Șeful CIA: Rețelele de socializare fac tot mai dificilă lupta împotriva terorismului

Șeful CIA: Rețelele de socializare fac tot mai dificilă lupta împotriva terorismului

Directorul Agenției Centrale de Informații (CIA) a SUA, John Brennan, a afirmat vineri că rețelele de socializare și alte tehnologii de comunicare fac tot mai dificilă lupta împotriva militanților care utilizează astfel de mijloace moderne pentru a face schimb de informații și a întreprinde operațiuni, relatează agenția Reuters.

Într-un discurs rostit la New York, la centrul de reflecție Council on Foreign Relations, Brennan a estimat că astfel de comunicații nu fac decât să sporească dificultatea în abordarea problemei amenințărilor și a atacurilor din întreaga lume din partea unor grupări precum Statul Islamic, cunoscută și ca ISIL.

''Noile tehnologii pot ajuta grupări precum ISIL să coordoneze operațiuni, să atragă noi recruți, să-și extindă propaganda și să-i inspire pe simpatizanții de pe întreaga planetă să acționeze în numele lor'', a declarat Brennan, referindu-se la acronimul ISIL pentru gruparea militantă din Siria și Irak.

''Amenințarea globală din partea terorismului este mult amplificată de lumea interconectată de astăzi, unde un incident izbucnit într-un colț al planetei poate stârni instantaneu o reacție la mii de mile depărtare și unde un singur extremist poate intra pe internet și poate învăța cum că comită un atac fără să iasă din casă'', a explicat șeful CIA.

În discursul său, Brennan a evocat recentele atacuri, inclusiv cele de la Paris împotriva publicației satirice Charlie Hebdo, de la o cafenea din Copenhaga și de la o școală din Pakistan.

''Aceste atacuri arată o tendință îngrijorătoare pe care noi o constatăm de ceva timp: apariția unei amenințări teroriste care este tot mai descentralizată, greu de depistat și greu de contracarat'', a spus oficialul american.

În opinia sa, preocupările în materie de securitate din ultimul an indică o lume tot mai volatilă, cu tot mai multe focare de instabilitate de la prăbușirea fostei URSS.

În timp ce organisme precum CIA au depus eforturi pentru creșterea capabilităților lor de combatere a amenințărilor cibernetice, cei care intenționează să comite acte teroriste se perfecționează și ei în folosirea tehnologiilor, a explicat Brennan.

Potrivit declarațiilor șefului CIA, guvernele vor trebui să lucreze împreună cu industria privată și alți parteneri pentru a-i identifica și a-i prinde pe extremiști, precizând că actualul conflict din Siria și Irak și provocarea reprezentată de combatanții străini care se implică în conflictul din zona respectivă constituie o prioritate.

''Acolo se află cel puțin 20.000 de combatanți din peste 90 de țări care s-au dus să lupte, mai multe mii dintre ei fiind din țări occidentale, inclusiv din SUA'', a conchis șeful CIA. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”