Șefului Parlamentului de la Chișinău: Putin, criminal de război. Lumea trebuie să se unească împotriva dictatorilor
Igor Grosu afirmă că Putin este un criminal de război și Rusia este un stat agresor în contextul în care socialiștii și comuniștii au ținut un minut de reculegere în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial în data de 22 iunie, zi considerată de partea rusă începutul războiului.
Igor Grosu spune că Putin este un criminal de război. FOTO: Arhivă
,,Un adevăr este clar și astăzi noi avem un stat agresor, care se numește Federația Rusă, care e regim totalitar, care a atacat un stat vecin și de la asta nu fugiți voi nicăieri. Avem un Putin criminal de război și o Federație Rusă care este stat agresor. Vă place, nu vă place, o să vă amintim de fiecare dată. Cât de mare trebuie să fie degradarea ca să nu înveți din lecțiile istoriei? Au tocat zeci de milioane în mașinăria războiului pentru ideologii totalitare, fie comunist sau nazist-hitlerist, nu contează. Contează viața umană și dacă în ziua de azi mai sunt astfel de dictatori, toată lumea trebuie să se unească împotriva acestor indivizi, pentru care viața umană nu contează nimic”, a declarat Igor Grosu.
Președintele Parlamentului a făcut aceste afirmații în contextul în care deputații fracțiunii Blocului Socialiștilor și Comuniștilor (BCS) s-au ridicat în picioare pentru a ține un moment de reculegere în memoria victimelor celui de-al Doilea Război Mondial, din motiv că acesta ar fi început, potrivit lor, în data de 22 iunie 1941, zi în care Germania a atacat Uniunea Sovietică.
„La 22 iunie a început practic cel mai sângeros război din istoria omenirii, a adus un val de nenorocire pe continentul european. Au fost distruse numeroase de destine. Să ținem un minut de reculegere în memoria celor căzuți pe câmpul de luptă, care au oprit ciuma fascistă, care au luptat cot la cot alături de ucraineni, belaruși, cazaci și toți ceilalți”, a afirmat deputatul BCS Grigore Novac.
Acuzați că denaturează istoria
În replică, Radu Marian, parlamentar PAS, a spus că aceștia ,,au avut probabil note proaste la istorie. Al doilea Război Mondial a început la întâi septembrie 1939, odată cu invadarea Poloniei de către Uniunea Sovietică și Germania nazistă, Cu asta a început totul. Este important să cunoaștem istoria și să nu o denaturăm”.
Luna trecută, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că se va conforma deciziei Curții Penale Internaționale (CPI) privind arestarea lui Vladimir Putin în cazul în care liderul rus va intra în Republica Moldova.
Ca reacție la acest anunț, Vladimir Djabarov, vicepreședintele Comisiei pentru afaceri internaționale din Consiliul Federației Ruse, a susținut că lidera de la Chișinău ar putea fi plasată pe lista persoanelor căutate internațional.
Anterior, Republica Moldova a semnat şi ratificat Statutul de la Roma, tratatul fondator al CPI.
În luna martie, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al comisarului rus pentru drepturile copilului Maria Lvova-Belova pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni.
Majoritatea țărilor din întreaga lume sunt părți la tratat, însă sunt și excepții, între care Rusia.
De asemenea, procurorul Curții Penale Internaționale Karim Khan a fost plasat pe lista persoanelor căutate în Rusia, potrivit unei note a Ministerului rus de Interne.
Sursa: adevarul.ro