Șeful OLAF: Ancheta împotriva lui Liviu Dragnea, „exemplu perfect al cooperării pozitive” cu autoritățile naționale

Șeful OLAF: Ancheta împotriva lui Liviu Dragnea, „exemplu perfect al cooperării pozitive” cu autoritățile naționale

Ancheta care îl vizează pe președintele Partidului Social Democrat (PSD) din România, Liviu Dragnea, este un "exemplu perfect al cooperării pozitive dintre OLAF și autoritățile naționale", a transmis luni directorul general al Oficiului European de Luptă Antifraudă, Nicholas Ilett, după ce DNA a anunțat că președintele Camerei Deputaților este urmărit penal de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru constituire de grup infracțional, abuz în serviciu și infracțiuni referitoare la fraudare de fonduri, fapte săvârșite în dosarul 'Tel Drum' în calitate de președinte al Consiliului Județean (CJ) Teleorman.

Comunicatul OLAF:

"Această investigație este un exemplu perfect al cooperării pozitive dintre OLAF și autoritățile naționale. OLAF a desfășurat investigații amănunțite care sperăm că vor avea un puternic efect de descurajare", a adăugat Nicholas Ilett, citat într-un comunicat publicat pe site-ul OLAF.

Contribuția OLAF la rezultatul anchetei a fost evidențiată de DNA, se menționează în comunicatul citat.

"DNA a explicat că acest caz a venit ca rezultat a două investigații desfășurate de OLAF asupra unor proiecte finanțate de Fondul European pentru Dezvoltare Regională pentru construcția de drumuri în România, care au fost încheiate în mai și septembrie 2016", se mai arată în comunicat.

OLAF precizează că a descoperit dovezi care arată o înțelegere secretă între beneficiarii fondurilor, oficiali publici și contractor, inclusiv documente falsificate în timpul procedurii de achiziție.

"Unele dintre aceste documente au fost de asemenea folosite pentru a susține solicitarea pe care beneficiarul a înaintat-o Autorității de Management, rezultând în plata a 21 de milioane europene din fonduri ale UE", a subliniat OLAF.

"Investigațiile OLAF s-au încheiat cu o recomandare financiară către Directoratul General pentru Politică Regională și Urbană de a recupera toate cele 21 de milioane de euro, și cu recomandări judiciare către Direcția Națională Anticorupție din România de a iniția acțiuni judiciare în acest dosar", se mai menționează în comunicat.

În dosar mai sunt urmărite penal alte opt persoane pentru fapte similare, a informat luni DNA.

DNA a mai precizat că dosarul s-a constituit pe baza unei sesizări a OLAF transmise la 30 septembrie 2016, privind suspiciunea săvârșirii mai multor infracțiuni, între care obținerea nelegală, pe bază de documente false, a unor finanțări din fonduri europene pentru lucrări de reabilitare de drumuri județene.



Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 O imagine cât o mie de cuvinte...

3 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

4 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

5 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă