Semne care prevestesc infarctul. Cu ce afecțiuni poate fi confundat, cum să nu te lași păcălit de simptome
Depistarea semnelor timpurii ale unui infarct miocardic și aplicarea unui tratament prompt sunt vitale. Unele persoane care suferă un infarct miocardic pot prezenta semne de avertizare, îin timp ce altele nu au manifestații specifice.
Infarctul de miocard este o urgență medicală FOTO Shutterstock
"La fel ca în cazul bărbaților, majoritatea femeilor au ca simptom frecvent durerea sau disconfortul în centrul pieptului (durere precordială), resimțit ca presiune, constricție, gheară, apăsare. Durerea durează câteva minute sau poate dispărea și reapărea. De asemenea, puteți simți durere sau disconfort ce afectează jumătatea superioară a corpului – umărul stâng, brațul stâng sau ambele brațe, spatele, ceafa, mandibula sau partea superioară a abdomenului. Alte semne sunt: transpirație “rece”, greață și vărsături, senzația de “cap ușor”, amețeală sau leșin, oboseală accentuată.
Unele femei confundă simptomele infarctului de miocard cu afecțiuni neamenințătoare de viață , precum gripa, indigestia sau boala de reflux gastro-esofagian sau chiar consideră aceste manifestări ca urmare a procesului normal de îmbătrânire. Nu te lasă păcălită de simptome. Dacă nu ești sigură că este un infarct de miocard, mergi la spital. Lasă medicul să pună diagnosticul corect!", arată specialiștii de la Regina Maria
Primele 4-6 ore de la debut sunt esențiale
Medicii atrag atenția că o persoană care suferă un infarct miocardic are șanse de a fi salvată și recuperată, dacă se prezintă la spital în primele 4 - 6 ore de la debut. De aceea, este foarte important să recunoaștem câteva semnale care prevestesc infarctul.
Simptomele frecvente pot include:
dureri în piept sau disconfort;
durere la nivelul brațului, umărului sau gâtului;
amețeli;
stare de oboseală;
dureri în partea superioara a corpului;
o senzație de presiune, durere, epuizare;
o senzație de greutate în piept;
o senzatie de arsură la stomac sau indigestie;
greață și uneori vărsături;
transpirație;
dificultăți în a respira;
anxietate asemănătoare unui atac de panică;
tuse sau respirație șuierătoare, în cazul în care lichidul se acumulează în plămâni.
Ce este șocul cardiogenic
Simptomele pot varia ca durată, acestea pot dura câteva zile sau pot apărea brusc. Se pot dezvolta, de asemenea, următoarele: Hipoxemia - nivel scăzut de oxigen în sânge; Edemul pulmonar - acumularea de lichid în zona plămânilor; Șocul cardiogenic - scăderea bruscă a tensiunii arteriale, deoarece inima nu poate furniza suficient sânge, pentru ca restul corpului să funcționeze în mod adecvat.
Oamenii pot experimenta un amestec de simptome de atac de cord, indiferent de gen. Cu toate acestea, există diferențe specifice bărbaților și femeilor în prezentarea, biologia și rezultatele atacurilor de cord.
Simptome ale infarctului miocardic la femei
Cel mai frecvent simptom al infarctului miocardic este durerea în piept sau disconfortul în această zonă. Femeile sunt mai predispuse să aibă și alte simptome precum: dificultăți de respirație, greață/vărsături și durere de spate/maxilar.
Persoanele de sex feminin tind să fie mai expuse riscului de boli coronariene non-obstructive. Nivelurile mai ridicate de estrogen pot reduce riscul unui atac de cord. Ca urmare, acestea au un risc mai mare de atac de cord dupa menopauză, decât înainte de aceasta.
Simptome ale infarctului miocardic, la bărbați
Cel mai frecvent simptom la bărbați este durerea în piept sau disconfortul. Bărbații sunt mai predispuși să sufere un infarct miocardic care urmare a unei rupturi a plăcii de aterom.
Principala cauză a atacurilor de cord este boala coronariană. Arterele coronare transportă sânge încărcat cu oxigen, la inimă. Pe pereții arterelor se depun bucăți de calciu, grăsimi, colesterol sau produși sanguini. Această depunere de numește în termeni medicali „placă de aterom”. Procesul de acumulare se numește ateroscleroza și constituie motivul producerii unui infarct miocardic.
Sursa: adevarul.ro