SEMNAL Anul începe PROST pentru Infractor. Și e doar ÎNCEPUTUL...
2019 nu a inceput stralucit pentru presedintele PSD. Dimpotriva, as zice. Si cel mai mare esec al sau, pe care nu va inceta sa-l deconteze, este ratarea amnistiei. Este foarte adevarat ca ea vine totusi pe bucati, livrata de CCR prin decizia privind completurile de 5 judecatori.
Cu o mica modificare legislativa, pentru care se fac deja presiuni uriase, adica prin repunerea in termenul pentru contestatie in anulare a tuturor celor judecati de completurile de 5 din 2014, vom avea un val de rejudecari.
Cu ajutorul altor decizii CCR, rejudecarile vor fi facute fara o mare parte dintre probe sau nu se vor mai face deloc avand in vedere ca in multe cazuri se vor fi implinit termenele de prescriptie, care vor mai si fi reduse substantial prin modificarile Codului penal.
Dar, pe de-o parte, pana la scapare e totusi o cale de parcurs in care infractorii se pot intalni cu judecatori intransigenti si neintimidati, in dosare care sa nu fie cu totul jumulite de probe. Pe de alta parte, de aceasta forma ocolita de amnistie vor beneficia numai "clientii" completurilor de 5 ai ICCJ, adica inaltii demnitari si magistrati. Inclusiv Liviu Dragnea desigur, in dosarul Referendumul.
Dar exista totusi zone mari care raman neacoperite. Esaloanele de mai jos ale partidului, inclusiv valorosii primari, plus clientii politici nu sunt de competenta completurilor de 5. Nu e o idee buna sa dezmagesti primarii in an electoral, mai ales unul in care nu au interes direct, legat de propria functie. Trebuie sa-i consolezi cu bani multi pe care nu-i prea ai, ca dovada nu reusesti sa inchizi bugetul, nici daca-l zidesti pe Misa la temelia lui.
Si mai exista o zona pe care numai amnistia o poate rezolva: faptele inca nedescoperite si procesele inca in curs. E drept, acolo s-a lucrat prin distrugerea DNA, dar cand te uiti, de exemplu, la completul 1 de cinci judecatori tras la sorti joi la ICCJ intelegi ca fara amnistie nimic nu e sigur. Dar deloc.
Unde mai pui ca pe calea contestatiei in anulare pot fi redeschise si procese finalizate cu achitare pentru ca si DNA poate exercita aceasta cale de atac, tot pentru nelegala compunere a completului?
Partidul vede ca Dragnea a tras sa-si rezolve mai mult propriile probleme si in dosarul Referendumul, care ar putea fi rejudecat, si in dosarul Bombonica, pentru care a tras la sorti pana a obtinut completul convenabil.
Si dupa ce l-a obtinut, sectia pentru judecatori de la CSM, condusa de Lia Savonea si din care face parte Simona Marcu (al carei sot a fost platit cu jumatate de milion de lei de Tel Drum), se straduieste sa i-l pastreze desi, in mod normal, dosarul ar fi trebuit sa treaca la noul complet 2, tras la sorti pe 3 ianuarie.
Ramane de vazut daca ICCJ se va lasa din nou calcata in picioare pentru interesul lui Liviu Dragnea sau isi va aminti ce este si care e menirea ei, sau isi va aminti ca ea insasi a decis ca dosarele in care nu a inceput judecata, deci administrarea probelor, trec la noul complet. Sau isi va aminti decizia proprie ca acele completuri trase in decembrie la sorti erau numai pentru urgente.
Fereastra de oportunitate pentru amnistie s-a inchis pe 31 decembrie. Era de altfel si termenul limita primit de Dragnea de la partid sa livreze amnistia. Va aduceti probabil aminte ce presiuni au fost facute pentru asta la sfarsitul anului trecut.
Asta nu inseamna ca nu mai poate fi data, dar a devenit cu mult mai greu si cu cost politic urias.
In urmatoarele 6 luni de presedintie a ConsUE ar fi sinucigas sa dea o amnistie cu toti ochii atintiti pe Bucuresti. Tudorel Toader deja a anuntat ca nu va face nimic sa dea foc tarii amintindu-si in acelasi timp ca a venit la minister intr-un asemenea incendiu, dupa OUG 13.
Ar fi cu atat mai greu cu cat infractorul Dragnea, cu toate dosarele lui, e vedeta presei internationale. De la "Le Monde" la "Financial Times", toata mizeria dictatorului de la Teleorman este expusa pe larg in marea presa straina spre disperarea PSD si a presei aservite partidului, care au scos cu obida replica memorabila: "nici presa internationala nu mai e ce a fost". Infractorul dictator e cunoscut de toata lumea, nu mai pacaleste pe nimeni.
Iar dupa presedintia rotativa vom fi in prag de prezidentiale, pe care trebuie sa fii nebun sa le abordezi cu o amnistie, respinsa de peste 90% din populatie, mai ales dupa efectele foarte dureroase ale recursului compensatoriu.
Sigur ca Liviu Dragnea controleaza CEX-ul cu mana de fier prin parghiile pe care si le-a construit: unii sunt interimari la sefia filialelor, deci depind de el, pe altii ii mituieste cu bani si functii. Dar baza partidului trepideaza.
Cu atat mai mult cu cat PSD scade vertiginos in sondaje. Toate masurile pompieristice si populiste de la finalul lui 2018 sunt menite sa opreasca aceasta cadere si sa faca rost de bani pentru a finanta oprirea caderii. Dar ele nu pot avea decat efecte limitate. Pentru ca mai devreme sau mai tarziu minciuna tot crapa, iar legile economiei, precum legea gravitatiei, se impun. Deja, cum spuneam, bugetul nu se inchide, cu toate pomenile care trebuie sa intre in el.
Incepe deci un an in care Liviu Dragnea trebuie sa evite puscaria, sa amane cat poate explozia minciunii bugetare, sa pacaleasca in continuare partidul cu care sa mai si castige doua randuri de alegeri, in care este foarte probabil ca si coalitia de guvernare sa fie supusa testului imposibil de trecut al cadidatilor diferiti, deci in competitie.
Si va fi cu atat mai greu cu cat incercarea nu se termina cu prezidentialele, pentru ca 2020 inseamna crucialele locale si parlamentare, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe Ziare.com .