Șeful Hamas din Jenin, alături de alți doi agenți, uciși în cadrul operațiunii israeliene majore din Cisiordania

Șeful Hamas din Jenin, alături de alți doi agenți, uciși în cadrul operațiunii israeliene majore din Cisiordania

Comandantul aripii militare a Hamas din orașul Jenin din Cisiordania a fost ucis împreună cu alți doi agenți în cursul unor încleștări și atacuri cu drone, vineri dimineață, au declarat Forțele de Apărare Israelului, agenția de securitate Shin Bet și poliția., potrivit Times of Israel.

Israelul a lansat o operațiune majoră în Cisiordania FOTO PROFIMEDIA

Israelul a lansat o operațiune majoră în Cisiordania FOTO PROFIMEDIA

Wissam Hazem a fost ucis de forțe israeliene sub acoperire pe fondul unei operațiuni majore în curs de desfășurare în nordul Cisiordaniei. Numărul morților a crescut la 20, potrivit părții palestiniene.

„Wassem Hazem, şeful Hamas la Jenin, a fost eliminat în timpul unei operaţiuni antiterorism din nordul regiunii Samaria. A fost identificat alături de o celulă teroristă într-un autovehicul în zonă”, au anunţat vineri serviciul de informaţii interne Shin Bet şi poliţia israeliană într-o postare pe X.

„Hazem a fost implicat în comiterea şi coordonarea atacurilor armate şi cu bombă şi a participat permanent la activităţi teroriste în Iudeea şi Samaria (denumirea utilizată de Israel pentru Cisiordania - n.r.)”, mai menţionează sursele citate.

Ofițerii sub acoperire de la Poliția de Frontieră au deschis focul asupra mașinii, omorându-l pe Hazem, în timp ce ceilalți doi bărbați înarmați au fugit, se arată în comunicat. La scurt timp, o lovitură cu dronă i-a ucis și pe aceștia, identificați drept Maysara Masharqa și Arafat Amer.

Potrivit Israelului, Hazem a fost implicat în numeroase atacuri și bombardamente și a plănuit atacuri suplimentare, iar cei aflat alături de el au acționat sub comanda sa.

Arme şi materiale explozibile au fost găsite în maşină, conform surselor israeliene.

Israelul a lansat miercuri una dintre cele mai ample atacuri asupra teritoriului ocupat din ultimii ani. Motivând necesitatea de a elimina „infrastructura teroristă islamo-iraniană”, ministrul israelian de externe a cerut o operațiune în stil Gaza în Cisiordania.

Katz a avertizat că Iranul lucrează în Cisiordania pentru a stabili un „front de est” împotriva Israelului, lucrând alături de reprezentanții săi, Hamas în Gaza și Hezbollah în sudul Libanului.

Potrivit presei palestiniene, numărul morților de la începutul operațiunii a crescut la 20 de vineri dimineață. IDF a declarat că a ucis cel puțin 17 militanți.

Hamas a recunoscut uciderea comandantului său

Într-un comunicat, Brigăzile Al-Qassam, aripa armată a Hamas, au recunoscut moartea celor membri și au confirmat că Khazem este unul dintre comandanții săi din Jenin. Brigăzile Martirilor Al-Aqsa, o rețea de grupuri armate palestiniene, au declarat că Masharqa se numără printre „cei mai proeminenți comandanți” din Jenin, a relatat CNN.

În ce constă operațiunea israeliană din Cisiordania

Joi, forțele israeliene au ucis cinci palestinieni înarmați care se ascundeau într-o moschee din orașul Tulkarem din Cisiordania, inclusiv pe comandantul aripii locale a Jihadului Islamic Palestinian din tabăra Nur Shams, a spus armata.

Un alt membru fondator al aripii locale a Jihadului Islamic din Tulkarem a fost reținut.

Operațiunea de amploare, care implică Brigada Kfir, Unitatea de Comando Duvdevan, ingineri de luptă și Poliția de Frontieră, era de așteptat să dureze cel puțin câteva zile, au declarat miercuri surse militare.

Operațiunea în desfășurare s-a concentrat pe destructurarea unei rețele teroriste a Hamas și a Jihadului Islamic Palestinian în zona Tulkarem, precum și în Jenin și tabăra Far'a de lângă Tubas.

După o serie de operațiuni mai mici în nordul Cisiordaniei, IDF a decis să lanseze o operațiune mai extinsă, vizând trei zone simultan — Jenin, Tulkarem și Far'a — în care agenții teroriști au fost văzuți ca acționând împreună, au spus surse militare.

Operațiunea de amploare a fost lansată, de asemenea, parțial, în urma unui atentat sinucigaș la Tel Aviv, la începutul acestei luni.

IDF a efectuat mai multe lovituri cu drone în timpul operațiunii. În ultimele 10 luni, IDF a efectuat peste 60 de atacuri aeriene în Cisiordania, folosind drone, elicoptere de atac și avioane de luptă.

Din 7 octombrie, trupele au arestat aproximativ 4.850 de palestinieni căutați în Cisiordania, inclusiv peste 1.960 afiliați Hamas.

Potrivit Ministerului Sănătății al Autorității Palestiniene, peste 670 de palestinieni din Cisiordania au fost uciși în acest timp. IDF susține că marea majoritate dintre aceștia erau atacatori uciși în schimburi de focuri, rebeli care s-au ciocnit cu trupele sau teroriști care efectuau atacuri.

În aceeași perioadă, 27 de persoane, inclusiv personal de securitate israelian, au fost ucise în atacuri teroriste în Israel și Cisiordania. Alți cinci membri ai forțelor de securitate au fost uciși în confruntări cu agenți teroriști în Cisiordania.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Următoarea lovitură de stat a lui Putin

2 A murit la 23 de ani, pentru o poză

3 Un american în România / „Problema e că acolo pur și simplu nu ne putem permite să trăim”

4 Consulul Ungariei la București, Vágó Ferenc, a murit pe A1 după ce un camion cu lemne a rupt parapetul și a intrat pe contrasens

5 E disperare mare, Rusia își retrage mercenarii „Brigada Ursul” din Burkina Faso și îi trimite să lupte în regiunea Kursk