Șeful Gărzii de Mediu: „Dacă arzi deşeuri, faci puşcărie”. Sancțiuni de sute de milioane au fost date în ultimii trei ani
Andrei Corlan, șeful Gărzii Naționale de Mediu, a subliniat că aruncarea ilegală a deșeurilor ar trebui pedepsită cu închisoarea. Acesta a precizat că au fost date amenzi de sute de milioane de lei în ultimii trei ani, cu toate acestea, problema persistă.
Andrei Corlan, șeful Gărzii Naționale de Mediu - Foto mediafax/alexandru dobre
Andrei Corlan a declarat în emisiunea România Politică de la Prima News că „arderile ilegale de deşeuri reprezintă un proces de valorificare a deşeurilor care de cele mai multe ori sunt deţinute ilegal, valorificate ilegal şi comercializate ilegal”.
„Este un fenomen care din păcate în România încă este de amploare şi Garda Naţională de Mediu desfăşoară, constant, acţiuni împotriva acestui fenomen”, a afirmat comisarul general al Gărzii de Mediu, relatează G4Media.
Acesta a subliniat că Garda Națională de Mediu are o procedură unică, fiind singura instituție care confiscă deșeurile cu valoare materială.
” Nu adunăm gunoiul, adunăm exact ceea ce îi doare pe acei făptuitori, pentru a descuraja fenomenul” a spus Corlan, menționând că au fost primii care au început să confiște vehiculele care transportau deșeuri ilegale și au extins această practică la confiscarea deșeurilor cu valoare materială.
Numai anul trecut și în primele luni din 2024 au fost efectuate peste 200 de controale și au fost date amenzi de 6 milioane de lei. În același timp au fost confiscate 350 de tone de deşeuri cu valoare materială care au fost valorificate, potrivit șefului Gărzii de mediu.
De asemenea, Garda de Mediu a participat activ la implementarea a 34 de mandate de percheziție, în colaborare cu forțele de ordine, o acțiune fără precedent până anul trecut.
”Aceste arderi ilegale de deşeuri, aceste fenomene infracţionale, se întâmplă de ani şi ani de zile. Au fost aplicate sancţiuni de sute de milioane de lei în decurs de trei ani. Unii plătesc, alţii nu, dar fenomenul continuă. De aceea odată am mers, odată, pe procedura aceasta de confiscare a deşeurilor, şi mai mult decât atât, o problemă de genul acesta va trebui să o abordăm în sferă penală, pentru că abordarea contravenţională a fenomenului nu a avut rezultate, este clar, încă se întâmplă, constant.”, a explicat Andrei Corlan.
Şeful Gărzii Naţionale de Mediu a declarat că anul trecut au destructurat o reţea în vestul ţării care a adus peste 1500 de tone de deşeuri în ţară. Mai mult decât atât, Corlan a subliniat că acţiunile lor sunt constante, având ca slogan "Garda de Mediu, de azi şi în judeţul tău".
Cea mai de jos pătură a lanțului infracțional
Andrei Corlan a subliniat că arderile ilegale de deşeuri reprezintă cea mai de jos treaptă a lanţului infracţional, deoarece acei oameni primesc deşeurile de undeva, le ard, iar apoi valorifică materialele rezultate pentru a fi vândute.
”Vorbim de cazuri sociale (..) Mulţi dintre ei sunt minori, folosiţi la aşa ceva, sunt persoane care trăiesc de pe o zi pe alta, dar profitul acestei afaceri ajunge în sus”, a subliniat Corlan.
Şeful Gărzii Naţionale de Mediu a precizat că oricine observără o ardere ilegale de deşeuri, trebuie să se apeleze la numărul de urgenţă 112, deoarece doar pompierii pot interveni. Garda de Mediu intervine ulterior la solicitarea pompierilor sau poliției pentru a face documentația necesară acțiunilor penale.
”Mesajul este: dacă arzi deşeuri, faci puşcărie, şi îmi asum această afirmaţie”, completează Andrei Corlan, arătând că emisiile din arderile ilegale depreciază calitatea aerului.
Senzorii care monitorizează aerul din jurul Capitalei se înroșesc adesea, mai ales în zonele lîn care se ard deșeuri.
Sursa: adevarul.ro