Semne bune / România este „leopardul” Europei, cu creștere de 40% într-un domeniu cheie, în Top 5 mondial

Semne bune / România este „leopardul” Europei, cu creștere de 40% într-un domeniu cheie, în Top 5 mondial

„Motoarele fundamentale de creștere există pentru ca piața românească să continue să funcționeze bine”, a declarat Andrei Nedelcu, director la SAI Erste Asset Management. România a ajuns să fie ”leopardul” Europei într-un domeniu-cheie, piața bursieră, care a devenit una dintre cele mai performante din lume, în Top 5 mondial, în ultimele 12 luni, scrie Ziare.com.

Piața bursieră din România este vedetă în Europa și în lume, iar investitorii sunt încrezători că urcușul va continua, pe măsură ce se așteaptă ca mai multe companii să se listeze la București, potrivit unei analize din Bloomberg .

Indicele BET de la Bursa de Valori București a avut un randament de aproape 40% (ca valoare în dolari) în ultimele 12 luni, a cincea cea mai bună performanță dintre cei peste 90 de indici de acțiuni primari urmăriți de sursa citată. Chiar și după o fluctuație avută în august 2024, indicii bursieri se află la o mică distanță față de nivelul record, avansând timp de 13 luni din ultimele 15.

Oferta publică inițială de anul trecut de 1,8 miliarde de dolari a companiei de energie Hidroelectrica SA a adus mai mulți investitori străini în România. Acest lucru a contribuit, la rândul său, la revigorarea interesului local pentru bursă, sporind evaluările și volumele de tranzacționare – deși acestea din urmă rămân scăzute în raport cu standardele de pe plan internațional.

„Motoarele fundamentale de creștere sunt prezente, pentru a menține piața de valori din România să funcționeze bine”, a declarat Andrei Nedelcu, director de investiții la SAI Erste Asset Management România, unul dintre cele mai mari fonduri de investiții din țară. Se așteaptă că viitoarele IPO-uri „să susțină acest impuls”, a spus el.

În timp ce economia României, în mod tradițional cu creștere în ultimii ani, a încetinit, ea urmează să revină, ajutată de reducerile ratelor dobânzilor și de o moderare a creșterii prețurilor. Îmbunătățirea perspectivelor macro este combinată cu pariurile conform cărora piața de acțiuni din Europa de Est va fi ridicat la un nivel superior de către MSCI – poate chiar anul viitor – la o piață emergentă de la statutul său actual de piață de frontieră.

Adrian Tănase, directorul executiv al Bursa de Valori București SA, care operează Bursa de Valori București, a declarat pentru Bloomberg că România „stă foarte bine” în ceea ce privește criteriile MSCI de accesibilitate a pieței pentru investitorii internaționali și are numărul necesar de companii listate necesar pentru un upgrade. Cu toate acestea, încă trebuie să îndeplinească cerințele de lichiditate, a spus el.

Attila Gyurcsik, CEO-ul Accorde Fund Management, cu sediul la Budapesta, a declarat că MSCI de obicei face upgrade-uti de piețe în timpul analizei sale de vară, ceea ce înseamnă că următoarea oportunitate probabilă pentru București va veni pe la jumătatea anului viitor.

Interesant este că acțiunile Hidroelectrica au avansat doar cu 11% (în dolari) în ultimele 12 luni, ceea ce înseamnă că celelalte acțiuni ale Bucureștiului sunt în frunte. Indicele bursier BET are acum aceeași evaluare preț-acțiuni ca indicele de referință MSCI pentru piețele emergente, în timp ce cea mai mare bursă din Europa de Est din Varșovia se tranzacționează cu o reducere de aproximativ 30%.

Dan Popovici, CEO-ul OTP Asset Management România, al cărei fond de acțiuni al companiei a depășit 97% dintre colegii săi în 2024, a declarat că boom-ul evaluărilor este „sustenabil”. El pariază pe acțiunile bancare românești pentru a avea rezultate bune și a spus că vânzările optime cu amănuntul indică o creștere economică în curs de desfășurare. Un sondaj Bloomberg în rândul experților arată că PIB-ul va crește cu 3,5% în 2025, față de 2,7% în 2024.

Evaluările optimiste vin chiar dacă investitorii sunt cu ochii pe alegerile generale și prezidențiale din decembrie, precum și pe modul în care guvernul intenționează să reducă unul dintre cele mai mari deficite bugetare din Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, starea de spirit de la București este optimistă după IPO-ul de anul trecut, mai ales că România ia în considerare vânzarea de participații la alte companii, precum Autoritatea aeroportuară din București. Între timp, bursa locală intenționează să lanseze tranzacționarea cu instrumente derivate, atât în acțiuni, cât și în indicele de referință, precum și în energie, până la jumătatea anului 2025.


Citește și:

populare
astăzi

1 A recrutat online zeci de bărbați pentru a-și viola soția, după ce a drogat-o. Femeia a fost abuzată timp de 10 ani

2 „Atât s-a putut / ” Poliţistă din Teleorman, cercetată disciplinar în urma unor imagini apărute pe Internet

3 O familie din București se chinuie de doi ani să dovedească că nu a făcut un credit la IFN-ul fiicei lui Dan Voiculescu

4 Prima reacție a tânărului bătut de un polițist în propria mașină: „O să-l acționez în instanță. Era să fie mușamalizat cazul"

5 Noua eră a războiului / Momentul în care o dronă rusească încearcă să doboare una ucraineană