Semnale SUMBRE! Cum au făcut praf Dragnea și PSD imaginea țării în presa occidentală. Articolele NEGRE, tot mai dese!

Semnale SUMBRE! Cum au făcut praf Dragnea și PSD imaginea țării în presa occidentală. Articolele NEGRE, tot mai dese!

În doi ani de la preluarea puterii, acțiunile PSD împotriva justiției, comportamentul lui Liviu Dragnea, conducătorul de facto al guvernului și discursul anti-occidental tot mai pronunțat au schimbat radical imaginea României în presa occidentală. Dacă țara era văzută până acum doi ani drept o insulă de stabilitate într-o mare de țări turbulente din Estul Europei, azi este prezentată la pachet cu țările problemă, Ungaria și Polonia, din cauza derapajelor anti-democratice și din cauza dorința liderilor PSD de a controla justiția. Radiografia dură realizată de publicația germană Der Spigel, cu câteva zile înainte de preluarea președinției UE de către România, este ultima dintr-un lung și de articole publicate doar în ultima perioadă în ziare prestigioase ca Le Figaro, Financial Times, Neue Zurcher Zeitung sau Washington Post. Imaginea României a avut de suferit masiv mai ales după violențele jandarmilor din 10 august împotriva manifestanților pașnici, relatează  G4Media.ro .

G4Media.ro  prezintă inventarul celor mai relevante titluri publicate în 2018 despre degradarea accelerată a situației politice din România.

Financial Times: Financial Times, editorial dur la adresa guvernului Dăncilă: ”Asaltul asupra statului de drept provoacă îngrijorări în UE, NATO și în piețele financiare” (noiembrie 2018)

Conducerea editorială a cotidianului Financial Times a publicat sub titlul ”Romania’s government assaults the rule of law” un editorial extrem de dur la adresa guvernului Dăncilă, pe care îl acuză că, înainte de Centenarul Marii Uniri și de preluarea președinției UE, subminează statul de drept, lupta anticorupție și distruge imaginea țării.

”Pașii înapoi făcuți de România dăunează unității UE pentru că întărește impresia în vestul Europei că tot mai multe țări din Europa centrală și de est se îndepărtează de valorile europene”, scrie Financial Times.

FT remarcă faptul că în timp ce Comisia Europeană amenda modificările legislative din Justiție, Parlamentul de la București a votat noi legi de care profită Liviu Dragnea în bătălia sa cu justiția.

”Drumul pe care Dragnea și aliații săi duc România comportă riscuri. Provoacă îngrijorări printre partenerii din UE și NATO și în piețele financiare, îngrijorări legate de credibilitatea instituțiilor fundamentale ale țării. De asemenea, erodează încrederea în rândul cetățenilor: câteva milioane – inclusiv cei mai strălucitori tineri – au emigrat după 2007. La fel ca cei rămași acasă, ei își doresc cu disperare ca România să fie o societate prosperă, bine guvernată și fără corupție. Aceste speranțe, născute odată cu Revoluția din 1989, nu trebuie lăsate să moară”, scrie Financial Times în finalul editorialului.

Le Figaro: Dragnea conduce țara în funcție de agenda lui judiciară – el ordonă și partidul execută, iar Bucureștiul se supune / Viitoarea arhitectură politică a României depinde în mare măsură de rezultatul bătăliei între PSD și magistrați (17 decembrie 2018)

Urmașul Partidului Comunist, PSD a domnit aproape continuu în România. Actualul său șef, Liviu Dragnea, conduce țara în funcție de agenda lui judiciară. El ordonă și partidul, într-o disciplină stalinistă, execută. Iar Bucureștiul, care va asigura președinția Uniunii Europene de la 1 ianuarie, se supune, scrie cotidianul francez Le Figaro într-un articol semnat de Thierry Portes și Paul Cozighian și intitulat „România, țara unui singur partid“. (…)

Autorii comentează că în România se dă o luptă care s-a transformat într-un conflict personal între Liviu Dragnea și o instituție judiciară care a început urmărirea sa penală în trei dosare, fiind deja condamnat definitiv în primul dosar, iar în al doilea procesul fiind în faza recursului final. (…)

„În mod evident, legăturile între lumea politică și cea a afacerilor explică faptul că PSD, care a fost la putere mai mult decât toate celelalte partide, este cel mai atins de anchetele anticorupție. Prin urmare, viitoarea arhitectură politică a României depinde în mare măsură de rezultatul bătăliei între acest partid și procurori și judecători. Dincolo de PSD, este un întreg sistem cu ramificații în aproape toate formațiunile, care încearcă să scape din ghearele justiției“, este concluzia autorilor articolului. 

Cel mai mare ziar elvețian pune reflectorul pe ofensiva PSD-ALDE împotriva justiției: În România, statul de drept este golit de conținut (18 noiembrie 2018)

Neue Zurcher Zeitung, cel mai mare ziar elvețian, dedică o amplă analiză modului în care, de când a preluat puterea, coaliția PSD-ALDE a declanșat o ofensivă împotriva independenței justiției, a luptei anticorupție și a statului de drept.

Articolul debutează cu un focus pe intervenția violentă și disproporționată a jandarmilor împotriva protestatarilor de la mitingul din 10 august. Jurnaliștii elvețieni subliniază faptul că majoritatea covârșitoare a manifestanților a fost pașnică și se întreabă de ce forțele speciale au permis infiltrarea Pieței cu membri violenți au galeriilor de fotbal.

Există o uriașă frustrare în rândul românilor, îndeosebi a celor cu educație și venituri peste medie, generată de interesul exclusiv al politicienilor aflați la putere de a se îmbogăți și de a-și rezolva problemele penale, se arată în articol. (…)

Articolul menționează și criticile externe la adresa ofensivei PSD-ALDE împotriva justiției, venite din partea Parlamentului European, a Comisiei Europene și a Comisiei de la Veneția. ”Puterea de la București nu este deloc impresionată de aceste critici”, remarcă jurnaliștii elvețieni. 

Washington Post: Noii autocrați din Estul Europei. Dragnea, alături de Viktor Orban și liderii din Polonia și Cehia (10 decembrie 2018)

O analiză Washington Post descrie tendințele autocrate și derapajele anti-democratice din estul Europei și îi listează pe principalii lideri politici din zonă. Liviu Dragnea e caracterizat drept ”un bogat afacerist, condamnat pentru fraudă electorală și corupție”.

”În Polonia, Ungaria, România și Cehia, liderii politici încearcă să-și consolideze controlul, iar cetățenii ripostează”, scrie Washington Post, care scrie că Europa Centrală și de Est era acum trei decenii avangarda triumfului democrației liberale asupra dictaturii. ”Azi, regiunea face pași înapoi. Societatea democratică e în retragere, în timp ce o nouă specie de autocrați avansează”, scrie ziarul american de stânga.

Washington Post scrie că, pe fondul creșterii economice solide, guvernul controlat de Dragnea a întors către populație o parte a bunăstării economice în încercarea de a-și consolida poziția politică. În schimb, PSD a revocat procurorii anti-corupție.

Washington Post: Democrația dispare încet în Polonia, Ungaria și România/ Liviu Dragnea se comportă ca o ”canalie” în fața justiției (8 iulie 2018)

”Liderul social democraților, Liviu Drangea, condamnat pentru fraudă electorală și pentru abuz de putere – în ultimul caz fiind vorba de menținerea a doi membri de partid în funcții publice timp de șapte ani, deși aceștia nu au lucrat pentru stat – se apără de tot acest scandal așa cum canaliile deseori o fac: prezentându-se drept o victimă”, scrie The Washington Post, publicația americană cu simpatii democrate și anti-Trump, într-un text de opinie semnat de echipa editorială. Washington Post analizează modul în care dispare încet democrația în Polonia, Ungaria și România, țări care, în opinia publicației, se îndreaptă spre autoritarism.

Liviu Dragnea în presa olandeză

De Volkskrant, influent ziar olandez: Acum şi România are un lider autoritar/Dragnea ține țara în strânsoarea feudală (26 august 2018)

De Volkskrant, unul dintre cele mai citite ziare olandeze, a deschis una dintre ediţiile tipărite cu şeful PSD, Liviu Dragnea pe prima pagină, titrând că „Acum şi România are un lider autoritar”, anunță ziarul Adevărul.

Publicaţia olandeză a descris, într-un material mai larg, contextul politic românesc, scriind: „Afaceristul-politician Liviu Dragnea are România în strânsoarea sa feudală. Cum a reuşit asta?”. În lead-ul articolului, presa olandeză a precizat că „în timp ce românii ies în stradă împotriva corupţiei, Liviu Dragnea îşi aşteaptă şansa de a deveni preşedinte. El este de mult timp cunoscut drept simbolul culturii politice putrede din ţara sa”.

Articolul este semnat de jurnalistul olandez Jenne Jan Holtland.

Handelsblatt: Premierul Dăncilă este o marionetă a puterii (13 august 2018)

Premierul Viorica Dăncilă a revenit luni din concediu cu o zi mai devreme, dar absența ei pe durata celor trei zile de protest a fost taxată în termeni duri de cotidianul german Handelsblatt.

Redăm mai jos cele mai relevante fragmente din articol:

”Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a strălucit la proteste din țara ei prin absență. Acest lucru știa să-l facă bine și pe vremea când era europarlamentar.

România nu își găsește liniștea. Prin dispersarea violentă a unui protest vineri seara în inima Bucureștiului au fost rănite mai mult de 450 de persoane. În weekend demonstrațiile au continuat.” 

Le Monde: Tunuri cu apă și gaze lacrimogene contra românilor care au denunțat corupția (11 august 2018)

Ziarul francez Le Monde acordă spații generoase relatării corespondentului de la București, iar reportajul de la protestul masiv de vineri este unul dintre principalele articole de pe pagina de net a publicației. Și The Guardian alocă spațiu pe prima pagină pentru relatarea violenței autorităților de la București contra protestatarilor.

”Gaz lacrimogen și tun cu apă pentru a dispersa o manifestație a expatriaților români”, a titrat Mirel Bran în Le Monde, adăugând că ”zeci de mii de români din diaspora au protestat în fața guvernului împotriva corupției”.

Le Monde face istoricul atacurilor la justiție date de coaliția PSD-ALDE, în frunte cu liderul Liviu Dragnea, și scrie că partenerii europeni ai României și-au manifestat îngrijorările față de starea statului de drept.

Financial Times, editorial critic după violențele forțelor de ordine: ”Sub guvernul PSD, România regresează în privința valorilor europene” (17 august 2018)

”Îngrijorarea fundamentală este aceea că, sub guvernul său condus de social-democrați (PSD), România regresează în privința valorilor europene pe care ar fi trebuit de fapt să le promoveze, în condițiile în care ea se pregătește să preia în ianuarie președinția rotativă de șase luni a blocului”, scrie Financial Times într-un editorial dedicat situației din România.

Intitulat ”Spectrul corupției alimentează temerile UE privind statul de drept din România”, editorialul semnat de Tony Barber trece în revistă atacurile susținute la adresa justiției date de coaliția PSD – ALDE și arată că ”violențele de amploare de săptămâna trecută ale poliției împotriva protestatarilor anticorupție de la București, au dus la apariția unor noi dubii în rândul guvernelor vest-europene și autorităților UE cu privire la statul de drept și independența instituțiilor democratice din România”, potrivit Rador.

Poziție radicală asumată de Washington Post: SUA trebuie să sancționeze oficialii români corupți și implicați în violențele jandarmilor, UE trebuie să crească presiunea pe guvern (19 august 2018) 

Un editorial asumat de conducerea ziarului Washington Post cere măsuri radicale din parte SUA și UE la adresa oficialilor din România. Editorialul cere ca administrația Trump să sancționeze oficialii români implicați atât în cazuri de corupție, cât și în reprimarea violentă a protestelor. Washington Post cere utilizarea instrumentului legislativ numit Magnitsky Act, special creat pentru astfel de cazuri.

Prestigiosul ziar american cere și Uniunii Europene să mărească presiunea asupra demnitarilor români pentru a renunța la modificările legilor justiției și codului penal.

Editorialul intitulat ”Încă un pas spre erodarea lentă a democrației în Europa Centrală” arată că numărul de 400 de răniți la protestul din 10 august e unul ”șocant” pentru un stat membru UE și NATO și scrie că ”asaltul PSD asupra statului de drept poate fi încă oprit de Curtea Constituțională. Deloc surprinzător, popularitatea lui Dragnea și a partidului său e în scădere”.

Este al doilea influent ziar american care cere administrației SUA sancțiuni la adresa liderilor români corupți, după Washington Examiner (conservator).

Cum s-au văzut protestele din România în presa internațională. Principalele titluri din ziarele europeane și americane (13 august 2018) 

Presa internațională a relatat pe larg despre protestele antiguvernamentale din România de la sfârșitul săptămânii, cele mai multe relatări accentuând faptul că a fost vorba de un miting anticorupție care a degenerat în violențe, soldate cu peste 400 de răniți. 








populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…