Semnarea unui acord de pace acum ar însemna sfârșitul Ucrainei așa cum o știm noi, spun experții

Semnarea unui acord de pace acum ar însemna sfârșitul Ucrainei așa cum o știm noi, spun experții

Această contraofensivă neconcludentă - împreună cu faptul că atenția lumii se concentrează acum asupra războiului Israel-Hamas din Orientul Mijlociu - a făcut ca unii să se întrebe dacă Zelenski ar trebui să ia în considerare semnarea unui tratat de pace cu Putin.

Foto Profimedia

Foto Profimedia

Dar experții militari au declarat pentru Daily Mail că, în ciuda faptului că există un impas pe teren, Zelenski nu poate semna un acord de pace - cel puțin pe termen scurt.

Charlie Herbert, general-maior în rezervă al armatei britanice care a servit în Afganistan , a spus că acest lucru ar îngheța „aspirațiile ucigașe” ale lui Putin, în loc să le oprească cu totul.

Semnarea unui acord de pace acum ar însemna sfârșitul Ucrainei așa cum o știm noi, spune Aliona Hlivco, directorul Societății Henry Jackson

„Va opta președintele Zelenski pentru pace acum? Absolut nu”, spune Herbert pentru Daily Mail. El spune că, deși există o „certa inevitabilitate” că războiul va fi încheiat printr-o formă de acord politic, nu se va întâmpla pe termen scurt.

„După cum se teme pe bună dreptate președintele Zelenski, semnarea unui acord acum riscă doar să înghețe aspirațiile criminale ale lui Putin, mai degrabă decât să le restrângă cu totul”, spune Herbert.

Aliona Hlivco, directorul general al think-tank-ului Henry Jackson Society, spune că, într-adevăr dacă Ucraina ajunge acum la o înțelegere pe fondul unei contraofensive cu puține câștiguri teritoriale semnificative, Putin se va întoarce în zece ani și va distruge Ucraina.

Hlivco, un fost politician ucrainean al cărui frate luptă în prima linie, spune: „Acesta este un război existențial pentru Ucraina. Dacă facem o înțelegere acum, așa cum am făcut în 2015, Putin se va întoarce zece ani mai târziu pentru a elimina națiunea ucraineană ca entitate”.

Ben Hodges: Putin „nu poate fi de încredere”

Ben Hodges, fost comandant al forțelor americane în Europa, este de acord că nu poate exista un acord de pace acum, explicând că Zelenski știe că Putin „nu poate fi de încredere în nicio negociere” și că Rusia „joacă un joc lung”.

„Zelenski știe că nu poate avea încredere în Rusia și în nicio negociere și că Putin joacă jocul lung - în speranța că SUA și alte națiuni occidentale vor face presiuni asupra Ucrainei să ia în considerare un tratat de pace”, spune Hodges, citat de Daily Mail.

Occidentul nu s-a trezit pe deplin la realitatea că suntem în război cu Rusia, spune generalul de brigadă în retragere al armatei americane Kevin Ryan

Kevin Ryan, un general de brigadă în retragere al armatei SUA, este de acord și spune că securitatea Ucrainei și a națiunilor occidentale - în special Estonia, Lituania și Polonia pe flancul estic al NATO - ar fi în pericol dacă Zelenski ar semna acum un acord de pace.

„Ucraina este primul câmp de luptă al războiului lui Putin cu Occidentul”, a spus Ryan pentru Daily Mail, adăugând că națiunile occidentale precum SUA și Marea Britanie nu au înțeles încă că acesta nu este doar un război între Rusia și Ucraina.

„Occidentul nu s-a trezit pe deplin la realitatea că suntem în război cu Rusia. Țări precum Polonia și Țările Baltice - cred cuvintele și acțiunile lui Putin și cred că suntem într-un război“.

„Dar SUA și Marea Britanie și o mare parte din NATO? Cred că ei cred că acesta este doar un război între Rusia și Ucraina – unul în care putem fi pe margine, ajutând”.

Ryan insistă că nu ar trebui semnat niciun acord de pace înainte ca trupele ucrainene să recâștige teritoriul pe care l-au pierdut în invazia Rusiei din 2022, precum și Crimeea - și că națiunile occidentale ar trebui să facă mai mult pentru a ajuta Ucraina să realizeze acest lucru.

Hodges este de acord și spune că Zelenski știe că nu ar putea începe niciodată negocieri cu Putin dacă trupele ucrainene nu își recapătă controlul asupra Crimeei, care a fost anexată de Rusia printr-un referendum fals în 2014.

„Zelenski știe că trebuie să cucerească Crimeea. Nu vor fi niciodată în siguranță atâta timp cât Rusia va ocupa Crimeea. Zelenski nu va putea niciodată să reconstruiască Ucraina dacă Rusia se află în Crimeea și este capabilă să blocheze sau să perturbe toate porturile Ucrainei“, spune Hodges.

Herbert subliniază că Zelenski nu va semna niciun acord de pace acum. „Dar inevitabil va căuta o serie de opțiuni pentru a pune capăt acestui război într-un mod care să fie tolerabil pentru poporul ucrainean”, spune el.

„Au sacrificat o sumă enormă – mai mult decât bănuiesc că vom ști vreodată sau am putea înțelege – dar războiul fără sfârșit nu este posibil nici pentru Ucraina și nici pentru susținătorii ei occidentali”.

Perspectiva unei victorii militare decisive - de ambele părți - rămâne iluzorie

Perspectiva unei victorii militare decisive - de ambele părți - rămâne iluzorie pe fondul contraofensivei eșuate, crede Charlie Herbert, general-maior britanic în rezervă

Toți experții recunosc că mult așteptata contraofensivă a Ucrainei, care a început în vară, nu a avut un succes atât de mare pe cât speraseră Ucraina și aliații săi occidentali.

Contraofensiva a progresat într-un ritm mult mai lent decât era anticipat, când națiunile occidentale au trimis tancuri și rachete în Ucraina, trupele ucrainene luptăndu-se să dislocheze soldații ruși care sunt înrădăcinați în tranșee. Și asta înseamă că Rusia controlează în continuare aproape o cincime din Ucraina.

Soldații ucraineni continuă să lupte, hotărâți să-și protejeze pământul. Dar situația este îngrozitoare, ambele părți suferind pierderi grele, cu aproximativ 100.000 de victime de fiecare parte.

Și de când a început contraofensiva, Ucraina a avansat cu doar 16 kilometri. A pierdut 20% din arme de pe câmpul de luptă în primele două săptămâni de operațiune.

Războiul este într-un impas”, spune colonelul în retragere al armatei americane Gian Gentile.

„După luni de lupte necruțătoare și măcinate, cu pierderi enorme de ambele părți și puține schimbări în poziția primelor linii, a devenit din ce în ce mai evident că niciuna dintre părți nu a avut încă un avantaj militar decisiv”, subliniază Herbert.

El precizează că acest lucru înseamnă că perspectiva unei victorii militare decisive – de ambele părți – rămâne „iluzorie”. „Nu ar trebui să fim surprinși”.

„Natura insensibilă de sacrificiu a tacticii rusești de „mașină de tocat carne” s-a dovedit dincolo de capacitatea Ucrainei de a învinge rapid, indiferent de curajul necruțător și determinarea forțelor armate ucrainene”.

Iar Zelenski a recunoscut săptămâna aceasta că trupele ucrainene se confruntă cu operațiuni defensive „dificile” pe părți ale frontului de est, odată cu venirea iernii.

Trupele ruse au lansat ofensive pe diferite secțiuni ale liniei frontului din estul Ucrainei în această toamnă, încercând să avanseze asupra orașului devastat Avdiivka și în nord-est între orașele Liman și Kupiansk.

Zăpada și temperaturile de îngheț care au fost de aproximativ minus 5 grade Celsius săptămâna trecută și care erau de așteptat să scadă, pot complica și mai mult operațiunile pe câmpul de luptă, unde luptele trec într-o fază de uzură.

Dar au fost unele câștiguri în ultimele săptămâni.

Trupele ucrainene lucrează acum pentru a respinge forțele rusești poziționate pe malul de est al râului Nipru, a declarat armata Kievului sâmbătă, 18 noiembrie, la o zi după ce Ucraina a susținut că și-a asigurat mai multe capete de pod pe acea parte a râului care desparte regiunea Herson parțial ocupată a țării.

Iar Gentile, directorul asociat al centrului Arroyo al think tank-ului RAND din SUA, spune că moralul soldaților ruși este încă scăzut. El spune că Occidentul trebuie să profite de acest lucru și să furnizeze Ucrainei mai multe arme pentru a putea câștiga decisiv.

„Chiar dacă rușii au construit linii defensive formidabile cu mine, obstacole și tranșee, moralul rușilor este încă destul de scăzut și le lipsește o adevărată rezervă operațională pentru a răspunde unei breșe ucrainene”, spune expertul.

Gentile, care a servit două războaie în Irak, a adăugat: „Cu alte cuvinte, apărarea rusă este susceptibilă de o ofensivă ucraineană care ar putea provoca o defecțiune sistematică a apărării generale a oamenilor lui Putin”.

Hodges are și el speranță. „Contraofensiva de la sol nu merge atât de bine cum am sperat cu toții, dar continuă să avanseze”, spune Hodges. „Asistați la debarcarea Ucrainei și la extinderea capului de pod pe malul stâng al râului Nipru”.

Fostul șef al trupelor americane din Europa spune că aceste câștiguri, oricât de mici, înseamnă că Zelenski „nu are nevoie sau dorință să se mulțumească cu nimic de la Putin”.

Herbert subliniază că, deși perspectiva unei schimbări semnificative a blocajului în lunile de iarnă este „subțire”, este „prea devreme pentru a considera cu seriozitate că oricare dintre părți este pregătită pentru o formă de soluționare politică negociată pentru a pune capăt acestui război.

O altă „vară sângeroasă de uzură anul viitor rămâne scenariul cel mai probabil

Și fără niciun acord de pace sau înțelegere, Herbert spune că o altă „vară sângeroasă de uzură anul viitor rămâne scenariul cel mai probabil, în care părțile încearcă cu disperare să găsească avantaje tehnologice, tactice și logistice”.

„Aceasta va fi o competiție mortală pentru a ieși din impas, nu diferită de cea cu care s-au confruntat forțele aliate pe Frontul de Vest în Primul Război Mondial”, spune Herbert.

Ben Hodges: Occidentul poate pune capăt războiului, dacă ar oferi Ucrainei suficiente arme pentru a câștiga

Occidentul poate pune capăt războiului, dacă ar oferi Ucrainei suficiente arme pentru a câștiga, crede Ben Hodges, fost comandant al forțelor americane în Europa. Timpul în care războiul se va termina va depinde de cât de mult sprijină Occidentul în continuare Ucraina - și dacă va face mai mult, spun experții militari.

Finanțarea suplimentară a SUA pentru Ucraina este pusă în pericol de luptele politice de la Washington, unde noul război consumă atenția la cele mai înalte niveluri.

Diviziuni asupra Ucrainei au apărut și în Uniunea Europeană, care spune că nu poate furniza toate munițiile pe care le-a promis. Summiturile UE și alte reuniuni globale la nivel înalt tind acum să se concentreze pe catastrofa umanitară din Gaza.

Philip Ingram , colonel în retragere al armatei britanice și specialist în informații militare, a declarat: „Dacă sprijinul scade înainte ca Ucraina să reușească să-i învingă pe ruși, atunci ajutorul în valoare de miliarde de dolari care a fost acordat Ucrainei până acum a fost irosit.

„Orice guvern occidental, inclusiv cel al SUA, care decide să irosească toți acești bani și să nu mai dea, se va sinucide politic”.

„Ucraina are nevoie de mai multe arme, mai multe muniții, mai multe sisteme cu rază lungă de acțiune și mai multe avioane de luptă de generația a patra precum F16“, spune Hlivco. Toată contraofensiva a eșuat pentru că avem o lipsă de provizii de arme.

Întrebată cât timp crede că ar putea dura războiul, Hlivco răspunde: „Fratele meu, care este soldat în prima linie în Ucraina, a spus că sunt gata să lupte în acest război pentru cel puțin un deceniu.

„Cu nivelul actual al proviziilor de arme, nu există niciun indiciu că războiul se va încheia mai devreme. Occidentul poate pune capăt în mod realist acestui război anul viitor. Dacă se hotărăște“.

Pentru Hodges, cea mai importantă mișcare pe care o poate face Occidentul ar fi să „declarăm public că este în interesul nostru strategic ca Ucraina să câștige, să învingă Rusia și să ejecteze Rusia înapoi la granița din 1991” și să trimită mai multe arme.

„Un astfel de obiectiv strategic ar genera politici mult mai eficiente în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina”, spune Hodges, explicând modul în care politicile ar trebui să se concentreze pe trimiterea mai multor arme în Ucraina.

El spune că furnizarea de capacități de lovitură de precizie cu rază lungă de acțiune - cum ar fi Sistemul de rachete tactice ale armatei MGM-140 cu rază de acțiune de 300 km și bombe cu diametru mic lansate de la sol - ar „permite Ucrainei să facă Crimeea insuportabilă pentru forțele ruse”.

„Ucrainenii au demonstrat deja conceptul cu doar trei rachete de croazieră Storm Shadow furnizate de Regatul Unit cu loviturile lor asupra Sevastopolului. Imaginați-vă dacă Ucraina ar avea doar 100 de rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune”, spune Hodges.

Dar până acum, SUA și aliații săi nu au oferit Ucrainei ajutor care ar însemna că războiul va ajunge la un final „decisiv”, adaugă Hodges.

Administrația americană va decide în cele din urmă cum se termină acest război”, spune Hodges. „Politica actuală de „cu tine atâta timp cât este nevoie” este un alt mod de a spune că nu ne angajăm ca Ucraina să câștige, ci în schimb vom oferi un ajutor incremental care menține Ucraina în luptă, dar care nu va fi decisiv“.

„Aceasta este o politică proastă și este o oportunitate uriașă ratată de a ajuta Ucraina să provoace o înfrângere Rusiei și să schimbe situația de securitate din Europa pentru generații.”

Gian Gentile: Putin este mai mult decât fericit să-și pună tinerii în mașina de tocat carne pentru o perioadă lungă de timp

Putin este mai mult decât fericit să-și pună tinerii în mașina de tocat carne pentru o perioadă lungă de timp, susține colonelul american în retragere Gian Gentile.

El spune că este greu de spus cât timp va dura războiul dacă Occidentul nu trimite mai multe arme.

„Se pare că Putin este mai mult decât fericit să-și pună tinerii în mașina de tocat carne și noroi cu o pregătire minimă pentru o perioadă bună”, spune Gentile. „Cum se va sfârși războiul este în cele din urmă o decizie politică pentru ambele părți”.

Herbert spune că și acest conflictul se va încheia printr-o formă de acord politic – dar insistă că un astfel de acord nu ar trebui să fie încheiat pe termen scurt.

„În absența unei schimbări fundamentale în blocajul tranșeelor, există o anumită inevitabilitate că acest conflict va fi încheiat nu prin țeava unui tanc, ci printr-o diplomație liniștită și o formă de acord politic, dar nu pe termen scurt“, spune Herbert.

„După cum se teme pe bună dreptate președintele Zelenski, acest lucru riscă doar să înghețe aspirațiile criminale ale lui Putin, mai degrabă decât să le restrângă cu totul”.

Într-o evaluare îngrozitoare, Ryan spune că problema pentru Ucraina este lipsa ei de trupe. Și de-a lungul timpului, fără protecția NATO, trupele ruse chiar și slab pregătite și echipate „vor slăbi capacitățile” forțelor ucrainene.

„Va veni un moment în care Ucraina va fi forțată să accepte cel puțin o încetare a focului dacă nu se schimbă situația de pe câmpul de luptă”, spune Ryan.

Ryan subliniază că Ucraina trebuie să devină membră a NATO pentru ca Occidentul să-și atingă obiectivele și țara să fie „suverană și liberă”.

„Avem nevoie de o Ucraină care se află în interiorul NATO și al UE, ca un bastion împotriva acțiunilor răuvoitoare ale unei Rusii aflate sub controlul lui Putin și al acoliților săi”, spune Ryan.

„Obiectivele [ca Ucrainei să fie suverană și liberă] nu vor fi câștigate la masa de negocieri”, adaugă el. „Ele trebuie să fie afirmate de Ucraina și Occident și protejate cu putere militară”.

„Nu ar trebui să amânăm admiterea Ucrainei atât în ​​NATO, cât și în UE”, a insistat Ryan. „Dacă nu reușim să ne atingem obiectivele împotriva Rusiei cu care ne confruntăm astăzi, vom fi mai greu presați să le atingem împotriva Rusiei pe care Putin o construiește”, subliniază acesta.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…