Șeful MI6: China este complicea Rusiei în lansarea războiului din Ucraina
Șeful Serviciului de Informații Externe al Marii Britanii (MI6), Richard Moore, a apreciat într-o rară intervenție publică, la Praga, că liderul chinez Xi Jinping este un „complice” al invaziei ruse în Ucraina.
Vladimir Putin (stânga) și Xi Jinping surprinși în timpul unei discuții FOTO EPA-EFE
Sir Richard Moore a prezentat ca argumente în acest sens sprijinul diplomatic oferit de Xi Jinping lui Vladimir Putin și eforturile Chinei de a rostogoli propaganda Kremlinului, mai ales insinuarea precum că NATO ar fi de vină pentru izbucnirea războiului la scară largă din Ucraina.
„Când Putin a invadat Ucraina, chinezii i-au sprijinit destul de evident pe ruși”, a spus Moore în cadrul unui eveniment găzduit de POLITICO miercuri.
Chinezii „i-au susținut pe deplin pe ruși din punct de vedere diplomatic, s-au abținut la voturi-cheie la ONU, au repetat absolut cinic toate figurile de stil rusești, în special în locuri precum Africa și America Latină”, a subliniat șeful MI6.
Potrivit lui Richard Moore, MI6 acordă în prezent o atenție mai mare Chinei din „nevoia crucială de a înțelege atât intențiile” sale pe plan internațional, cât și „capacitatea” pentru a și le îndeplini.
Așa-numitul parteneriat nelimitat este de fapt din interes
Cu puțin timp înainte de lansarea invaziei ruse din Ucraina, Xi l-a găzduit pe Putin la Beijing, prilej cu care cei doi lideri de stat au semnat un parteneriat numit „nelimitat”. Parteneriatul dintre cei doi autocrați a fost reiterat cu ocazia vizitei de trei zile a lui Xi Jinping la Moscova, la jumătatea lui martie 2023.
În contextul războiului, China a încercat să se prezinte ca un posibil făcător de pace neutru și a formulat anumite nemulțumiri față de acțiunile Rusiei în Ucraina, dar, per ansamblu, a refuzat să descurajeze regimul de la Moscova și i-a răspândit propaganda anti-occidentală.
Mai exact, China a susținut public că Vestul (SUA, Europa, NATO) este forța destabilizatoare în Ucraina, și nu Rusia. De asemenea, a refuzat în mod repetat să denunțe agresiunea militară rusă din Ucraina și a sprijinit tacit pretențiile teritoriale ale Moscovei în pofida discursurilor publice despre respectarea suveranității și integrității teritoriale.
În plus, unele companii chineze s-au angrenat în eforturile de război ale Rusiei, furnizând echipamente și tehnică militară letală spre amenințarea securității Europei. Un exemplu relevant este cel al companiei chineze SPACETY, sancționată în prezent, care a furnizat imagini ale rutelor de aprovizionare ale NATO, precum și ale pozițiilor armatei ucrainene către grupul Wagner controlat de Serghei Prigojin.
Rusia, considerată o vasală a Chinei
Comentariile lui Moore urmează unui discurs recent al șefului CIA, William Burns, care a avertizat despre „acțiunile” regimului de la Beijing.
„Agresiunea Rusiei este un test serios. Dar China este singura țară care intenționează să schimbe ordinea internațională și are o putere economică, diplomatică, militară și tehnologică din ce în ce mai mare pentru a face acest lucru”, afirmă șeful CIA.
„Întrebarea nu este ascensiunea Chinei ca atare, ci acțiunile care o însoțesc. Președintele Xi Jinping intră în al treilea mandat cu mai multă putere decât orice lider chinez după Mao încoace. Și, în loc să folosească această putere pentru a întări, revitaliza și reînnoi sistemul internațional care a ajutat la transformarea Chinei, Xi încearcă să-l rescrie”, subliniază Burns.
În opinia șefului MI6, echilibrul de putere dintre Rusia și China s-a schimbat în favoarea acesteia din urmă. De altfel, mai mulți experți în relații internaționale au semnalat că Putin face din Rusia un stat vasal Chinei oferindu-i resurse energetice la prețuri mici în schimbul sprijinului diplomatic în fața Occidentului.
Sursa: adevarul.ro