Șeful Protecției Consumatorilor, despre evaluarea comisarilor: „În privat nu ești plătit numai pentru că te duci la muncă”
Șeful ANPC, Horia Constantinescu, spune că evaluarea comisarilor din subordine, acțiune încheiată vineri, 31 martie 2023, nu a fost tocmai bine primită în rândul colegilor săi. Mai mult, s-ar fi soldat și cu o demisie.
Horia Constantinescu, șeful ANPC FOTO: Facebook/Horia Constantinescu
Horia Constantinescu, șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, a vorbit, într-o intervenție live pe contul său de Facebook , despre necesitatea evaluării obiective a comisarilor de la nivelul instituției, inclusiv din cadrul structurilor județene.
„FB-ul era din partea casei. Noua abordare îi sperie”
„Este nevoie de cifre când analizăm performanța unui funcționar, pentru că același lucru se întâmplă în privat. În privat nu ești plătit numai pentru că te duci la muncă și ai de unde să te întorci, trebuie să și realizezi ceva. Știu că pe unii dintre colegi această nouă abordare îi sperie. Ani de zile lucrurile au mers din inerție – Mă, Ionică, fii pe pace, țara inginer te face! -. 5-ul era din partea casei, FB-ul, așa cum ar spune fiul meu. Nu putem da FB numai pentru că așa s-a întâmplat și în trecut, această inerție păcătoasă este cea care a dus lucrurile în derivă. Nu mă pot uita în ochii celor mai dedicați, mai fermi, mai implicați, cei care merită cu prisosință nota maximă, și să le spun că și unul dintre codașii instituției cumva ar trebui să ia și el aceeași notă, pentru că este și el al nostru”, a afirmat Constantinescu.
Șeful ANPC a dezvăluit că în urma procesului de evaluare șeful unui comisariat județean și-a înaintat demisia. „Am avut astăzi ocazia să-mi fie înaintată o demisie și apreciez atitudinea colegului care și-a asumat rezultatele slabe ale județului pe care în ultimul an l-a coordonat. Mi se pare o atitudine verticală, bărbătească, în cazul dânsului, și îl felicit pentru această atitudine. Din păcate, nu sunt foarte mulți cei care ar vrea să înțeleagă. Unii sunt supărați, li se pare lor că dacă au trecut de la „repetenți” la „corigenți” ar trebui să ne dea pe spate această atitudine”, a spus Constantinescu.
„A spus că toți comisarii din cadrul instituției noastre merg să-și umple portbagajele”
Pe de altă parte, a mai spus șeful ANPC, sunt în anumite județe coordonatori intrați relativ recent în sistem, care își doresc să facă treabă, dar care „sunt nevoiți să lucreze cu materialul clientului”.
Suspiciunea de corupție care planează asupra comisarilor pare să fie o problemă mare.
„Zilele trecute, un primar din județul Maramareș aducea niște acuzații foarte grave, am dat o dezmințire în presa din zona respectivă, pentru că a fost o exprimare probabil încărcată de emoție. A spus că toți comisarii din cadrul instituției noastre merg să-și umple portbagajele. Îl asigur că nu este așa”, a mai spus șeful ANPC .
Semnale despre „frăția” comisarilor cu cei pe care-i controlează ar veni, însă, și din alte colțuri ale țării, a mai spus Constantinescu.
„Unii dintre operatorii economici știu că și-au cam aranjat treburile cu colegii noștri. Știu că așa se zvonește în unele dintre județe. Pe măsură ce avem probe sau indicii temeinice în acest sens luăm cu siguranță măsurile ce se impun.
Am mai spus acest lucru, avem o nouă hotărâre de guvern de organizare a instituției la nivelul structurii centrale, avem opt posturi la Corpul de control, Corpul de control va fi cel care va primi oameni bine pregătiți ce vor veni să îndrepte lucrurile la nivelul instituției”, a afirmat șeful Protecției Consumatorilor. În această structură ar urma să fie cooptați „colegi din structuri ce de-a lungul carierei au verificat, au anchetat, cazuri de corupție”, a mai spus Constantinescu, îndemnându-i pe cetățeni să semnaleze, la numerele de telefon postate pe site-ul instituției, orice derapaj al celor care ar trebui să controleze conform atribuțiilor legale.
Sursa: adevarul.ro