Șeful NATO afirmă că rușii încearcă să „înghețe” războiul pe timpul iernii, pentru o ofensivă mai mare în primăvară
Armata rusă caută să-și reducă operațiunile pe timpul iernii în Ucraina pentru a-şi întări forţele în vederea lansării unei ofensive mai mari în primăvară, apreciază secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.
Barieră antitanc pentru a bloca ofensiva rusă în Ucraina FOTO Profimedia
„Ce vedem acum este că Rusia încearcă să impună un fel de îngheţare a acestui război, cel puţin pentru o perioadă scurtă, pentru a se putea regrupa, repara, recupera şi apoi pentru a încerca o ofensivă mai mare în primăvară”, a declarat Stoltenberg în cadrul unui eveniment public organizat de cotidianul britanic „Financial Times”.
Șeful NATO a mai declarat că membrii organizației de apărare pe care o conduce continuă să furnizeze Ucrainei arme şi un sprijin „fără precedent”, în pofida îngrijorărilor cu privire la o eventuală epuizare a stocurilor de armament din Occident.
„Este la fel de important să adăugăm noi sisteme, precum şi să ne asigurăm că sistemele sau armele pe care le-am livrat deja sunt efectiv operaţionale sau funcţionează eficient”, a afirmat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.
Potrivit lui Stoltenberg, armata ucraineană are nevoie de „o cantitate importantă de muniţii, de piese detaşate şi de mentenanţă”.
Liniile de front din Ucraina s-au stabilizat de la succesul răsunător obținut de armata ucraineană prin eliberarea oraşului Herson şi a părții regiunii cu același nume situate pe malul drept al fluviului Nipru, notează AFP, potrivit Agerpres .
Cele mai grele lupte se duc în prezent în jurul orașului Bahmut, situat în estul Ucrainei, pe care invadatorii ruși încearcă să îl cucerească de mai multe luni. Statele Unite se aşteaptă la rândul lorca luptele să continue într-un „ritm redus” în lunile următoare, întrucât cele două părţi aflate în conflict încearcă să îşi reconstituie forţele.
Referindu-se la exploziile produse recent la baze aeriene din Rusia, Stoltenberg a menționat că nu deține informații precum că acestea ar fi fost cauzate de atacuri cu drone lansate de Ucraina. Anterior, Statele Unite au anunțat că „nu au permis şi nu încurajează” astfel de atacuri din partea Ucrainei.
În opinia șefului NATO, în prezent „nu sunt reunite” condiţiile pentru o rezolvare paşnică a conflictului, „deoarece Rusia nu a arătat niciun semn de angajare în negocieri care să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.
Sursa: adevarul.ro