Şeful CJ Prahova, Mircea Cosma, aşteptat pe 9 octombrie la Curtea Supremă pentru un nou termen în dosarul în care este acuzat de corupţie

Şeful CJ Prahova, Mircea Cosma, aşteptat pe 9 octombrie la Curtea Supremă pentru un nou termen în dosarul în care este acuzat de corupţie

UPDATE 13.25 Magistraţii Curţii Supreme au acordat luni un nou termen în acest caz, Mircea Cosma şi Vlad Cosma fiind aşteptaţi în faţa instanţei şi pe 9 octombrie.

Judecătorii au luat această decizie după ce avocaţii au cerut timp pentru a pregăti apărarea şi pentru studierea dosarului, dat fiind faptul că a fost vacanţă judecătorească.

În privinţa măsurilor preventive, procurorii au cerut menţinerea acestora în cazul tuturor inculpaţilor. Mai mult, avocaţii afaceriştilor Răzvan Alexe şi Daniel Adrian Alixandrescu au precizat că sunt de acord cu măsurile dispuse în cazul clienţilor lor, respectiv arestul la domiciliu.

UPDATE 11.45 Mircea Cosma şi Vlad Cosma au ajuns la Curtea Supremă.

În luna aprilie, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Răzvan Alexe,pentru trafic de influenţă şi dare de mită, Vlad Alexandru Cosma, pentru trafic de influenţă, Mircea Cosma, pentru luare de mită şi abuz în serviciu şi Daniel Adrian Alixandrescu, cercetat în stare de arest la domiciliu, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu.


„În perioada 2012 - 2013, inculpaţii Alexe Răzvan şi Cosma Vlad Alexandru au pretins şi primit de la trei reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, denunţători în cauză, suma totală de 4.410.149,97 lei, disimulată în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv de aceste societăţi către două firme controlate în fapt de inculpatul Alexe Răzvan.

Sumele de bani au fost pretinse şi primite de cei doi în schimbul intervenţiei la persoane cu putere de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova şi anume la inculpaţii Cosma Mircea, preşedintele autorităţii publice judeţene şi Alixandrescu Daniel Adrian, director executiv al Direcţiei Patrimoniu (având în subordine Serviciul Achiziţii Publice şi Contracte, precum şi Serviciul Urmărire Lucrări Publice), astfel încât cele trei societăţi să obţină de la Consiliul Judeţean Prahova trei lucrări de modernizare/întreţinere a drumurilor, dar şi pentru a deconta cu prioritate lucrări deja efectuate. Cele trei lucrări se referă la obiectivele următoare: Modernizare DJ 101 I Buda Nedelea, judeţul Prahova, Lucrări şi servicii privind întreţinerea curentă a drumurilor publice – plombe şi Întreţinerea curentă a drumurilor judeţene pe timp de iarnă 2012 – 2013“, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

Pentru ca societăţile denunţătorilor să câştige cele trei lucrări, în cadrul Consiliului Judeţean Prahova s-au desfăşurat, sub directa implicare a inculpaţilor Cosma Mircea şi Alixandrescu Daniel Adrian, proceduri de achiziţie publică, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi prin care bugetul judeţului a fost prejudiciat cu suma totală de 6.077.273,24 lei.

Pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu rezultate din lege şi din fişa postului şi pentru a favoriza cele trei societăţi comerciale, inculpaţii Cosma Mircea şi Alixandrescu Daniel Adrian au pretins şi primit de la inculpatul Alexe Răzvan o parte din sumele pretinse şi primite de acesta de la denunţători, respectiv - 1.890.064,27 lei – inculpatul Cosma Mircea şi 130.000 lei – inculpatul Alixandrescu Daniel Adrian.

Anterior, în perioada 2010 – 2011, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, inculpatul Cosma Mircea a mai pretins de la reprezentantul de atunci al uneia din cele trei societăţi comerciale (în prezent decedat), în schimbul decontării cu prioritate a sumelor datorate de autoritatea publică judeţeană pentru lucrări executate de această firmă, suma totală de 900.000 lei din care a primit 550.000 lei. Suma a fost disimulată în contravaloarea unor suprafeţe de teren arabil - obiect al unor contracte de vânzare cumpărare autentificate, în baza cărora societatea le-a ,,achiziţionat” de la persoane interpuse de inculpat, apropiate familiei sale, la preţuri supraevaluate.

Diferenţa intra în buzunarul suspecţilor

Obiectul mitei l-a reprezentat în acest caz diferenţa dintre preţul de vânzare către societatea respectivă şi preţul cu care terenurile fuseseră efectiv cumpărate anterior, de la primii proprietari şi este în cuantum de 487.000 lei. Mircea Cosma, acuzat de „activitate infracţională“ repetată În decursul mai multor ani, între 2010 şi 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, inculpatul Cosma Mircea a derulat o activitate infracţională de natură a prejudicia bugetul public al judeţului, în favoarea unor interese private, antrenând într-un circuit ilicit, susţinut şi de reprezentanţii societăţilor comerciale favorizate – denunţători în cauză, mai multe persoane printre care şi pe fiul său, Cosma Vlad Alexandru, deputat în Parlamentul României.

Concret, contra unor sume de bani şi beneficiind de concursul cointeresat al inculpatului Alixandrescu Daniel Adrian (director al unor departamente „cheie” în cadrul Consiliului Judeţean Prahova), a facilitat câştigarea de către cele trei societăţi a procedurilor de achiziţie publică organizate de consiliul judeţean ca entitate achizitoare de lucrări şi servicii, dar şi decontarea cu prioritate a altor lucrări deja efectuate.

Intervenţia reprezentanţilor societăţilor la preşedintele Consiliului Judeţean Prahova s-a realizat fie direct (prin reprezentantul de atunci al uneia din cele trei societăţi comerciale, în prezent decedat), fie prin intermediul inculpatului Cosma Vlad Alexandru, dar şi a inculpatului Alexe Răzvan (apropiat al familiei Cosma), care şi-au traficat influenţa avută asupra inculpatului Cosma Mircea în sensul celor de mai sus, contra unui „comision” împărţit între ei - în două părţi egale.

Sumele de bani – obiect al infracţiunilor de corupţie cercetate, respectiv trafic de influenţă, dare şi luare de mită, au fost procurate şi au ajuns în posesia inculpaţilor Cosma Mircea şi Alixandrescu Daniel Adrian după derularea unor operaţiuni juridice de transfer succesiv de proprietate în care au fost interpuse mai multe persoane fizice (în ceea ce-l priveşte exclusiv pe inculpatul Cosma Mircea), respectiv în urma unor procedee financiare fictive în care au fost implicate două firme controlate în fapt de inculpatul Alexe Răzvan, S.C. Marconstruct Company S.R.L. Ploieşti şi SC S&S Wizard Advertising SRL Ploieşti.

Întâlniri conspirative

Inculpaţii se întâlneau într-un birou închiriat, în Prahova În realizarea rezoluţiei infracţionale, în perioada 2012-2013, au avut loc mai multe întâlniri între reprezentanţii celor trei societăţi (şi altele) şi inculpatul Alexe Răzvan – omul de legătură cu preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, la care – sporadic – a participat şi inculpatul Cosma Vlad Alexandru, prezenţa celui din urmă fiind de natură a întări convingerea pentru ceilalţi participanţi a respectării înţelegerilor.

Ca loc al acestor întâlniri a fost ales un birou închiriat de inculpatul Alexe Răzvan în incinta unui spaţiu deţinut de o societate controlată de membri familiei Cosma, situat într-o comună din judeţul Prahova.

În această locaţie, persoanele implicate stabileau modalitatea în care urmau să participe la licitaţiile organizate la nivelul Consiliului Judeţean Prahova, societatea care trebuia să câştige o anume lucrare, costurile estimative de execuţie şi câştigul obţinut, dar şi cuantumul „comisioanelor” care trebuiau plătite şi anume: 10% pentru preşedintele autorităţii publice judeţene – inculpatul Cosma Mircea şi pentru formaţiunea politică pe care acesta o reprezenta, sume fixe – de regulă 10.000 lei de lucrare pentru sprijinul acordat de inculpatul Alixandrescu Daniel Adrian – potrivit prerogativelor funcţiei sale, precum şi 1/3 din câştig care se împărţea în mod egal între inculpaţii Alexe Răzvan şi Cosma Vlad Alexandru – traficanţii de influenţă.

Aceste „înţelegeri” au fost materializate în formă scrisă (pentru a deveni explicite participanţilor la discuţii) de către inculpatul Alexe Răzvan, dar şi de o altă persoană.

Banii, scoşi din conturi şi împărţiţi pe procente

Banii ajungeau la inculpaţi prin firme controlate de Răzvan Alexe Într-un comunicat al DNA se arată că, în ceea ce priveşte modalitatea în care banii (reprezentând obiectul infracţiunilor de corupţie cercetate în cauză) ajungeau în posesia inculpaţilor, s-a demonstrat în cursul urmăririi penale că pentru acest obiectiv au fost folosite mai multe societăţi comerciale, controlate - în fapt - de inculpatul Alexe Răzvan, de pildă SC Marconstruct Company SRL Ploieşti şi SC S&S Wizard Advertising SRL Ploieşti, societăţi către care denunţătorii – câştigători ai licitaţiilor – subcontractau fictiv o parte din lucrare şi în conturile cărora efectuau apoi plăţi.

Banii erau scoşi numerar din conturile societăţilor controlate şi transportaţi la biroul menţionat, de trei persoane, martori în cauză, de unde erau împărţiţi potrivit înţelegerilor şi apoi remişi de către inculpatul Alexe Răzvan – după reţinerea propriilor,,comisioane” - către inculpaţii Cosma – tată şi fiu, precum şi către inculpatul Alixandrescu Daniel Adrian.

În această modalitate, în perioada 2012-2013, inculpaţii Alexe Răzvan şi Cosma Vlad Alexandru au intrat în posesia unor sume de bani în cuantum de 4.410.149,97 lei, pe care i-au împărţit în mod egal, iar inculpaţii Cosma Mircea şi Alixandrescu Daniel Adrian au primit de la inculpatul Alexe Răzvan, pentru încălcarea atribuţiilor de serviciu şi favorizarea celor trei agenţi economici menţionaţi în legătură cu trei lucrări atribuite de autoritatea publică judeţeană (ce vor fi detaliate în cele ce urmează) - 1.890.064,27 lei (Cosma Mircea), respectiv 130.000 lei (Alixandrescu Daniel Adrian). Prejudiciu de peste 6 milioane de lei în bugetul judeţului Cuantumul total al sumelor primite de inculpaţi a fost calculat prin raportare la cotele părţi stabilite prin înţelegerile lor frauduloase, cu excepţia sumelor primite de inculpatul Alixandrescu Daniel Adrian (130.000 lei) care au rezultat din anchetă, respectiv 40.000 lei (în două tranşe egale) pentru lucrarea,,Modernizare DJ 101 I Buda Nedelea, judeţul Prahova”, 40.000 lei pentru,,Lucrări şi servicii privind întreţinerea curentă a drumurilor publice – plombe” şi 50.000 lei pentru lucrarea,,Întreţinerea curentă a drumurilor judeţene pe timp de iarnă 2012 – 2013”.

Concret, cercetările în cauză au vizat – aşa cum s-a arătat în cele ce preced - trei lucrări scoase la licitaţie de Consiliul Judeţean Prahova în perioada 2012-2013 şi anume,,Modernizare DJ 101 I Buda Nedelea, judeţul Prahova”,,,Lucrări şi servicii privind întreţinerea curentă a drumurilor publice – plombe” şi,,Întreţinerea curentă a drumurilor judeţene pe timp de iarnă 2012 – 2013”. Potrivit documentelor ridicate de la Consiliul Judeţean Prahova, procedurile de licitaţie pentru cele trei lucrări au fost viciate, cu concursul inculpaţilor Cosma Mircea şi Alixandrescu Daniel Adrian.

Cele trei contracte de lucrări ar fi fost încheiate prin proceduri de achiziţie publică în condiţiile unei posibile înţelegeri între participanţi şi autoritatea contractantă, concretizată în depunerea de oferte şi precizări formale, invocarea unor documente nerelevante inclusiv a unor dispoziţii legale inexistente şi a tergiversării procedurii de licitaţie publică pentru achiziţionarea serviciilor de deszăpezire, a analizării de către o comisie de evaluare a unor documente de calificare nedepuse de ofertanţi şi în condiţiile supraevaluării valorii achiziţiei.

Serviciile de deszăpezire au fost atribuite cu încălcarea dispoziţiilor legale în vigoare.Totodată, contractele de lucrări şi servicii analizate au fost prelungite şi valoarea lor a fost suplimentată prin încheierea de acte adiţionale şi de noi contracte contrar clauzelor contractuale, pe baza unor documente conţinând afirmaţii nereale, prin negocieri fără publicarea unui anunţ de participare. Sumele datorate în baza contractelor analizate au fost achitate de Consiliul Judeţean Prahova anterior termenului prevăzut de dispoziţiile art. 36 alin. 1 din O.U.G. nr. 34/2009, respectiv art. 5.3. din contracte şi cu încălcarea dispoziţiilor art. 14 alin. 8 din Legea nr. 273/2006.

Ca urmare a suplimentării nejustificate, pe baza unor documente conţinând afirmaţii nereale şi a supraevaluării valorii estimate a achiziţiei a fost prejudiciat bugetul judeţului Prahova cu suma totală de 6.077.273, 24 lei, reprezentând: 1.513.971 lei, contract de lucrări având ca obiect executarea lucrării “Modernizare DJ 101 I, Buda - Nedelea, jud. Prahova”, 308.489,20 lei, contract de lucrări având ca obiect executarea de ”Lucrări şi servicii privind întreţinerea curentă a drumurilor publice - plombe”, 4.254.812,38 lei, contractele de servicii de deszăpezire campania 2012-2013, se mai arată în comunicatul DNA.

Sechestru pe bunurile lui Mircea şi Vlad Cosma

În vederea asigurării recuperării prejudiciului cauzat, dar şi pentru asigurarea măsurii confiscării speciale, în cauză, procurorii au dispus sechestru asigurător asupra bunurilor imobile aparţinând inculpaţilor Alexe Răzvan, Cosma Vlad Alexandru, Cosma Mircea Şi Alixandrescu Daniel Adrian, până la concurenţa sumei reprezentând valoarea prejudiciului. La propunerea procurorilor, instanţa a dispus ca sumele nete încasate lunar de către inculpatul Cosma Vlad Alexandru, începând cu data de 28.02.2014, cu titlu de salariu (indemnizaţia şi alte venituri periodice provenite de la Parlamentului României - Camera Deputaţilor) să fie poprite în cuantum de o treime.

Prin rechizitoriu s-a propus măsura popririi asiguratorii asupra cotei de o treime din veniturile primite cu titlu de pensie, de către inculpatul Cosma Mircea, de la Casa Judeţeană de Pensii Prahova. Mircea şi Vlad Cosma şi-au vândut din bunurile imobile Având în vedere că atât inculpatul Cosma Vlad Alexandru, cât şi inculpatul Cosma Mircea au înstrăinat cotele părţi din imobilele deţinute în proprietate, exclusiv pentru sustragerea lor de la aplicarea sechestrului, procurorii au propus rezolvarea chestiunii prealabile, constând în anularea unei donaţii făcută de inculpatul Cosma Vlad Alexandru, şi anularea actului de partaj voluntar efectuat de inculpatul Cosma Mircea, ambele autentificate la data de 20 februarie 2014, pentru cauză ilicită.

Procurorii au cerut arest la domiciliu pentru Mircea Cosma De asemenea, procurorii au propus instanţei înlocuirea măsurii controlului judiciar luată faţă de inculpatul Cosma Mircea, preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, cu măsura arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 zile, întrucât există temeiuri noi care justifică luarea acestei măsuri, între care: - încercarea de a influenţa buna desfăşurare a procesului penal prin înstrăinarea cotei părţi din bunurile deţinute împreună cu soţia sa, între momentul inculpării sale şi cel al instituirii sechestrului asigurator, în scopul sustragerii de la aplicarea acestei măsuri - încălcarea condiţiilor impuse de judecătorul de drepturi şi libertăţi cu ocazia dispunerii măsurii controlului judiciar - de a nu lua legătura, pe nicio cale cu inculpatul Cosma Vlad Alexandru. - probe cu privire la săvârşirea altor acte materiale din conţinutul constitutiv al infracţiunii de luare de mită.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Pe asta ați citit-o?

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii