Şeful DNA Ploieşti: Niciodată nu au fost falsificate probe în dosare; nu au existat înţelegeri ilicite cu inculpaţii
Procurorul şef al DNA Ploieşti, Lucian Onea, a declarat, luni, că în instituţia pe care o conduce nu au fost niciodată falsificate probe şi nici nu au fost făcute înţelegeri ilicite cu inculpaţii.
"În legătură cu afirmaţiile făcute de inculpatul Vlad Cosma, ieri, şi cu discuţiile care au apărut în mass media (...), în toate cauzele pe care le instrumentăm la nivelul DNA Ploieşti am respectat întotdeauna legea şi o să o respectăm în continuare. Nu au existat niciodată metode ilegale de investigare şi nici înţelegeri ilicite sau neloiale cu inculpaţii. (...) Niciodată nu au fost falsificate probe în dosare. Sunt susţineri pe care le fac inculpaţii în dosarele în care sunt cercetaţi", a spus Onea într-o conferinţă de presă.
Acesta a arătat că, la nivelul instituţiei, au fost derulate mai multe controale ale CSM şi ale Inspecţiei Judiciare, în urma cărora s-a constatat că la această structură a fost respectată legea de fiecare dată.
"Nu am falsificat nicio probă. Există situaţii în care, în condiţiile prevăzute de lege, se impune protejarea identităţii anumitor persoane şi protejarea demersurilor acestora în sprijinul aflării adevărului. Din când în când, procurorul verifică dacă aceste temeiuri se menţin sau nu şi poate să dispună ridicarea măsurilor. (...) La DNA Ploieşti nu există vreo situaţie deosebită în care probele să fi fost constatate ca fiind nelegal sau neloial administrate", a mai spus Lucian Onea.
El a precizat că procurorii DNA Ploieşti nu vor ceda în faţa intimidărilor şi presiunilor, pe care le-a calificat ca fiind "din ce în ce mai agresive".
Lucian Onea a anunţat, totodată, că a sesizat Inspecţia Judiciară să facă verificări, punctând că reputaţia profesională a procurorilor este pusă în joc. El a susşinut că ceea ce s-a prezentat la televiziune este o variantă "denaturată" făcută de fostul deputat Vlad Cosma, care speră să "influenţeze" organele judiciare.
"La acest moment pot să vă spun că acel înscris olograf şi acele tabele au fost depuse la dosarul cauzei de inculpatul Vlad Cosma. Tot ceea ce s-a prezentat la TV este o variantă denaturată, personală, făcută de inculpatul Vlad Cosma, care speră ca până la termenul din 19 februarie să influenţeze cumva organele judiciare", a declarat sursa citată.
Şeful DNA Ploieşti a mai spus că procurorii acestei structuri sunt independenţi şi acţionează conform legii.
"LA DNA Ploieşti procurorii sunt independenţi şi acţionează conform legii. Nimeni, nici doamna Kovesi, nici altcineva, nu intervine în activitatea lor şi procurorii nu sunt obligaţi şi nici nu informează pe nimeni în legătură cu ce fac în dosare", a mai declarat Onea.
Întrebat dacă în înregistrările prezentate în spaţiul public este vocea sa, acesta a spus că este posibil, că vor fi făcute verificări şi că înregistrările sunt prezentate trunchiat.
"Posibil să fie vocea mea (în înregistrări - n.r.). Sunt înregistrări prezentate în mod trunchiat, nu ştiu să vă spun în acest moment, o să se facă verificări şi o să vedem dacă sunt probleme sau nu sunt", a afirmat şeful DNA Ploieşti.
El a precizat că la nivelul acestei structuri a fost înregistrat, în noiembrie 2017, un dosar de şantaj, după intervenţii ale unor persoane din anturajul familiei Cosma.
"Este o situaţie care durează de aproximativ două luni. Există un dosar înregistrat în luna noiembrie 2017. Am fost avertizaţi de persoane din anturajul familiei Cosma că va urma un atac în media (...). Nu am cedat presiunilor şi nu o să cedăm niciodată. Se fac referiri la fostul nostru coleg Negulescu în condiţiile în care nu a lucrat în dosarul la care se face referire, iar discuţiile pe care el le-a făcut, dacă sunt autentice, nu sunt din perioada în care el lucra la DNA Ploieşti", a mai spus Onea.
El a explicat, totodată, că persoanele care intră în sediul DNA Ploieşti sunt verificate până la un anumit nivel, iar procurorii nu s-au ferit niciodată de a fi înregistraţi, pentru că nu au înţelegeri nelegale cu nimeni. AGERPRES/(A - autor: Anamaria Toma, editori: Diana Dumitru, George Onea, editor online: Irina Giurgiu)