Șeful spionajului ucrainean, declarații uimitoare despre sosiile lui Putin, dispariția lui Prigojin și recrutările pentru armata lui Zelenski

Șeful spionajului ucrainean, declarații uimitoare despre sosiile lui Putin, dispariția lui Prigojin și recrutările pentru armata lui Zelenski

Șeful spionajului militar din Ucraina, generalul maior Kiril Budanov, a vorbit într-un interviu pentru Financial Times despre misterele țesute în jurul unor subiecte îndelung comentate în timpul războiului din Ucraina.

Kiril Budanov în biroul său fortificat de la periferia Kievului

Kiril Budanov în biroul său fortificat de la periferia Kievului FOTO Profimedia

Budanov, în vârstă de numai 38 de ani, este cel care se „orchestrează” războiul subteran al Ucrainei, în calitate de șef al Unității Principale de Informații a Ministerului Apărării (GUR).

A supraviețuit mai multor încercări de asasinat și stă aproape tot timpul într-un birou fortificat de la periferia capitalei Ucrainei, înconjurat de „artă patriotică și suveniruri de război”. Îi ține companie o broască țestoasă, Petro, care înoată într-un acvariu lângă biroul său, scrie Financial Times .

Misiunea sa este de a coordona atacuri în spatele liniilor inamice, atât în teritoriul ocupat de armata lui Putin, cât și în Rusia.

Potrivit publicației britanice, unii se tem că acțiunile sale care îi irită pe ruși vor provoca o ripostă brutală și, poate chiar nucleară, din partea președintelui Vladimir Putin.

Soția sa, Marianna Budanova, a fost victima unei acțiuni de otrăvire cu metale grele în noiembrie, alături de mai mulți ofițeri GUR. "Primește tratament, se simte mai bine acum", a spus Budanov, refuzând să ofere detalii cu privire la cine a fost ținta intenționată a otrăvirii.

Războiul cu Rusia, între încredere și catastrofă

Budanov a vorbit despre recrutările din rândul ucrainenilor, însă a fost reticent să dea prea multe informații despre faptul că președintele Volodimir Zelenski a cerut 400.000-500.000 de noi soldați care să îi înlocuiască pe cei morți în război.

Dar el a avertizat că "nu este de conceput să credem că putem face ceva fără mobilizare". "Deficitul [de forțe] este palpabil", a spus el.

Acum un an, Budanov preconiza că forțele ucrainene vor avansa până în Crimeea. Însă armata ucraineană nu a reușit să spargă în mod decisiv apărarea puternic fortificată ale Rusiei: linia frontului a rămas aproape aceeași ca acum un an.

Cu toate acestea, șeful GUR susține că nu s-a înșelat. "Chiar dacă planurile originale sugerau altceva, ne-am ținut de promisiune. În această vară, unitățile noastre au intrat de mai multe ori în Crimeea", a spus el, cu referire la comandourile sale care au penetrat în peninsulă pentru raiduri asupra bazelor rusești.

"A spune că totul este în regulă nu este adevărat", a afirmat Budanov când a fost întrebat despre eșecul contraofensivei Ucrainei anul trecut. "Nici a spune că este o catastrofă nu este adevărat", a continuat el.

Puterea Rusiei, „o bulă de săpun”

El preconizează că Ucraina va reuși să îl țină pe Putin la distanță și a dovedit deja că "întreaga legendă a [puterii Rusiei] este o bulă de săpun".

Budanov a menționat în interviu și grupul Wagner, fondat de fostul afacerist rus transformat în războinic Evgheni Prigojin.

Este Prigojin mort?

Budanov, scrie Financial Times, este bine cunoscut pentru afirmații dramatice care sunt aproape imposibil de verificat. "Wagner există", a spus Budanov, respingând rapoartele că grupul ar fi fost desființat. "Și vorbind de Prigojin, nu m-aș grăbi cu concluziile", a spus el în legătură cu presupusa moarte a acestuia într-un accident de avion anul trecut - o asasinare despre care vestul crede că a fost ordonată de Putin.

Kremlinul a negat implicarea și a spus că ADN-ul dovedește că Prigojin a murit . Însă nu a existat vreo evidență a cadavrului. "Nu spun că nu e mort sau că e mort", a spus Budanov.

"Spun că nu există nicio dovadă că el este mort", a afirmat șeful GUR.

Cum depistezi o sosie a lui Putin

Un alt subiect preferat al lui Budanov este starea de sănătate a lui Putin. În trecut, a susținut că președintele Rusiei are cancer, iar Budanov insistă că vede regulat "clone" ale lui Putin la televizor.

Întrebat despre dovezi, Budanov a spus că analiștii săi studiază "fizionomia" lui Putin, "lobii urechilor, distanța dintre sprâncene și așa mai departe" .

"Nu este chiar atât de dificil. Puteți face ușor asta singuri", a adăugat el, dând din umeri ca și cum dublurile ar fi o farsă evidentă.

În ceea ce privește producția de arme, Budanov a declarat că Rusia consumă mai multe arme și muniții decât poate produce, având probleme cu controlul calității.

"Asta explică exact de ce Rusia caută arme în alte țări", a spus el. Coreea de Nord este în prezent cel mai mare furnizor de arme al Rusiei, a spus Budanov.

Rusia nu ar vrea să importe arme din... mândrie

"Au transferat o cantitate semnificativă de muniție de artilerie. Acest lucru a permis Rusiei să respire ușurată", a mai afirmat el. Apoi a adăugat: "Fără ajutorul lor, situația ar fi fost catastrofală."

Dar Rusia ar prefera să nu depindă de ajutorul extern, potrivit lui Budanov. "Aceasta a fost întotdeauna considerată sub demnitatea lor, este o umilință", a explicat el. O altă provocare cu care se confruntă Rusia este forța de muncă. Moscova pierde atât de mulți sau chiar mai mulți militari decât poate recruta, potrivit lui Budanov.

În finalul interviului, Budanov a refuzat să facă predicții îndrăznețe pentru 2024. "Nu", a spus el. "Sper că succesul nostru va fi mai mare decât al lor." Apoi a ieșit din cameră.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…