Shabab (Arabia Saudită). Finalmente însă, mutarea nu s-a realizat.

E clar că, în vederea alcătuirii lotului pentru Euro 2024, Edward Iordănescu nu poate convoca doi portari care au stat pe bancă în lunile dinaintea turneului final. Această situație deschide ușa naționalei pentru Târnovanu (FCSB) și Aioani (Rapid), titulari la echipele lor.

Ianis Hagi, prestații slabe la Alaves

Ianis Hagi, prestații slabe la Alaves

„Spaniolii“ noștri, de umplutură

Plecarea lui Horațiu Moldovan la Atletico, în ianuarie, a mărit lista internaționalilor români care suferă în La Liga. Pentru că aveam deja doi jucători în campionatul spaniol, Andrei Rațiu (Rayo Vallecano) și Ianis Hagi (Alaves), care nu jucau la echipele lor.

În 2024, Rațiu, fundaș dreapta, a avut o singură apariție în campionat, bifând 64 de minute în înfrângerea cu Atletico Madrid (1-2). În rest, el e „client“ al băncii în La Liga. Restul minutelor sale din acest an, 210, au fost adunate în Cupa Spaniei. De unde Rayo Vallecano a fost eliminată în optimi. Ceea ce înseamnă că șansele lui Rațiu de a mai aduna minute se vor micșora, în condițiile în care rămân doar meciurile din campionat. Iar aici, deocamdată, preferatul antrenorului Francisco Rodríguez Vílchez (45 de ani) e albanezul Ivan Balliu (32 de ani). Norocul lui Rațiu, dacă se poate spune așa, e că Rayo Vallecano merge prost în La Liga, având o singură victorie în ultimele 13 etape! Ceea ce înseamnă că titularii pot fi schimbați, într-o tentativă de a scoate echipa din criză.

De remarcat e și un alt detaliu îngrijorător: internaționalii noștri sunt marginalizați la niște echipe slabe! Rațiu nu joacă la ocupanta locului 13 din 20 în La Liga, în timp ce Ianis Hagi (25 de ani) e „de umplutură“ la Alaves, locul 11 în același campionat. Și în cazul lui Hagi, perspectivele sunt sumbre. El era folosit în cupă, dar echipa a fost eliminată din competiție în optimi. Și pentru Alaves rămâne doar campionatul. Unde, în patru din ultimele cinci etape, Ianis Hagi a rămas pe bancă. Doar în ultima rundă, în înfrângerea cu Barcelona (1-3), românul a adunat 13 minute pe teren. Și n-a arătat mai nimic. De aici, și informația relatată de BBC: Mijlocașul (n.r. – Ianis Hagi) a fost avertizat de selecționerul Edi Iordănescu. E în pericol să rateze Euro 2024, dacă n-are un impact mai mare la Alaves“.

Cu siguranță, o eventuală excludere a lui Ianis Hagi de la lotul pentru Euro 2024 ar da naștere la un scandal cosmic! Dacă tatăl său a „erupt“, în martie 2023, când Ianis n-a prins lotul pentru partidele cu Andorra și Belarus din preliminariile Campionatului European, ne putem imagina doar ce va face Gheorghe Hagi (59 de ani), în cazul în care fiul său va fi sărit din schemă pentru turneul final din Germania.

George Pușcaș traversează o criză acută pentru un atacant

George Pușcaș traversează o criză acută pentru un atacant

Probleme și în Italia

Revenind la Edward Iordănescu, în mod cert, el urmărește cu îngrijorare și ce se întâmplă cu jucătorii săi din Italia. Pentru că și de aici vin vești proaste!

Răzvan Marin (27 de ani) a început acest sezon, jucând constant la Empoli în Serie A. Treptat însă, minutele sale s-au împuținat. În 2024, el a fost titular într-un singur meci din cinci în Serie A.

George Pușcaș (27 de ani) are o situație și mai grea. În Serie B! Pentru că Genoa, aflată în prima ligă, l-a împrumutat la Bari după ce atacantul n-a marcat niciun gol în actuala stagiune! Deocamdată, după trei apariții la Bari în Serie B, Pușcaș rămâne „certat“ cu golul. Pentru că nici aici n-a spart gheața. De fapt, ultima reușită a lui Pușcaș datează din 18 noiembrie 2023, când a marcat pentru România în victoria cu Israel (2-1), la Felcsút. Ca să vedem când a înscris ultima dată la echipa de club trebuie să ne întoarcem și mai mult timp. Mai precis, pe 21 ianuarie 2023! Când într-o partidă din Serie B, Benevento – Genoa (1-2), românul a adus victoria oaspeților cu golul său din minutul 90+4. Cu un asemenea bilanț, e clar că Pușcaș e un alt internațional român în mare pericol de a rata avionul spre Germania pentru Euro 2024.

Internaționalii români marginalizați la cluburile lor

Nume Unde joacă Minute adunate în 2024

Horațiu Moldovan Atletico Madrid 90

Ionuț Radu Bournemouth 0

Radu Drăgușin Tottenham 98

Andrei Rațiu Rayo Vallecano 274

Răzvan Marin Empoli 91

Ianis Hagi Alaves 168

George Pușcaș Bari 129

Program Euro 2024 jpg

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...