Șeful SBU, detalii despre cum a fost aruncat în aer Podul Crimeei în toamna anului trecut
Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Vasil Maliuk, a dezvăluit detalii ale primei detonări a podului peste strâmtoarea Kerci, în 8 octombrie 2022, o operațiune în urma căreia acesta a suferit avarii importante.
Exploziile de pe podul Crimeei, în octombrie 2022, au avariat ambele secțiuni FOTO PROFIMEDIA
În octombrie 2022, un camion-capcană a explodat, provocând incendierea a şapte cisterne cu combustibil dintr-o garnitură de tren ce se îndrepta spre peninsulă. În urma incidentului, două secţiuni ale părţii rutiere a podului s-au prăbuşit în apă.
Autoritățile ruse au stabilit că șoferul camionului este un bărbat de 51 de ani, din regiunea Krasnodar, în sudul Rusiei.
„21 de tone de hexan au fost plasate pe straturi de folie de alimentară, care au fost transportate cu un camion”, a relatat Nexta despre modul în care Serviciul de Securitate al Ucrainei a detonat podul de peste strâmtoarea Kerci care leagă Peninsula ocupată Crimeea de Rusia continentală.
Potrivit lui Maliuk, care a acordat un interviu pentru radio NV, SSU plănuiește să arunce în aer Podul Crimeii încă din primăvara anului 2022. Au fost luate în considerare diverse opțiuni: transportarea explozibililor în vagoane de marfă (dar invadatorii ruși nu permit trecerea încărcăturii militare decât pe calea ferată) sau trimiterea unui camion cu butoaie de petrol în care să fie ascunși explozibilii (dar acest lucru nu garanta invizibilitatea). În cele din urmă, șeful SSU a venit cu varianta explozibililor înveliți în folie. Această încărcătură de role mari trebuia să pară civilă și să nu trezească suspiciuni.
SSU a calculat că grosimea stratului de folie era suficientă pentru a ascunde de scanerele vamale cilindrii metalici și umplutura cu amestec de hexogen.
"Rolele" umpleau un container întreg; greutatea lor totală în echivalent TNT corespundea cu 21 de tone sau 42 de rachete rusești hipersonice Kinjal.
Serviciul de Securitate al Ucrainei a trebuit să ia în considerare un alt aspect important: la posturile de lângă Podul Crimeii există sisteme speciale de război electronic, a căror sarcină este de a bruia coordonatele GPS ale dispozitivelor explozive reglate pe o anumită locație. Echipa formată de Maliuk a creat un sistem sofisticat din punct de vedere tehnic care a permis încărcăturii "folie" să explodeze în primele ore ale dimineții de 8 octombrie 2022, aproximativ în mijlocul podului.
„Am trecut prin șapte cercuri ale iadului; am folosit atât de mulți oameni fără ca ei să știe! Rușii au reținut 22 de persoane și le-au încarcerat. Toți sunt acuzați de complicitate la un act terorist. Dar, de fapt, ei erau implicați în activitățile lor obișnuite de zi cu zi. Erau contrabandiști ruși obișnuiți”, a dezvăluit Maliuk.
În 2022 octombrie, FSB-ul rus a relatat despre rezultatele unei anchete privind explozia de pe podul din Crimeea. În total, opt persoane au fost reținute și, potrivit anchetatorilor, Direcția principală a serviciilor de informații a Ministerului Apărării din Ucraina și Kirilo Budanov, șeful acesteia, sunt responsabili pentru orchestrarea exploziei.
În decembrie 2022, Vasil Maliuk, șeful în exercițiu al Serviciului de Securitate al Ucrainei, a lăsat să se înțeleagă că serviciile speciale ucrainene s-ar afla în spatele atacului.
Potrivit acestuia, SSU a efectuat această operațiune specială împreună cu Marina ucraineană.
Sursa: adevarul.ro