Șeful CSM: Doar prin asumarea responsabilă a rolului fiecărei profesii poate fi garantată eficiența justiției

Șeful CSM: Doar prin asumarea responsabilă a rolului fiecărei profesii poate fi garantată eficiența justiției

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Marius Tudose, a declarat miercuri că numai prin asumarea responsabilă și efectivă a rolului fiecărei profesii poate fi garantată funcționarea eficientă a justiției.

"Consider că numai prin asumarea responsabilă și efectivă a rolului fiecărei profesii în înfăptuirea actului de justiție și printr-o viziune comună tuturor profesioniștilor implicați în activitatea judiciară, referitoare la valorile etice și juridice, poate fi garantată funcționarea eficientă a justiției", a afirmat șeful CSM în deschiderea Conferinței internaționale "Dialogul interprofesional între judecători, procurori și avocați — necesitate în consolidarea Justiției în societatea democratică din România".

El a precizat că preocuparea Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni față de acest domeniu evidențiază, incontestabil, faptul că dincolo de a fi unul important, este cu precădere sensibil, necesitând o abordare obligatoriu legală, inter-profesională și deontologică.

Tudose a menționat că din parcurgerea documentelor Consiliului Consultativ rezultă că, în viziunea acestui for, actul de justiție independent se sprijină pe independența judecătorului, procurorului și avocatului, că independența asociată celor trei profesii nu este o prerogativă sau un privilegiu oferit în interesul profesioniștilor, ci o condiție prealabilă pentru existența Statului de Drept și o condiție pentru cei care caută și solicită înfăptuirea justiției.

Potrivit acestuia, Consiliul de Miniștri, la paragraful 7 din Recomandarea nr.12 din 2010, declară că independența judecătorilor trebuie să fie o garanție la cel mai înalt nivel juridic posibil și că independența avocaților trebuie să fie garantată în același mod.

"Construcția legislativă românească a fost consecventă în aplicarea acestor principii, prevederile statutare și deontologice privitoare la profesiile de judecător procuror și avocat, reflectând cu prisosință caracterul independent al funcției de magistrat și al profesiei de avocat. Mai mult, noile coduri de procedură penală și civilă aduc importante completări, consolidând rolul și locul avocatului în administrarea justiției", a mai spus șeful CSM.

La rândul său, procurorul general al României, Tiberiu Nițu, i-a asigurat pe organizatori și participanți de întreaga disponibilitate la dialog în vederea îndeplinirii obiectivului nostru comun: realizarea unui act de justiție previzibil și coerent.

"Toți suntem actori principali ai unui serviciu public, toți avem obligația de a servi interesul public general, pentru că Justiția este o activitate în centrul căreia se află cetățeanul. (...) Intrarea în vigoare a noilor coduri, implementarea noii legislații, a noilor instituții de drept nu ar fi fost posibile fără un efort comun al nostru, al tuturor, fără responsabilizarea tuturor actorilor sistemului judiciar și, mai ales, fără un dialog permanent, constructiv, pentru a găsi cele mai bune soluții și interpretări, pentru a corecta greșelile. (...) Iar în ceea ce privește importanța dialogului și a comunicării, aș vrea să vă reamintesc cuvintele unui mare luptător pentru drepturile omului, Martin Luther King: 'Oamenii se urăsc pentru că se tem, se tem pentru că nu se cunosc Și nu se cunosc pentru că nu comunică.'", a susținut Nițu.

Judecătoarea Rodica Aida Popa din cadrul Înaltei Curte de Casație și Justiție, reprezentantul României la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, a precizat că se încearcă înlăturarea barierelor, de foarte multe ori construite artificial, alimentate de prejudecăți sau de judecăți de valoare.

"Justiția pe care o consolidăm astăzi în România are nevoie de încredere, care se dobândește numai prin deschiderea către profesii pentru a putea evidenția justițiabilului beneficiile unei altfel de justiții. (...) Cultura juridică actuală se clădește complex pornind de la noutățile legislative care ne obligă să abdicăm de la vechile clișee pentru că legiuitorul a dorit o reală schimbare prin norme, instituții și mentalități. Rapiditatea asimilării noutăților face posibilă desprinderea de vechile abordări însă nu prin anularea a ceea ce am clădit, ci prin valorificarea concluziilor atât de valoroase ale doctrinei și jurisprudenței care ne-a permis acum această modificare ", a subliniat Aida Popa.

Conferința internațională cu tema "Dialogul interprofesional între judecători, procurori și avocați — necesitate în consolidarea Justiției în societatea democratică în România" a avut loc în aula Institutului Național al Magistraturii, sub egida CSM la inițiativa reprezentantul României la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni.

Cu această ocazie se va semna și o Cartă interprofesională între judecători, procurori și avocați, document care sistematizează domeniile și procedurile de colaborare interinstituționale necesare consolidării complementarității funcțiilor fiecărei instituții și conlucrarea eficientă a acestora pentru garantarea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, precum și asigurarea justițiabililor de obiectivitatea actului de justiție. AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...