„Am transmis cererile noastre scrise către aceste două ţări. (...) Acum aşteptăm răspunsul lor scris”, a declarat Mevlut Cavusoglu.
Fără a detalia ce presupun solicitările, şeful diplomaţiei turce a menţionat că nu se referă doar la „o schimbare a legilor” celor două ţări scandinave, cu referire la Suedia, care şi-a anunţat intenţia de a-şi consolida legislaţia privind lupta împotriva terorismului.
„Acest răspuns poate fi sub forma unei legi sau sub o altă formă”, a subliniat Cavusoglu.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a reiterat miercuri în faţa parlamentarilor partidului său, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) că, „în ceea ce priveşte NATO, atât timp cât Suedia şi Finlanda nu vor adopta măsuri concrete în lupta împotriva terorismului, poziţia noastră nu se va schimba”.
Ankara acuză cele două ţări că adăpostesc militanţi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasificaţi drept „terorişti” de Turcia şi aliaţii săi occidentali.
Premierul finlandez Sanna Marin a făcut apel, marţi, la încheierea unui acord cu Ankara înainte de Summitul Alianţei Atlantice de la sfârşitul lunii iunie, pentru a evita „îngheţarea” procesului de aderare a celor două naţiuni nordice.
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a afirmat, luni, în Suedia, că Alianţa Nord-Atlantică „lucrează din greu” pentru a rezolva problemele „legitime” ridicate de Turcia.
În acest sens, Cavusoglu a remarcat că şeful NATO „îşi exprimă întotdeauna sincer părerile şi depune eforturi pentru a răspunde preocupărilor Turciei”.
„Apreciem eforturile lui”, a conchis ministrul turc de Externe.