Semnalele date în privat de Putin că vrea să negocieri, un pocal potrăvit al Kemlinului pentru Ucraina și Occident
Cel puțin din septembrie, Putin a semnalat prin intermediari că este dispus să se ajungă la o încetare a focului care să oprească luptele de pe frontul actual, asta fiind departe de ambițiile sale de a domina Ucraina, după cum afirmă doi foști înalți oficiali ruși apropiați Kremlinului, precum și oficiali americani și străini care au primit un asemenea mesaj din partea emisarilor lui Putin, scrie „The New York Times“.
Vladimir Putin Foto EPA EFE
Interesul repetat al lui Putin față de un eventual armistițiu demonstrează cât de oportunistă și de improvizată a fost abordarea războiului în culise. Zecile de interviuri cu ruși care l-au cunoscut de multă vreme și cu oficiali străini care au putut urmări manevrele interne ale Kremlinului arată un lider care caută să reducă riscurile și să-și păstreze căile de manevră într-un război care a durat mai mult decât se așteptase. Deși în public afișa o retorică incendiară, pe plan privat, Putin își manifesta dorința de a-și proclama victoria și de a trece la alte treburi.
Nu există probe din care să reiasă că liderii ucraineni, care s-au angajat să-și elibereze teritoriile, ar accepta un asemenea acord. O serie de oficiali americani afirmă că ar fi vorba despre o cunoscută tentativă a Kremlinului de a dezorienta și nu reflectă dorința reală de compromis din partea lui Putin. Foști oficiali ruși mai spun că s-ar putea prea bine ca Putin să se răsgândească din nou dacă forțele ruse încep să se redreseze. Un înalt oficial rus a spus că „liderul de la Kremlin nu dorește să se dea nici măcar cu un metru înapoi”.
O serie de analiști susțin că Putin are de profitat de pe urmaa unui război prelungit și că el dorește să amâne orice negocieri până când la Casa Albă ar putea reveni fostul președinte Donald Trump, principalul candidat la nominalizare din partea republicanilor în vederea alegerilor prezidențiale din 2024.
Ei susțin că propaganda lui Putin ar putea ușor transforma în victorie situația actuală, sărbătorind un coridor terestru spre Crimeea, o armată care a rezistat în fața contraofensivei Ucrainei susținute de Occident și pretinsa anexare de către Rusia a patru regiuni ucrainene, trecând peste faptul că Rusia nu le controleaază întrutotul.
Stratagema liderului de la Kremlin
Potrivit unora, momentul ideal ar fi înaintea alegerilor prezidențiale din Rusia, programate în martie. Putin e sigur că își va asigura încă un mandat de șase ani, dar el dorește mult ca alegerile să ilustreze sprijinul populației.
Public, Putin și-a păstrat poziția agresivă, afirmând că rezistă în fața unui Occident care caută să distrugă o civilizație rusă veche de 1000 de ani.
Dar oficialii americani observă o schimbare a poziției lui Putin, subliniind că el nu mai cere îndepărtarea guvernului lui Zelenski. Ei spun că armistițiul vehiculat de Putin va păstra o Ucraină suverană cu capitala la Kiev, dar ar permite Rusiei să controleze 20% din teritoriul ucrainean pe care și l-a anexat deja. Ei mai susțin că, deși Putin dă de înțeles că e dispus la un asemenea acord, el așteaptă să i se facă o ofertă ceva mai clară.
Printre multele pretenții la care nu se va renunța se numără și hotărârea lui Putin de a menține Ucraina în afara NATO. Dar un fost oficial rus consideră că un dezacord pe această temă nu l-ar îndepărta pe Putin de o înțelegere, având în vedere că alianța nu e pe cale să admită Ucraina în viitorul apropiat.
Oficialii americani au mai spus ziarului că armistițiul ar menține Ucraina ca țară suverană, cu Kievul capitală, în timp ce Rusia păstrează controlul asupra teritoriului ocupat.
Dar nu este clar dacă Ucraina ar accepta o încetare a focului în astfel de condiții. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis în mod repetat că va recupera toate teritoriile confiscate de Rusia, iar oficiali americani de rang înalt au declarat pentru NY Times că nu văd niciun politician ucrainean influent care să fie de acord cu aceste condiții.
Oficialii americani și occidentali rămân sceptici
"Nu au onorat niciodată niciun acord", a declarat președintele leton Edgars Rinkevics pentru Times, "și le-au încălcat imediat ce au văzut că le convine".
Interesul discret al lui Putin pentru discuțiile de pace prin intermediul comunicațiilor pe canale secundare se opune în mod evident mesajului pe care liderul rus îl transmite publicului.
La 14 decembrie, în prima sa conferință de presă care a permis prezența presei occidentale de la invazia din februarie, Putin a declarat că obiectivele Rusiei rămân aceleași și că nu va exista o încetare a focului până când acestea nu vor fi atinse.
"Va fi pace atunci când ne vom atinge obiectivele", a declarat Putin, potrivit The Associated Press. "Victoria va fi a noastră".
În articol, înalți oficiali americani subliniază că, în ciuda declarației lui Putin, Ucraina trebuie să dea dovadă de rezistență, iar SUA dorința de a continua sprijinul pentru a submina încrederea dictatorului rus că timpul este de partea lui și că va putea negocia concesii.
Mulți oficiali occidentali sunt, de asemenea, sceptici cu privire la încetarea ostilităților. Potrivit acestora, Putin va folosi această oportunitate pentru a rearma armata și a pregăti un nou atac. Ei reamintesc că Rusia nu respectă niciodată acordurile și le încalcă imediat când vede că îi este la îndemână și benefic.
„Otrava de șarpe” a păcii lui Putin
Alexander Vindman, un locotenent colonel în retragere al armatei SUA, a scris pe rețeaua de socializare Threads că articolul NYT despre pregătirea lui Putin pentru pace este o manifestare a unei neînțelegeri profunde a Rusiei și a incapacității de a concluziona că liniștirea agresorului nu va da rezultate.
„Nu știu ce este mai ofensator: lașitatea foștilor politicieni cărora le este frică să vorbească în public, așa că se ascund în spatele «întreținerii canalelor secrete», având în același timp încrederea egoistă că pot încheia un acord de pace, sau idioți utili care fac comerț cu «otravă de șarpe» a păcii lui Putin. Acest articol demonstrează o neînțelegere profundă a războiului Rusiei în Ucraina și ignoranța lui Putin. Iar analiza realizată de mass-media rusă analfabetă arată incapacitatea de a trage concluzii dintr-un deceniu de eșecuri a celor care sfătuiesc liniștirea”.
ISW: Am mai văzut filmul asta
Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că momentul în care Putin a declarat că este interesat de o încetare a focului coincide cu eforturile Rusiei de a întârzia și de a împiedica acordarea de asistență militară occidentală suplimentară Ucrainei, care dorește o victorie completă.
Experții ISW notează că au văzut eforturi similare din partea Kremlinului de a induce în eroare politicienii occidentali și de a forța Ucraina să negocieze cu Rusia în iarna 2022-2023. Potrivit acestora, atunci Rusia a căutat să redirecționeze atenția Occidentului către ipoteticele negocieri în loc să furnizeze Ucrainei suficiente arme înainte de contraofensiva sa din primăvară-vară.
"Este probabil ca Kremlinul să folosească canale secrete pentru a obține un efect similar pe fondul dezbaterilor din Occident cu privire la acordarea de asistență militară suplimentară Ucrainei", a concluzionat Institutul pentru Studii de Război.
„Putin este un prădător care vrea să-și păstreze prada“
Pe canalul său de YouTube, jurnalistul ucrainean Vitali Portnikov a subliniat că Putin propune o înghețare a conflictului, deoarece dictatorul "nu este pregătit să se retragă nici măcar un metru" din teritoriile deja ocupate. Analizând articolul din NYT, publicistul a remarcat că liderul rus încearcă să negocieze o înghețare a războiului din Ucraina cu americanii, nu cu ucrainenii. Portnikov a precizat că astfel de semnale nu pot fi decât o manevră a liderului politic rus pentru a provoca conflicte între adversarii săi și a-i incita pe unii oficiali occidentali să convingă Ucraina să accepte condițiile Rusiei, scrie Zerkalo Nedeli.
"În această situație, se va pune întrebarea: ce garanții de securitate va fi dispus Occidentul să ofere Ucrainei pentru a preveni ca agresiunea rusă să se repete în viitor? La urma urmei, astăzi Putin poate considera că 20% din teritoriul ucrainean îi este suficient, iar mâine va dori încă 40%. Prin urmare, este nechibzuit să presupunem că președintele rus dorește cu adevărat să pună capăt războiului", a adăugat el.
Potrivit lui Portnikov, Putin începe să realizeze că nu va atinge obiectivele așa-numitei "operațiuni speciale" și că nu va putea influența alegerea geopolitică a Ucrainei. Cu toate acestea, jurnalistul subliniază că "Putin, ca orice prădător care și-a capturat deja prada, vrea cel puțin să păstreze ceea ce se află sub controlul său".
"Sau poate pretinde că această parte din prada sângeroasă îl poate satisface pe el și pe compatrioții săi care sunt bolnavi de un virus șovin incurabil. De asemenea, trebuie să ne dăm seama că acești compatrioți vor fi de acord cu orice condiții de înghețare a conflictului care vor fi dictate de președintele lor", a conchis Portnikov.
Un alt jurnalist ucrainean, Iuri Nikolov, a scris pe Facebook că articolul din NYT este o operațiune de dezinformare și intoxicare a Rusiei împotriva ucrainenilor. Potrivit acestuia, aluzia lui Putin la negocieri i-ar putea influența pe cei care sunt "sătui de război". Acesta va fi, se presupune, un motiv pentru a înceta lupta și a cere autorităților să negocieze.
"Este prea costisitor pentru Putin să câștige războiul pe câmpul de luptă, așa că vrea să ne distrugă din interior. De aceea, el lansează viruși de gândire demotivanți. Haideți să ne păstrăm capul rece și inima caldă. Sau invers, atâta timp cât nu ne dăm bătuți", a subliniat Nikolov.
„Din punct de vedere militar-politic și economic, am trecut la un război de uzură. Din punct de vedere strategic, am ajuns la un impas similar cu cel din Primul Război Mondial. Conducerea militară și politică discută trecerea Ucrainei la o apărare strategică activă.
Pentru a continua lupta, trebuie să învățăm să acceptăm realitatea existentă fără jumătăți de măsură - așa cum este ea. Pentru că numai din adevăr se nasc deciziile corecte atât ale oamenilor, cât și ale statelor“, notează Zn.ua.
Sursa: adevarul.ro