„Seiful Apocalipsei”, ultima speranță a omenirii în caz de dezastru. Cum participă România și cât de des se deschide
Irak, Uruguay, Coreea de Sud și Mexic au depus, miercuri, 12 octombrie, semințe în „Seiful Apocalipsei” din Arctica, rezerva mondială înmagazinată în grote lângă Polul Nord care garantează supraviețuirea omenirii în situația în care s-ar ivi o catastrofă globală. Acest depozit se deschide doar de trei ori pe an, relatează Reuters .
Seiful Apocalipsei FOTO Marcin Kadziolka/Shutterstock
Depozitul este construit pe o insulă din Arctica și are drept scop păstrarea semințelor culturilor agricole din întreaga lume în fața riscurilor de război, boli și evenimente catastrofale.
Conform Ministerului pentru Agricultură și Alimente din Norvegia, la depunerea de noi semințe au contribuit pentru prima dată Irak și Uruguay.
Rezerva Mondială de Seminţe din Svalbard este deschisă doar de trei ori pe an pentru a restrânge expunerea seminţelor la mediul exterior.
Fondată în anul 2018, rezerva acționează ca o ultimă sursă de aprovizionare pentru băncile naționale și regionale de gene și a avut un rol important între 2015 și 2019 în refacerea loturilor de semințe deteriorate în timpul războiului din Siria.
Ministerul norvegian a transmis prin intermediul unui comunicat că peste 45.000 de seminţe de la 13 bănci de gene din Asia, Australia, Europa şi America Latină au fost depuse, miercuri. Astfel numărul total al depozitelor a ajuns pentru prima dată la peste 1,2 milioane.
Prima depunere realizată de Irak a constat în 418 semințe ale unor specii sălbatice și cultivate, inclusiv boabe de grâu și orez. Uruguay a depus 1.892 de semințe ale unor soiuri diferite de grâu și orz.
„Participarea ţărilor la misiunea Rezervei Mondiale de Seminţe din Svalbard este vitală pentru a garanta această asigurare de viaţă, pe care o reprezintă diversitatea genetică”, a afirmat Stefan Schmitz, directorul executiv al Crop Trust, organizaţia care gestionează depozitul de seminţe alături de Norvegia.
Mai mult decât atât, Coreea de Sud și Mexicul au făcut și ele parte din țările care au depus, miercuri, semințe.
Întreaga populație obișnuia să cultive peste 6.000 de plante diferite, însă specialiștii ONU au atenționat că oamenii din prezent își obțin circa 40% din calorii doar din trei culturi: porumb, grâu și orez, ceea ce face ca aprovizionarea cu alimente să devină vulnerabilă în cazul în care schimbările climatice fac ca recoltele să fie distruse.
România participă la „Seiful Apocalipsei”
România face parte din țările care participă la acest depozit. Conform site-ului Svalbard Global Seed Vault , Banca de resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” din Suceava face parte din cei 91 de depozitari, care participă cu 877 de mostre de semințe la „Seiful Apocalipsei”.
În plus, nu toate mostrele trimise de institutul din Suceava sunt din țara noastră, ci doar au fost stocate la noi și de la noi transferate. Așadar, printre aceste eșantioane trimise de la Suceava în Svalbard se află probe de semințe din Afganistan, Albania, Cipru, Germania, Franța, Polonia și altele.
În cazul în care ne referim strict la speciile vegetale românești, acestea sunt în număr de 252, conform sursei citate. Printre ele se află grâu, fasole, orz, ovăz, mazăre, secară, ardei, mărar, castravete, dovleac, in, salată, busuioc, mac, pătrunjel, cimbru, muștar, roșii, porumb.
Banca de gene de la Suceava găzduiește un patrimoniu alcătuit din 428 de specii de plante, însemnând mai mult de 18.000 de soiuri diferite, păstrate ca sămânță (peste 17.500 varietăți), plante vii în câmpul experimental (310 genotipuri de cartof, usturoi și ceapă) și ca plantule „in vitro”, în condiții de creștere lentă (110 genotipuri locale de cartof).
Conform datelor institutului din Suceava, circa jumătate din materialul păstrat este autohton, adunat din 1.549 de localități din toate județele țării.
Sursa: adevarul.ro