Semnal DUBIOS de la DNA. Atenționare pentru români că listarea Digi este un nou Caritas?

Semnal DUBIOS de la DNA. Atenționare pentru români că listarea Digi este un nou Caritas?

Bomba detonată vineri de procurorii DNA prin punerea sub acuzare a unor foști și actuali mahări de la „imperiul” RCS&RDS ridică mari semne de întrebare. Pentru că acuzațiile procurorilor vin în chiar faza de vârf a subscrierilor la bursă pentru cumpărarea de acțiuni la Digi Communications. Până vineri în jurul prânzului, cu doar câteva ore înainte ca DNA să anunțe public punerea sub acuzare pentru luare și dare de mită, site-ul de specialitate  Profit.ro  anunța, triumfal, o participare „consistentă la oferta Digi Communications (DIGI) unde tranșa investitorilor individuali este deja suprasubscrisă de peste 6 ori. În sistemul bursei s-au cumulat peste 5.000 de ordine pentru achiziția a 21,59 milioane acțiuni, valoarea acestor plasamente ridicându-se la 1,21 miliarde lei (265,94 milioane euro), la ora 14.45.”

Este doar activitatea normală a unui procuror care de-abia vineri a terminat de strâns dovezile sau este un semnal de avertizare că această operațiune de listare la Bursă a unui RCS&RDS înglodat în datorii ce bat spre un miliard de dolari este un nou Caritas? Despre speculațiile privind anumite ramificații rusești din spatele afacerii nici nu mai pomenim.

Tăcerea suspectă timp de două ore, vineri, a Digi 24, televiziunea de news-alert aflată în proprietatea „imperiului” RCS&RDS ridică și ea mari semne de întrebare. Mai ales că știrea difuzată în cele din urmă n-a scos niciun cuvânt despre acuzațiile de dare de mită de care sunt vizați foști și actuali mahări din RCS&RDS.

Iată cum a sunat știrea falsă difuzată de Digi 24. Niciun nume de la RCS&RDS:

„Dumitru Dragomir, pus sub acuzare de DNA. Poziția RCS & RDS

Dumitru Dragomir, fost preşedinte al LPF, este pus sub acuzare şi cercetat sub control judiciar de procurorii anticorupţie.

DNA anunţă într-un comunicat că Dumitru Dragomir este cercetat pentru luare  de mită şi spălare de bani. Este vorba despre mai vechiul dosar al asocierii Bodu SRL cu RCS & RDS.

În acelaşi dosar, arată Direcţia Anticorupţie, sunt cercetaţi mai mulţi actuali şi foşti membri ai conducerii RCS & RDS.

Conducerea RCS & RDS anunţă că nu există elemente noi faţă de anchetele anterioare şi îşi doreşte soluţionarea cât mai rapidă a acestui proces, întrucât nu se consideră vinovată de săvârşirea niciunei fapte penale, având un interes major pentru a se pune capăt oricăror speculaţii de presă ale unor persoane interesate.”

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 05 mai 2017, față de inculpatul

DUMITRU DRAGOMIR, la data faptelor președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- luare de mită
- complicitate la spălare de bani.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții:

BENDEI IOAN, la data faptelor administrator al unei companii se televiziune prin cablu, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- dare de mită,
- spălare de bani.

OPREA ALEXANDRU, la data faptei, directorul general și președintele consiliului de administrație al aceleiași companii de televiziune prin cablu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la dare de mită,

DINEI MIHAI, la data faptelor, coordonatorul activității juridice a aceleiași companii se televiziune prin cablu, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- complicitate la dare de mită,
- complicitate la spălare de bani.

BĂDIȚĂ FLORIN-BOGDAN, la data faptelor administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- complicitate la luare de mită
- spălare de bani,

BOGDAN-DUMITRU DRAGOMIR, la data faptelor, asociat unic al aceleiași societăți comerciale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- complicitate la luare de mită,
- complicitate la spălare de bani,

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada aprilie 2009 - mai 2011, inculpatul Dumitru Dragomir, în calitate de președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (L.P.F.), a pretins suma de 3,5 milioane de euro (din care a primit 3,1 milioane de euro), de la suspectul Bendei Ioan, administrator al unei companii de televiziune prin cablu, în scopul atât de a îndeplini cât și de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu precum și de a îndeplini acte contrare acestora.

Banii respectivi, au fost pretinși și primiți de inculpatul Dumitru Dragomir în contextul executării, în perioada respectivă, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din LIGA 1, încheiat la data de 08.04.2008 între L.P.F. și consorțiul constituit din două societăți comerciale, printre care și societatea administrată de suspectul Bendei Ioan.
Această sumă de bani a fost disimulată ulterior, sub forma unor plăți făcute în cadrul unui contract de asociere în participațiune încheiat între o firmă controlată de inculpatul Dumitru Dragomir și compania de televiziune prin cablu.

Concret:

În cursul anului 2008, la nivelul L.P.F. s-a organizat o licitație având ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competiției Liga I „PARTENER”, în sezoanele competiționale 2008-2009, 2009-2010 și 2010-2011.
În urma desfășurării licitației cu strigare, consorțiul de firme menționat anterior a fost declarat câștigător, prețul de adjudecare fiind de 101.150.000 euro (inclusiv TVA).
În cursul anului 2009, în contextul crizei economice, asocierea de firme a solicitat L.P.F. acordarea unor condiții contractuale mai avantajoase.

În aceste împrejurări, inculpatul Dumitru Dragomir, urmărindu-și interesul personal, întrevăzut din iminenta neîndeplinire a obligațiilor contractuale ale consorțiului, a solicitat reprezentanților companiei de televiziune prin cablu să intre într-un parteneriat de afaceri cu o firmă pe care acesta o controla.

Prin urmare, pentru a-l determina pe inculpatul Dumitru Dragomir să susțină interesele companiei de televiziune prin cablu la nivelul L.P.F., în legătură cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15.08.2009, între societatea controlată de președintele L.P.F., reprezentată de suspectul Bădiță Florin-Bogdan și compania administrată de suspectul Bendei Ioan s-a încheiat un contract de asociere în participațiune.

Conținutul contractului a fost anume conceput de părți astfel încât să creeze aparența unei asocieri tipice și să mascheze cât mai bine voința lor reală internă, aceea de a da, respectiv de a lua mită.
În baza acestui contract, în perioada 18.08.2009 - 10.05.2011, compania de televiziune prin cablu a plătit societății respective, în 27 de tranșe, suma de 3.100.000 euro (13.059.290 lei).
În perioada 2015-2016, părțile implicate în încheierea contractului de asociere în participațiune, au acționat pentru „spălarea” și „curățarea” sa de caracterul infracțional, în scopul disimulării originii ilicite a acestuia.
Astfel, au fost încheiate mai multe contracte, părțile preocupându-se exclusiv să confere contractului de asociere în participațiune un caracter licit, în special în privința sumei de 3.100.000 euro, plătită în condițiile de mai sus.
Aceste operațiuni, care s-au derulat până în anul 2016, au condus în final la cumpărarea de către compania de televiziune prin cablu a afacerii care a stat la baza contractului de asociere.
De menționat este faptul că, în acest demers infracțional au fost implicate și celelalte persoane suspecte care au cunoscut detaliile acestui „parteneriat”, au redactat și au semnat diverse documente.

RCS&RDS bate spre datorii de un miliard de dolari!

RCS&RDS bate spre datorii de un miliard de dolari! Datoriile nete ale grupului RCS&RDS au crescut cu aproape 15% pana la 757,9 milioane de euro in 2016. Cati clienti are in Romania, Ungaria, Spania si Italia.

​Grupul RCS&RDS, cu operatiuni in Romania, Ungaria, Spania si Italia, avea o datorie neta de 757,9 milioane de euro la sfarsitul anului trecut, in crestere cu aproape 15% fata de anul 2015, iar in privinta maturitatii datoriilor varfurile de plati vor fi in 2023 (350 milioane euro) si in 2021 (152 milioane de euro), potrivit informatiilor transmise catre investitori de Digi Communications, compania mama a RCS&RDS. In Romania, unde sunt generate 73% din veniturile grupului, operatorul si-a adaugat anul trecut 678.000 de noi contracte, ajungand la peste 10,1 milioane de contracte de internet, televiziune, telefonie fixa si mobila.

In ceea ce priveste maturitatile datoriilor, datele prezentate investitorilor arata ca grupul RCS&RDS are de achitat 27 milioane de euro in acest an, 43 milioane de euro in 2018, 60 de milioane de euro in 2019, 61 milioane euro in 2020, 152 milioane euro in 2021, urmatorul varf de plata si cel mai mare fiind abia in 2023, respectiv 350 milioane de euro.

In privinta veniturilor generate in tarile in care opereaza, raportul arata ca 73% dintre veniturile totale sunt generate in Romania, 16% in Ungaria, 10% in Spania si 1% in Italia.

Veniturile grupului RCS&RDS vin din peste 12,4 milioane de contracte de Cablu TV, internet fix, telefonie fixa, STH si servicii de comunicatii mobile (RGU - unitati generatoare de venituri. Un singur utilizator poate avea unul sau mai multe astfel de contracte generatoare de venituri, in functie de cate tipuri de servicii utilizeaza).

In Romania, grupul RCS&RDS are 10,173 milioane de contracte, din care:

- Cablu TV (analogic si digital): 2,865 milioane de contracte
- Internet fix: 2,115 milioane de contracte
- Servicii de comunicatii mobile: 3,213 milioane de contracte
- Telefonie fixa: 1,339 milioane de contracte
- DTH (televiziune prin satelit): 641.000 de contracte.

In raportul transmis investitorilor, se arata ca in data de 11 aprilie 2017, Cable Communications Systems N.V. si-a schimbat numele in Digi Communications N.V ('DIGI').

Tot in 11 aprilie 2017, DIGI a anuntat intentia de a se lista la Bursa de Valori Bucuresti in luna mai din acest an.






Citește și:

populare
astăzi

1 LIVE Alegeri SUA 2024 / Îngrijorare în tabăra Harris / Donald Trump: 90 / Kamala Harris: 27

2 Sexul oral, vinovat de creșterea numărului cazurilor unui tip de cancer. Care este explicația

3 O informație apărută în presa din Austria despre intrarea României în Schengen terestru

4 Becali, „palma“ luată ustură rău de tot! A ajuns de râsul țării în 45 de minute: „Sinistru!“

5 VIDEO Chinezii râd de Su-57, mândria aviației militare ruse