Semințele de mac, ibuprofenul sau energizantele pot genera rezultate fals pozitive la testele antidrog

Semințele de mac, ibuprofenul sau energizantele pot genera rezultate fals pozitive la testele antidrog

Unele substanțe din medicamente pot provoca rezultate fals pozitive la testele antidrog, avertizează medicul Emilian Popovici. Semințele de mac, un cunoscut medicament pentru reducerea durerii, dar și energizantele sunt pe această listă.

Medicamentele care pot genera un rezultat fals pozitiv la testarea antidrog - Foto Facebook

Medicamentele care pot genera un rezultat fals pozitiv la testarea antidrog - Foto Facebook

Folosite pentru detectarea substanțelor interzise, testele antidrog pot ieși fals pozitiv în cazul în care o persoană utilizează anumite tratamente. Astfel, ne putem trezi cu un rezultat pozitiv la testarea antidrog, deși nu am consumat substanțe interzise.

Dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a evidențiat care sunt aceste medicamente, în condițiile în care testarea antidrog, în cazul conducătorilor auto, devine tot mai folosită de către polițiști.

Aparatele de testare DrugTest nu sunt însă atât de precise, așa că apar deseori erori. Cu toate acestea, legea impune suspendarea permiselor chiar și în cazul testelor fals-pozitive, până la aflarea rezultatelor de la laboratoarele de medicină legală.

Rezultatul fals pozitiv apare când unt test antidrog arată prezența unei anumite substanțe în organismul unei persoane, deși acea persoană nu a utilizat substanța respectivă.

Acestea pot fi date de mai mulți factori, printre care se numără și reactivitatea încrucișată cu alte substanțe sau medicamente.

Probleme legale din cauza anumitor medicamente

Printre substanțele care pot cauza probleme legale șoferilor se numără unele antibiotice, care „pot declanșa o reacție cu testul imunologic, fapt ce duce la rezultate inexacte”, potrivit medicului Emilian Popovici. Printre ele sunt și rifampicina și unele cefalosporine ce pot genera rezultate fals pozitive pentru opiacee, respectiv cocaină. Unele studii precizează și amoxicilina printre antibioticele care pot produce probleme conducătorilor auto.

Tratamente antidepresive, precum trazodona și bupropiona, pot da rezultate fals pozitive pentru amfetamine. De altfel, și unele medicamente antipsihotice, cum ar fi quetiapina și clorpromazina, pot genera teste fals pozitive pentru amfetamine sau metamfetamine.

Însă și medicamente foarte cunoscute și utilizate de români îi pot lăsa pe șoferi fără permis în cazul testării cu aparatele DrugTest. Astfel, medicamente pentru combaterea durerii, cum sunt ibuprofenul și naproxenul, pot da rezultate fals pozitive pentru marijuana.

Mai mult decât atât, medicamentele pentru răceală sau alergii, mai ales cele care au în compoziție pseudoefedrină sau efedrină, pot provoca rezultate fals pozitive pentru amfetamine.

Deși pare improbabil, consumul de alimente sau băuturi care conțin semințe de mac poate duce la rezultate fals pozitive pentru opiacee, pentru că aceste semințe conțin urme de morfină, explică doctorul.

Totodată, energizantele pot genera rezultate fals pozitive pentru metamfetamine și THC (marijuana), mai ales atunci când sunt consumate cu puțin înainte de a fi testat de către polițiști.

Dacă vă aflați într-o astfel de situație, cel mai bine ar fi să le comunicați celor care vă testează că ați folosit unul din aceste medicamente sau alimente. Totodată, șoferii care se confruntă cu astfel de situație pot opta pentru o altă metodă de testare. Analizele biologice, realizate de Medicina legală, pot dovedi că șoferii nu au consumat substanțe interzise, deși, până la proba contrarie, aceștia își pierd permisul de conducere, dar se pot alege și cu un dosar penal.

Potrivit publicației Evenimentul Zilei, sunt foarte multe cazuri în care aparatele DrugTest dau erori, iar județele cu cele mai multe teste fals pozitive, cu aparatul DrugTest, sunt Brăila, Olt, Covasna și Tulcea.

Testarea cu aparatul DrugTest poate fi refuzată

Sindicate ale polițiștilor spun că aparatele de slabă calitate pe care Poliția Română le utilizează sunt unul din motivele pentru care apar tot mai multe rezultate înșelătoare.

Totuși, există situații în care șoferii pot refuza testarea cu aceste aparate, dacă optează pentru recoltarea probelor biologice.

Legea permite unui conducător auto să refuze testarea preliminară atât cu etilotestul cât și cu DrugTest-ul. Iar medicul specialist poate solicita, în baza acelui test clinic, suspendarea dreptului de a conduce până la 24 de ore. Ulterior, însă, conducătorul auto poate șofa, în continuare, până la rezultatul probelor biologice”, a explicat Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol , citat de Antena 3.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!