Șeful juridic CET Govora a susținut că nu se justificau încheierea contractului de asistență juridică și nici valoarea sa (referat)
Coordonatorul Departamentului juridic al CET Govora a susținut că nu se justifica în niciun fel încheierea unui contract de asistență juridică și cu atât mai puțin a unui contract cu o valoare de 10.000 de euro/lună, în condițiile în care, în cadrul instituției, funcționau la acea vreme 6 juriști, iar problematica dosarelor aflate în lucru nu impunea colaborarea cu o firmă de avocatură.
Informația apare în referatul DNA înaintat ÎCCJ cu propunerea de arestare preventivă în cazul lui Mihai Bălan, director general al CET Govora, reținut joi pentru abuz în serviciu în formă continuată în dosarul lui Dan Șova.
Procurorii arată că, în perioada octombrie — noiembrie 2011, denunțătoarea a avut o discuție cu Dan Șova, cei doi colaborând în trecut, senatorul afirmând că îi poate asigura firmei sale de avocați încheierea unui contract de asistență juridică de tip abonament lunar, 10.000 euro/lună, cu o societate din domeniul energiei, și anume cu CET Govora, folosindu-se de influența asupra directorului general Mihai Bălan.
În schimbul acestui serviciu, Dan Șova a pretins de la denunțătoare suma de 5.000 euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistență juridică ce urma să se încheie.
DNA precizează că Șova și Bălan au dezvoltat relații co-interesate din perioada în care SCA ''Șova și Asociații'' a reprezentat CET Govora în mai multe litigii în intervalul 2004 — 2010. Ulterior anului 2010 până în anul 2014, CET Govora a continuat colaborarea cu o societate controlată de Șova.
Anchetatorii menționează că denunțătoarea a primit de la Șova numărul de telefon al directorului CET Govora, cu care ulterior s-a întâlnit la scurt timp pentru a se pune de acord în legătură cu încheierea contractului de asistență juridică în condițiile stabilite de Dan Șova.
În referat se arată că, ulterior, în noiembrie 2011, Mihai Bălan i-a transmis coordonatorului Departamentului juridic al CET Govora că instituția trebuie să încheie un contract de asistență juridică cu firma de avocatură și l-a însărcinat pe acesta să ia legătura cu avocatul respectiv pentru ca acesta să înainteze un model de contract.
"(...), în calitate de coordonator al Departamentului juridic al CET, a precizat că nu se justifica în niciun fel încheierea unui contract de asistență juridică și cu atât mai puțin un contract cu o valoare de 10.000 de euro/lună în condițiile în care în cadrul CET Govora funcționau la acea vreme 6 juriști, iar problematica dosarelor aflate în lucru nu impunea asistență din partea vreunei societăți de avocați. Cu toate acestea (...) a făcut obiecțiuni doar în privința valorii prea oneroase a contractului și a transmis societății de avocați '(...)' că valoarea viitorului contract trebuie să fie stabilită în raport de numărul dosarelor repartizate cu un onorariu de 1.000 de euro pentru fiecare dosar, cunoscând că poate să repartizeze societății de avocați un număr de 4 sau 5 dosare", se arată în documentul citat.
Obiecția a fost transmisă atât societății de avocați, cât și lui Mihai Bălan, însă aceasta nu a fost avută în vedere, fiind încheiat în 5 decembrie 2011 contractul de asistență juridică cu un onorariu de 10.000 euro/lună.
Contractul s-a încheiat pe o perioada de un an, iar obiectul acestuia se referea la activități juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora.
Societatea civilă de avocați a emis lunar către CET Govora facturi pentru activitățile de asistență juridică prestate în perioada decembrie 2011 — decembrie 2012.
AGERPRES