Șeful gruparii jihadiste Statul Islamic în Afganistan, probabil ucis (Pentagon)

Șeful gruparii jihadiste Statul Islamic în Afganistan, probabil ucis (Pentagon)

Șeful filialei afgane a grupării jihadiste Statul Islamic a fost - probabil - ucis în cursul unei operațiuni desfășurate în cursul acestei săptămâni în estul Afganistanului, în care doi militari americani și-au pierdut de asemenea viața în circumstanțe care fac obiectul unei anchete, a anunțat vineri Pentagonul, citat de AFP.

Potrivit declarației lui Jeff Davis, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, o unitate formată din 50 de militari americani și 40 de combatanți ai forțelor de comando afgane a lansat o operațiune heliopurtată miercuri seara în apropierea unui presupus cartier general al Statului Islamic în provincia Nangarhar (estul țării), utilizat de Abdul Hasib, considerat de Pentagon a fi șeful grupării Statul Islamic în Afganistan.

Responsabili ai Pentagonului presupun că Hasib a fost ucis în această operațiune, dar nu dispun de dovezi concrete pentru moment, a afirmat Davis.

"Dacă se confirmă, decesul emirului Hasib și al acoliților săi va afecta în mod important operațiunile Statului Islamic în Afganistan și ne va ajuta să ne atingem obiectivul de a-l distruge în 2017', a indicat comandamentul american în Afganistan într-un comunicat.

Potrivit acestei surse, "mai mulți înalți responsabili' ai Statului Islamic și ai Khorassan, aripa sa locală, și "circa 35 de combatanți' ai acestora au fost uciși.

Dar, în cursul acestei operațiuni, sergenții Joshua Rodgers și Cameron Thomas, membri ai forțelor speciale Rangers al armatei terestre americane, și-au pierdut de asemenea viața. O anchetă a fost deschisă cu privire la acest caz.

"Anchetăm circumstanțele morții în luptă a doi Rangers ai armatei terestre la începutul unei bătălii intense care a durat trei ore', a indicat Davis. "Este posibil ca cei doi militari să fi fost loviți de tiruri din propria tabără", a precizat el.

Investigațiile urmează să stabilească dacă gloanțele care i-au ucis au fost trase de colegii lor americani, de membri ai forțelor afgane care efectuau asaltul împreună cu ei sau de jihadiști. Un membru al comandoului american a fost de asemenea rănit.

"Luptând alături de partenerii noștri afgani, Josh și Cameron au dovedit că erau pregătiți să înfrunte pericolul și să dea o lovitură puternică inamicilor noștri', a comentat Jim Mattis, ministrul american al apărării.

Tabăra jihadistă era situată în apropierea rețelei de tuneluri vizate de armata americană în 13 aprilie prin lansarea celei mai mari bombe fără încărcătură nucleară utilizate vreodată în lupte.

Pentagonul estimează că aproximativ o mie de jihadiști sunt activi în continuare în Afganistan — unde intraseră la începutul anului 2015 — adică cu jumătate mai puțini decât atunci când atinseseră o formă de vârf.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...