Semnale că Moscova pregătește o nouă ofensivă. Probabilitatea repetării scenariului din februarie 2022
Kievul se așteaptă ca Moscova să lanseze atacuri în cinci direcții. Între timp are loc o regrupare a forțelor în estul Ucrainei., în ceea ce par semnale ale unei ofensive apropiate.
Frontul de est rămâne epicentrul luptelor FOTO PROFIMEDIA
Moscova își regrupează forțele în estul Ucrainei și se pregătește de lansarea unei ofensive de-a lungul a cinci linii de atac, au anunțat sâmbătă forțele armate ucrainene.
În cadrul discursului său nocturn, vineri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că situația din estul Ucrainei este „foarte dificilă”, în special în jurul Bahmut, unde luptătorii ucraineni se confruntă cu „presiuni severe din partea ocupanților”. Liderul ucrainean a precizat că face toate eforturile pentru a grăbi livrarea tancurilor principale de luptă promise de aliații europeni ai țării sale și care speră, Kievul, vor ajuta Ucraina să încline balanța și să lanseze propriile contraofensive.
Departe de liniile frontului, Rusia a început să acumuleze forțe în teritoriile ocupate, în special în localitățile cu acces la rute de aprovizionare către pozițiile rusești din prima linie. Potrivit lui Petro Andriușcenko, consilier al primarului exilat al Mariupol, Rusia a adus între 10.000 și 15.000 de soldați suplimentari în zonă. El a afirmat că soldații ruși trimiși în oraș și în localitățile vecine le-au dezvăluit localnicilor că următoatele atacuri vor viza orașele Vuhledar și Zaporojie, capitala regiunii cu același nume pe care Rusia pretinde că a anexat-o și că este astfel teritoriul său.
Luptele cele mai grele se duc în continuare la Bahmut - situația devine precară pentru civili în timp ce forțele rusești forțează rezistența ucraineană din trei direcții. Potrivit mărturiilor soldaților ucraineni care luptă în zonă, orice vehicul care intră în oraș este o potențială țintă pentru dronele rusești.
Ofensiva rusă, așteptată înainte de primăvară
Kievul se așteaptă la o ofensivă majoră din est și sud înainte de 24 februarie, când se împlinește un an de la declanșarea invaziei în Ucraina. Cinci orașe ucrainene ar putea fi vizate, și totuși situația este diferită în prezent de cea din februarie anul trecut, când Rusia și-a lansat invazia din Belarus, relatează BBC.
Bahmut, epicentrul luptelor
Este încă disputat, ambele părți pretinzând controlul. Kievul a indicat la un moment dat că ar putea lua în considerare o retragere tactică. Totodată, a afirmat că trupele ruse lansează atacuri continue și suferă pierderi mari - de circa 500 de soldați pe zi.
Recent forțele din armata regulată ar fi luat locul mercenarilor Wagner și fac progrese în ce privește încercuirea orașului. Deocamdată, trupele ucrainene reușesc să respingă atacurile.
Dacă acest oraș cade, e de așteptat ca forțele invadatoare să caute să avanseze spre orașele Sloviansk și Kramatorsk, ceea ce ar deschide calea spre capturarea integrală a regiunii Donețk.
Asta înseamnă cucerirea a 10.360 kilometri pătrați de teritoriu. În contextul în care progresele au fost până în prezent minime, cu costuri umane importante, asta ar presupune ca Moscova să aibă capacitatea ori de a copleși numeric trupele ucrainene, ori de a lansa atacuri decisive.
Vuhledar, valoros pentru propagandă
Rușii fac o nouă încercare de a captura orașul, după ce au eșuat în noiembrie. Situat în partea sud-estică a frontului actual, este important pentru Moscova din două motive.
În primul rând orașul este situat în vecinătatea singurei căi ferate ce leagă Crimeea anexată de teritoriile controlate de ruși în estul Ucrainei. De altfel, ucrainenii au folosit Vuhledar pentru a lansa atacuri cu artilerie asupra transporturilor rusești care le aprovizionează trupele.
Ca și Bahmut, Vuhledar are o valoare mai curând simbolică decât militară - totuși Moscova va face totul pentru a pune cât mai repede mâna pe aceste orașe.
Iar asta pentru că se crede că Putin are și un alt obiectiv în afară de capturarea întregii regiuni Donbas, și anume să lărgească coridorul terestru între Crimeea și Rusia.
Cucerirea orașului Vuhledar ar permite Moscovei să treacă la următoarele obiective - totuși o victorie aici ar fi chiar mai valoroasă din punctul de vedere al propagandei Kremlinului. Atinherea unor borne militare servește în primul rând justificării „operațiunii sale speciale” în fața populației ruse, cum ajută Moscova să-i îmbuneze și pe cei nemulțumiți de cum decurge războiul.
Totodată, păstrarea controlului asupra teritoriilor cucerite i-ar putea oferi lui Putin o rampă politică de ieșire.
Un atac în sud
Kievul se teme că linia de la sud de orașul Zaporojie ar putea fi o altă direcție de atac. De pildă, forțele rusești ar putea forța spre nord către orașele Orihiv și Pokrovsk, ceea ce ar însemna să împingă înapoi pozițiile din care ucrainenii pot lovi cu rachetele lor de lungă acțiune adânc în coridorul terestru controlat de ruși mai la sud.
Cu rachetele Himars cu rază mai lungă de acțiune, de 120 km, pe care urmează să le primească de la SUA, orașele Melitopol și Tokmak au devenit accesibile pentru contraofensiva ucraineană.
Și rușii își fac calcule, ei temându-se că eliberarea Melitopolului ar permite Ucrainei să întrerupă căile de aprovizionare ruse în Crimeea.
Repetarea scenariului invaziei din februarie 2022
Noi direcții de atac ar putea fi orașele Harkov și capitala Kiev.
Harkovul nu a căzut sub controlul Moscovei în cadrul ofensivei inițiale, deși se află în nord-vest, destul de aproape de granița cu Rusia.
Autoritățile locale au declarat că nu au fost crescute efectivele forțelor inamice din zonă, în schimb bombardamentele asupra zonelor civile sunt mai frecvente.
Unii ofițeri din armata locală au declarat că "nu ar fi surprinși" dacă rușii ar lansa un nou atac, mai ales în condițiile în care solul este înghețat.
Dacă rușii ar reuși să-l captureze, ar obține un avantaj strategic semnificativ: odată cu o izolare a Harkovului de Kiev, trupele ucraiene aflate în prezent la sud de Harkov ar putea fi împiedicate să se retragă spre capitală.
Kievul rămâne în continuare trofeul râvnit de Moscova. La începutul acestui an, scenariul unei invazii din Belarus, repetând începutul asaltului inițial, părea să se reia când Moscova și Ucraina au anunțat exerciții aeriene comune pe care le-au prezentat ca defensive.
Totuși, spre deosebire de februarie 2022, evaluările occidentale și ucrainene par să fie în acord că nu există informații ale serviciilor care să sugereze că ar exista o nouă amenințare pentru Kiev.
„Nu vedem că s-au format grupuri de asalt, care să fie capabile să ajungă la Kiev", a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.
„În plus, este în principiu imposibil să capturezi Kievul. Este un oraș mare, cu patru milioane de oameni, gata să se apere".
Sursa: adevarul.ro