Șeful Sputnik Moldova a fost expulzat de la Chișinău. Reacția Kremlinului
Șeful Sputnik Moldova, Vitali Denisov, a fost expulzat de la Chișinău după ce autoritățile l-au declarat persoană indezirabilă pe o perioadă de până la zece ani pentru implicarea sa în treburile interne ale țării.
Șeful Sputnik Moldova a fost expulzat. Foto: Arhivă
Miercuri dimineața, Vitali Denisov a fost expulzat, iar în timp ce era escortat de autoritățile moldovene către Aeroportul Internațional Chișinău acesta a oferit detalii presei ruse, reclamând faptul că nu a fost lăsat să-și ia lucrurile și animalele de companie.
,,Nu m-au lăsat să-mi împachetez lucrurile, să-mi iau animalele de companie și așa mai departe. Au emis un ordin de restricție pentru zece ani cu privire la intrarea în Republica Moldova”, a declarat acesta angajaților Ria Novosti, agenția de propagandă a Kremlinului.
Potrivit responsabililor Ministerului Afacerilor Interne (MAI ), bărbatul în vârstă de 56 de ani din Rusia a fost trimis la Moscova în urma actului emis de Inspectoratul General pentru Migrație.
,,Măsura de îndepărtare a străinului a fost dispusă în legătură cu implicarea acestuia în treburile interne ale Republicii Moldova, fapt care pune în pericol securitatea informațională a țării noastre. Conform art. 55 a Legii nr. 200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, o persoană poate fi declarată indezirabilă dacă a desfășurat, desfășoară ori în privința acesteia există indicii temeinice că intenționează să desfășoare activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică”, au precizat reprezentanții MAI.
Kremlinul, prin vocea Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a reacționat rapid, calificând acțiunea Chișinăului drept o încălcare a principiilor democrației.
,,Nu este o acțiune unică, ci o verigă din lanțul atitudinii inadecvate actualelor autorități moldovenești față de principiile democrației. Ei, pur și simplu, nu înțeleg ce înseamnă asta, libertatea de exprimare, drepturile și libertățile jurnaliștilor. Da, ei au învățat să scrie și să vorbească despre aceste principii, dar nu pot să opereze cu ele. Vreau să vă amintesc despre închidere posturilor rusești, reținerea sau interdicția de intrare aplicată pentru politologi, observatori, experți, care tot au legături cu mass-media. Aceste acțiuni reprezintă o epurare a spațiului informațional”, a afirmat Maria Zaharova, acuzând-o pe președinta Maia Sandu că dorește distrugerea statalității și a suveranității țării .
,,Este o încălcare a legislației moldovenești, dar nu cred că merită să mai repet acest lucru pentru că regimul Sandu a încălcat atâtea legi proprii. Proprii nu pentru că le-a privatizat sau le-a scris, dar pentru că Republica Moldova este, oarecum, țara ei. Pe de altă parte, despre ce țară a sa putem vorbi, când are pașaport românesc?!” a mai spus una dintre portavocile Kremlinului.
Administrația prezidențială de la Chișinău nu a venit, deocamdată, cu o reacție.
De la începutul războiului din Ucraina și până acum, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a blocat mai multe site-uri, inclusiv www.sputnik.md, o filială a celui din Moscova, care promovează interesele Kremlinului.
Potrivit celor de la SIS, platformele media ,,distribuiau știri false, informații care instigă la ură, război sau violență”.
Iar în data de 16 decembrie 2022, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) de la Chișinău a suspendat licența a șase posturi de televiziune: Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV. Hotărârea, valabilă în timpul stării de urgență, a fost luată din ,,lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor din țară și a războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei și vine să protejeze spațiul informațional național și să prevină dezinformarea”.
Sursa: adevarul.ro