Semne de pace?/Kievul este gata să negocieze cu Moscova, anunță ministrul chinez de Externe, după o întrevedere cu omologul ucrainean

Semne de pace?/Kievul este gata să negocieze cu Moscova, anunță ministrul chinez de Externe, după o întrevedere cu omologul ucrainean

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a spus în timpul unei întrevederi pe care a avut-o miercuri la Guangzhou cu omologul chinez Wang Yi, că Ucraina s-a declarat gata pentru dialog și negocieri cu Rusia pentru obținerea păcii, se menționează într-o declarație publicată pe site-ul Ministerul chinez de Externe . Kievul nu a comentat încă public privind acest anunț și nicio nu a confirmat veridicitatea lui, relatează publicația independentă rusă Meduza.

„Partea ucraineană este gata pentru dialog și negocieri cu partea rusă. Desigur, negocierile trebuie să fie rezonabile și substanțiale, menite să obțină o pace dreaptă și de durată”, este citat Dmitro Kuleba de către diplomația chineză.

Potrivit Beijingului, Kuleba a mai spus că patea ucraineană „studiază cu atenție” planul de pace pe care China și Brazilia l-au prezentat în mai.

Potrivit Reuters, discuțiile dintre Kuleba și Wang Yi au durat mai bine de trei ore. „Mai mult decât erau planificate. A fost o discuție foarte aprofundată și la subiect”, a declarat o sursă ucraineană pentru agenția de știri.

Reacția Kremlinului

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova „nu a refuzat niciodată să negocieze” cu Kievul, într-o reacție oferită presei după anunțul Beijingului.

„Mesajul însuși, ar putea spune unii, este în acord cu poziția noastră. Știți că partea rusă nu a refuzat niciodată să negocieze. A rămas mereu deschisă la negocieri. Detalii sunt importante aici, nu le știm încă, vom aștepta clairificări suplimentare”, a declarat Peskov.

La sfârșitul lunii iunie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Kievul ar putea purta discuții de pace cu președintele rus Vladimir Putin numai prin intermediari. El a dat ca exemplu acordul privind cerealele, când Ucraina a ajuns la un acord nu cu Rusia, ci cu ONU și Turcia, care, la rândul lor, și-au asumat responsabilitatea de a negocia cu Kievul și Moscova.

„Planul de pace China – Brazilia”

Pe 24 mai, Reuters a relatat că Brazilia și China au solicitat discuții de pace între Rusia și Ucraina, cu participarea ambelor țări, deoarece o astfel de mișcare „este singura modalitate de a rezolva «criza ucraineană»”.

Declarația repectivă a fost semnată de consilierul special al președintelui Braziliei, Celso Amorim, și de ministrul chinez de externe, Wang Yi.

Documentul notează că ambele țări sprijină o conferință internațională de pace „organizată la momentul oportun, recunoscută atât de Rusia, cât și de Ucraina, cu participarea egală a tuturor părților, precum și discutarea onestă a tuturor planurilor de pace”.

Brazilia și China cer, de asemenea, ca toate părțile să adere la cele trei principii de dezescaladare a conflictului: să nu extindă câmpul de luptă, să nu escaladeze ostilitățile și să evite provocările.

În declarație, țările menționează, de asemenea, inadmisibilitatea utilizării armelor de distrugere în masă, în special a armelor nucleare, chimice și biologice, și atrag atenția asupra necesității de a preveni proliferarea nucleară și de a evita o criză nucleară.


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii