Şeful de cabinet al premierului Maltei, acuzat că a organizat asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia; PE va trimite o misiune

Şeful de cabinet al premierului Maltei, acuzat că a organizat asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia; PE va trimite o misiune

Poliţiştii care investighează uciderea jurnalistei Daphne Caruana Galizia l-au interogat pe cel mai apropiat consilier al premierului Joseph Muscat în urma unor acuzaţii că ar fi pus la cale crima, potrivit unor surse apropiate de anchetă, relatează The Guardian, Reuters şi DPA.

Acuzaţiile la adresa fostului şef de cabinet Keith Schembri au fost făcute de un cunoscut om de afaceri, Yorgen Fenech, care a fost arestat săptămâna trecută şi care ar încerca să obţină imunitate juridică în schimbul mărturiei sale.

Fenech a mai afirmat că cei trei bărbaţi care au implantat bomba din maşină care a ucis-o pe jurnalista de investigaţie au fost plătiţi cu 130.000 de euro, potrivit unor surse la curent cu ancheta. Conform publicaţiei The Times of Malta, un şofer de taxi a declarat poliţiei că el a acţionat ca intermediar între Fenech şi presupuşii asasini ai femeii.

Omul de afaceri a încercat că îl implice pe Schembri, prieten apropiat al premierului, în declaraţiile sale pentru poliţie. Dezvăluirile sale ar putea scoate la lumină de asemenea o amplă schemă de corupţie în care ar fi implicaţi politicieni de la vârf din Malta.

Schembri, care a fost arestat marţi în legătură cu această crimă şi care a fost între timp eliberat pe cauţiune, a negat anterior că ar fi avut vreo legătură cu uciderea jurnalistei, care a fost asasinată în octombrie 2017 prin explozia unei maşini capcană. Daphne Caruana Galizia a expus corupţia din rândul guvernului în anchete jurnalistice publicate pe blogul său.

Poliţia a atras atenţia că încă nu a confirmat acuzaţiile omului de afaceri şi nu toate afirmaţiile sale sunt demne de încredere, conform unor relatări din media locale.

Premierul Muscat a spus că va face comentarii "imediat ce se vor încheia investigaţiile".

În această săptămână, doi miniştri şi şeful de cabinet al premierului au demisionat după ce au fost legaţi de ancheta penală. Ei nu au fost puşi sub acuzare.

În acelaşi timp, Parlamentul European a decis tot joi să trimită o delegaţie în Malta pentru a analiza ultimele dezvăluiri despre acest caz. "Conferinţa Preşedinţilor din Parlamentul European tocmai a convenit să trimită urgent o misiune pentru a verifica statul de drept în Malta", a spus eurodeputatul ecologist german Sven Giegold.

"Întrebările legate de independenţa sistemului judiciar şi acuzaţiile grave de corupţie la cele mai înalte niveluri fac ca misiunea Parlamentului Europeană să fie esenţială", a afirmat el.

"Prioritatea misiunii PE trebuie să fie de a investiga toate potenţialele legături cu premierul, care i-a protejat şi apărat pe aceşti miniştri atât de mult timp", a adăugat el.AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”