
Șeful Pentagonului este investigat în cazul utilizării Signal pentru a discuta despre operațiuni militare
Pete Hegseth, șeful Pentagonului, este investigat de organismul care se ocupă cu supravegherea instituției, după ce a vorbit despre planurile de atac militar împotriva militanţilor Houthi din Yemen pe aplicația Signal.
„Obiectivul acestei evaluări este de a determina măsura în care secretarul apărării şi alţi membri ai personalului DoD (Departamentul Apărării - n.r.) au respectat politicile şi procedurile DoD privind utilizarea unei aplicaţii comerciale de mesagerie pentru sarcini oficiale. În plus, vom examina conformitatea cu cerinţele de clasificare şi păstrare a înregistrărilor”, a declarat inspectorul general interimar, Steven Stebbins, într-o scrisoare de notificare adresată lui Hegseth, potrivit News.ro .
Jurnalistul Jeffrey Goldberg de la publicația The Atlantic a fost adăugat în martie, din greșeală, într-un grup de discuții din care făceau parte Pete Hegseth și JD Vance, vicepreședintele SUA.
Goldberg a relatat că membrii Cabinetului său foloseau aplicația de mesagerie Signal pentru a coordona atacul asupra rebelilor houthi, Trump a spus: „Ei bine, atunci nu putea fi prea eficient, pentru că atacul a fost foarte eficient... Nu știu nimic despre asta, îmi spui pentru prima oară acum.”
Articolul a fost publicat luni de Jeffrey Goldberg, redactorul-șef al The Atlantic, care a susținut că a fost adăugat în grupul de chat pe Signal fără să știe , alături de secretarul Apărării Pete Hegseth, secretarul de stat Marco Rubio, vicepreședintele JD Vance și alți oficiali.
Articolul includea capturi de ecran cu persoane ce păreau a fi liderii discutând dacă să atace houthiții din Yemen, iar ulterior felicitându-se după atac.
Înalții oficiali americani au discutat și despre Europa, moment în care Vance a declarat „detestă să o salveze” din nou. Cu alte cuvinte, Vance repetă argumentul precum că Statele Unite fac ceea ce ar trebui să facă Europa, scrie The Guardian.
„Cred că facem o greșeală”, a scris Vance pe grupul de discuții de pe Signal, făcând observația că doar 3% din comerțul american trece prin canalul Suez în raport cu 40% cel european.
„Există un risc real ca publicul să nu înțeleagă acest lucru sau de ce este necesar”, a adăugat el. „Cel mai puternic motiv pentru a face acest lucru este, așa cum a spus [Trump], să trimitem un mesaj”.
Sursa: adevarul.ro