Seismologul Gheorghe Mărmureanu, previziuni pentru 2024/Care sunt cartierele „cu probleme” din București

Seismologul Gheorghe Mărmureanu, previziuni pentru 2024/Care sunt cartierele „cu probleme” din București

Risc Seismic

Seismologul Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre cutremurele care au băgat spaima în români în ultimele zile. Chiar dacă au fost de mici intensități, acestea i-au alarmat pe specialiști.

În România se înregistrează aproape zilnic activitate seismică, fiind vorba de cutremure cu magnitudine de 2, 3 și 4 grade pe scara Richter. Chiar și pe 31 decembrie 2023, la ora 03:10:39 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea, județul Buzău, un cutremur cu magnitudinea 2,4 pe Richter, la adâncimea de 97,8 km.

Și anul 2024 a venit la pachet cu mai multe seisme, ce au avut loc pe 2, 10, 11, 14, 15 și pe 16 ianuarie 2024. Vestitul seismolog Gheorghe Mărmureanu susține că, momentan, nu este cazul să ne îngrijorăm, pentru că un cutremur masiv în România nu este așteptat decât peste aproape 20 de ani.

„Nu este cazul să ne speriem, stați liniștiți! Încă vreo cinci ani de acum înainte nu vor fi cutremure de intensitate mare, care să pună în pericol România, chiar dacă în lume au loc și unele mai mari. Nici din Turcia, puternică zonă seismică, nu e niciun pericol. Niciun cutremur din partea turcească nu a trecut Marea Neagră. Gerul nu are nicio legătură cu seismele, cum se crede. Cutremurele puternice sunt la adâncimi foarte mari, de peste 90 de kilometri, așa cum a fost și cel în 1977, cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter, și care a făcut peste 1.500 de victime", a explicat Mărmureanu.

Profesorul Gheorghe Mărmureanu, fost director al Institutului Național pentru Fizica Pământului, și cercetător științific, a dorit să menționeze și care cartiere din București sunt mai sigure în cazul unui cutremur major.

„Cartierul Pantelimon mi se pare cel mai nesigur, mai ales că aici s-au construit și blocuri foarte înalte, chiar și de 14 etaje. Terenul nu e foarte bun pentru imobile atât de înalte. Iar zona dintre Piața Romană și Unirii, cu tot cu Lipscani, este clar cea mai expusă. Aici sunt clădiri foarte vechi, unele au fost, ce-i drept, consolidate. Dar o clădire veche, care trece prin mai multe cutremure mari, cum a fost cel din 1940, apoi cel din 1977, apoi prin altele mici, dar numeroase, nu mai poate fi atât de sigură. Experții trebuie să verifice din nou. Cele mai sigure și care nu cred că vor ridica probleme sunt cartierele Militari, Drumul Taberei și Dristor. Aici s-a construit mai serios, plus că sunt și multe blocuri cu 4 etaje. Într-unul dintre ele stau și eu", a enumerat seismologul.

Cel mai puternic cutremur din 2024 s-a înregistrat în Japonia, cu magnitudinea de 7, 5 grade pe scara Richter, pe 1 data de ianuarie. În urma seismului de proporții au fost înregistrate peste 200 de victime.

„În lume au loc mereu cutremure, unele sunt foarte mari, ca acesta, din Japonia, din prima zi a anului. Din păcate, nici japonezii și nici americanii, care sunt cei mai buni în seismologie, nu au găsit nici acum o modalitate de a afla când urmează un cutremur. Unii oameni susțin că pot prevesti cutremurele, că au această capacitate paranormală, dar eu personal nu cred că este adevărat. Nici eu nu am această putere. Alții însă, care au trecut prin necazuri la cutremure mari pot rămâne pe viață cu această sperietură. E ca o boală", a mai explicat Gheorghe Mărmureanu pentru aceeași sursă.

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Pe asta ați citit-o?

5 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …