Șeful Erste nu este interesat de băncile grecești din România
Trimisul special al AGERPRES, Constantin Balaban, transmite: Andreas Treichl, directorul general al Erste Group Bank, acționar majoritar la Banca Comercială Română, a declarat, marți, că grupul bancar austriac nu este interesat de preluarea niciunei subsidiare ale băncilor grecești din România, pentru că nu are nevoie să cumpere bănci pentru a câștiga noi clienți.
"Dacă aș vrea să cumpăr o bancă din România, atunci directorul nostru operațional, Petr Bravek, mi-ar spune: 'Foarte frumos, dar nu îți voi permite, pentru că vreau să fac banca mai puțin complexă și nu mai complexă'. Ca să vă dau un răspuns mai clar: active da, bănci nu", a spus Andreas Treichl, într-o conferință de presă în care a anunțat rezultatele financiare ale grupului obținute în anul 2016.
Referindu-se la potențialul de creștere al sectorului bancar românesc, Andreas Treichl a făcut o comparație între Austria și România. În Austria, țară cu o populație de aproximativ opt milioane de locuitori, Erste Group Bank, împreună cu banca de economii, controlează 20% din piață și a acordat credite totale în valoare de aproximativ 70 de miliarde de euro. În schimb, în România, cu o populație de aproximativ 20 de milioane de locuitori, unde Erste controlează 20% din piață, BCR a acordat credite în valoare de șapte miliarde de euro.
"Unde vrei să mergi ca bancă? Nu se pune problema de 2017, 2018 sau 2019. Peste doi ani vom aniversa 200 de ani de la înființare și acesta este motivul pentru care suntem siguri că Erste va mai exista și peste 100 de ani", a menționat Treichl.
Întrebat dacă este îngrijorat de posibilitatea ca Executivul de la București să adopte o taxă pe bănci pentru a-și finanța deficitul, directorul general al Erste Group Bank a subliniat că performanțele economice ale țărilor care nu au o astfel de taxă sunt mai bune comparativ cu țările care au introdus o taxă pe bănci.
"Dacă România vrea să își reducă potențialul de creștere și toate celelalte performanțe, atunci să o facă! Dacă sunt rezonabili și se gândesc la viitorul populației României, atunci nu o vor face", a adăugat Andreas Treichl.
În plus, acesta a precizat că BCR este cea mai mare bancă din România, iar politicienii nu pot să fie atât de iresponsabili încât să se joace cu cea mai mare sursă de finanțare din țară.
În ceea ce privește planurile Erste Group Bank pentru România în 2017, oficialii grupului austriac au anunțat că va fi introdusă platforma digitală George. Petr Bravek, director operațional la Erste Group, a precizat că va fi vorba de un program pilot. În prezent această platformă are aproximativ un milion de clienți în Austria și anul acesta va mai câștiga un milion de clienți prin introducerea acesteia pe piețele din Cehia, Slovacia și parțial România. Introducerea acestei platforme se va face în mai multe etape. În prima fază, platforma va fi accesibilă angajaților băncii, ulterior și pentru prietenii și familiile acestora, pentru a o stabiliza.
"Nu ne așteptăm la o introducere pe scară largă în România în 2017 sau 2018 (a platformei digitale George — n. r.), dar o vom lansa din punct de vedere tehnic în acest an", a spus Bravek.
Anterior, Erste Group a dat publicității rezultatele pe 2016, care arată că acționarul majoritar al Băncii Comerciale Române a înregistrat anul trecut un profit net de 1,26 miliarde euro, cel mai bun rezultat net înregistrat vreodată. La rândul său, Banca Comercială Română (BCR) a afișat un profit net în creștere la 1,045 miliarde de lei (232,9 milioane euro) în 2016, față de 918,9 milioane de lei în anul precedent.
Banca Comercială Română, membră a Erste Group, oferă o gamă completă de produse și servicii financiare prin intermediul unei rețele de 512 unități de retail amplasate în majoritatea orașelor cu mai mult de 10.000 de locuitori din toată România și prin cele 21 de centre de business și 23 de birouri mobile dedicate companiilor. BCR deține cea mai mare rețea de echipamente de auto-servire bancară din țară — aproximativ 2.600 de echipamente (ATM-uri, mașini multifuncționale, terminale automate de plăți, mașini de schimb valutar) ca și 12.000 de terminale POS pentru plățile prin card la comercianți. Grupul BCR avea în decembrie 2016 un număr de 7.078 salariați proprii.
AGERPRES/(A — autor: Constantin Balaban, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruștei)