Șeful Telegram, Pavel Durov, anchetat în Franța pentru 12 infracțiuni legate de „crima organizată”

Șeful Telegram, Pavel Durov, anchetat în Franța pentru 12 infracțiuni legate de „crima organizată”

Fondatorul aplicaţiei de mesagerie criptată Telegram, Pavel Durov, este audiat în Franţa, în cadrul anchetelor lansate pentru infracţiuni legate de „crima organizată”, inclusiv pentru refuzul de a comunica informaţiile necesare interceptărilor autorizate de lege şi asociere criminală.

Pavel Durov a fost arestat în Franța FOTO: X/Jackson Hink

Pavel Durov a fost arestat în Franța FOTO: X/Jackson Hink

Anunțul a fost făcut luni, 26 august, de procurorul Parisului, Laure Beccuau.

Ancheta judiciară, deschisă pe 8 iulie în urma unor cercetări prealabile de către Jurisdicţia Naţională de Combatere a Criminalităţii Organizate (Junalco), se referă în total la 12 infracţiuni, detaliate într-un comunicat de Laure Beccuau, scrie A gerpres.

Potrivit anchetatorilor, sunt menţionate, printre altele, complicitate la administrarea unei platforme online pentru a permite o tranzacţie ilegală de către o bandă organizată, deţinerea şi difuzarea imaginii unui minor cu caracter pornografic, încălcarea legislaţiei privind stupefiantele, escrocherie în bandă organizată, precum şi furnizarea de servicii de criptologie care vizează asigurarea unor funcţii de confidenţialitate fără declaraţie conformă.

Judecătorii de instrucţie responsabili în acest caz au încredinţat cercetările Centrului de Luptă împotriva Criminalităţii Digitale (C3N) şi Oficiului Naţional Antifraudă (Onaf).

Potrivit sursei citate, arestarea preventivă a patronului Telegram a fost prelungită duminică seara, la o zi după ce acesta a fost reţinut pe un aeroport din Paris, „şi poate dura 96 de ore”, adică până miercuri, „ţinând cont de procedura aplicabilă infracţiunilor care se încadrează în regimul crimei organizate”.

Pe Telegram, mesageria online lansată în 2013 de Pavel Durov şi fratele său, Nikolai, şi având sediul social în Dubai, comunicaţiile sunt criptate de la un capăt la altul.

Telegram s-a poziţionat în contracurent cu platformele online americane, criticate pentru exploatarea mercantilă a datelor personale ale utilizatorilor.

Compania s-a angajat să nu dezvăluie niciodată informaţii despre utilizatori.

Aplicația devine din ce în ce mai populară și se află acum printre primele cinci cele mai descărcate din întreaga lume, afirmă compania. În 2023, a depășit 700 de milioane de utilizatori activi lunar - iar obiectivul este de a depăși 1 miliard într-un an.

Macron: „Guvernul francez nu a fost implicat”

Emmanuel Macron a declarat luni că guvernul francez nu a fost implicat în arestarea fondatorului și directorului general al Telegram, Pavel Durov.

„Franța este mai mult ca niciodată angajată față de libertatea de exprimare și comunicare, inovație și antreprenoriat. Aceasta va rămâne așa. Într-un stat de drept, pe rețelele de socializare ca și în viața reală, libertățile sunt exercitate într-un cadru stabilit prin lege pentru a proteja cetățenii și a le respecta drepturile fundamentale. Este de datoria instanțelor, în deplină independență, să aplice legea. Arestarea președintelui Telegram pe teritoriul francez a avut loc în cadrul unei anchete judiciare în curs. Aceasta nu este în niciun caz o decizie politică. Este de competența judecătorilor să decidă”, a scris preşedintele francez Emmanuel Macron, pe Instagram.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cazul româncei dispărute în timpul vacanței din Turcia. Ultimul mesaj transmis prietenei sale

2 De citit...

3 SONDAJ Cine ar intra în Parlament și ce majorități se pot forma pentru viitorul Guvern

4 VIDEO Ucrainenii au capturat închisoarea de femei din regiunea Kursk, transformată de armata rusă în fortăreață

5 VIDEO „Sudja este Ucraina!” / Declarații neașteptate la o adunare a populației din regiunea rusească Kursk