Semn rău. Nicuşor Constantinescu începe să dea de pomană. Dar şi primeşte de la morţi
Nicuşor Constantinescu a început să orânduiască, după străvechiul obicei românesc ce precede plecarea pe termen lung. În cazul său, explicaţiile sunt două, una care ţine de boala pe care o are, cealaltă de procesele din care nu va scăpa necondamnat.
Aşa se face că Nicuşor Constantinescu a transferat pe numele soţiei o casă şi un teren în Constanţa şi a donat celor doi copii câte o locuinţă, conform ultimei sale declaraţii de avere. Conform documentului, postat pe siteul Consiliului Judeţean Constanţa, Codruţa Constantinescu, soţia lui Nicușor Constantinescu, deţine un teren de 1.431 de metri pătraţi şi o casă de locuit de 687 de metri pătraţi, ambele bunuri fiind dobândite în 2013 printr-un “act de lichidare a regimului comunităţii legale şi partaj voluntar fără sultă”.
În declaraţia de avere de anul trecut bunurile respective erau deţinute în mod egal de cei doi soţi.De asemenea, Nicuşor şi Codruţa Constantinescu deţin în continuare câte 50 la sută dintr-un teren de la Mila 23, Tulcea, altul în comuna Voluntari, Ilfov şi dintr-o casă din Bucureşti.
Totodată, apar în declaraţia de avere şi bunurile donate copiilor săi în luna martie 2013 - o casă de vacanţă cu terenul aferent în Piatra Neamţ, donată fiului său şi o casă din Bucureşti, donată fiicei sale.
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa deţine şi cinci autovehicule şi o şalupă de agrement şi are tablouri, colecţie de timbre, numismatică, bijuterii, mobilier vechi, obiecte de artă, achiziţionate între 1990 şi 2011 şi a căror valoare nu o poate estima. Soţia sa a achiziţionat în cursul anului trecut picturi în ulei pe carton şi pânză în valoare de 15 mii de euro.
Nicuşor Constantinescu are în continuare un depozit bancar de 987.000 de dolari, un cont curent de 5.558 de dolari, dar şi acţiuni la mai multe societăţi comerciale.
Totodată, preşedintele CJ Constanţa a acordat un împrumut în valoare de 100.000 de euro către SC Rafting Company SRL şi a contractat în 2014 de la o persoană fizică un credit în valoare de 40.000 de dolari, scadent în 2024. De asemenea, Nicuşor Constantinescu a restituit un împrumut de 200.000 de euro către o persoană fizică.
De asemenea, Codruţa Constantinescu a primit anul trecut cadou suma de 300.000 de lei de la omul de afaceri Gheorghe Oancea. Bărbatul a încetat din viaţă în luna iulie a anului trecut.
Preşedintele CJ Constanţa a avut, anul trecut, un venit de 55.656 de lei, soţia sa a primit un salariu anual de 12.168 de lei, iar băiatul celor doi a încasat alocaţia de stat în valoare de 504 lei.
În 23 iunie, Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă a lui Nicuşor Constantinescu, după ce procurorii DNA au cerut înlocuirea controlului judiciar cu această măsură preventivă, pentru că preşedintele CJ Constanţa nu a revenit în ţară după ce a fost operat în SUA.
Consiliul Judeţean Constanţa a transmis, în mai multe rânduri, că scrisorile medicale de la spitalul unde este tratat Nicuşor Constantinescu arată că acesta nu poate fi transportat în ţară şi că neefectuarea terapiei îi poate pune viaţa în pericol.
În 25 aprilie, şeful Consiliului Judeţean Constanţa a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru abuz în serviciu în formă continuată, el fiind acuzat că, în perioada 2009 - noiembrie 2013, nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa.
Într-un alt dosar, Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în 27 mai, pentru abuz în serviciu, alături de el fiind deferit justiţiei directorul RAJDP Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, după ce niciunul dintre cei doi nu s-a supus controlului Curţii de Conturi.