Şeful Pentagonului critică operaţiunea ''nejustificată'' a Turciei în nordul Siriei: ''Ne-a pus într-o situaţie teribilă''

Şeful Pentagonului critică operaţiunea ''nejustificată'' a Turciei în nordul Siriei: ''Ne-a pus într-o situaţie teribilă''

Şeful Pentagonului, Mark Esper, a criticat joi operaţiunea militară ''nejustificată'' lansată de Turcia în nord-estul Siriei, dar fără a o condamna, la sosirea sa la Bruxelles, pentru o reuniune cu omologii săi din NATO, potrivit AFP şi EFE.

''Turcia ne-a pus într-o situaţie teribilă cu această incursiune nejustificată'', a declarat Esper vorbind la German Marshall Fund, un think tank, înainte de a merge la sediul Alianţei.

''Dar nu aveam de gând să începem un război cu un aliat NATO, un bun aliat de la aderarea sa în 1952'', a adăugat ministrul american al apărării.

Mark Esper a trimis totuşi un avertisment Ankarei şi preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. ''Conducătorul Turciei merge într-o direcţie greşită în multe probleme, rotindu-se mai degrabă pe orbita Rusiei decât pe cea a NATO'', a avertizat el.

''Trebuie să lucrăm cu Turcia pentru ca ea să redevină un aliat puternic şi de încredere'', a subliniat Mark Esper. ''Nu avem nicio soluţie astăzi, dar trebuie să continuăm să lucrăm la aceasta'', a mai spus el.

Şeful Pentagonului a justificat retragerea militarilor americani staţionaţi în Siria în zona de intervenţie a armatei turce. ''Decizia americană de a retrage cel puţin 50 de soldaţi a fost luată după decizia lui Erdogan de a trece'' frontiera cu Siria, a explicat ministrul.

''Nu eram dispuşi să punem între 50 şi 1.500 de soldaţi şi miliţia (kurdă). Nu eram dispuşi să ne angajăm într-o luptă cu un aliat NATO'', a subliniat el.

''Nu este posibil să punem forţe împotriva celor ale unui alt aliat NATO'', a argumentat Esper.

''Nimeni nu a oferit alternativă mai bună'', a răspuns el criticilor.

Ministrul american a asigurat că relaţia cu Forţele Democratice Siriene (FDS), alianţă dominată de miliţiile kurde, ''au fost şi sunt în continuare bune''.

''Angajamentul nostru faţă de ei nu este de a înfiinţa un stat autonom sau de a-i apăra împotriva Turciei. Aceasta este realitatea dură'', a explicat el.

Esper a afirmat că ''nu a citit şi nici nu a văzut detaliile'' propunerii germane privind crearea unei ''zone de securitate sub control internaţional'' în nordul Siriei.

El a precizat că a avut ''scurte discuţii cu Regatul Unit şi cu Franţa'' privind campania împotriva grupării jihadiste Statul Islamic. Franţa cere o reuniune ministerială a membrilor coaliţiei internaţionale constituite de SUA şi din care face parte şi Turcia. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

2 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

3 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

4 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet