Șeful Biroului pentru Imigrări Caraș-Severin, arestat pentru mită și trafic de migranți. Alte trei persoane, sub control judiciar

Șeful Biroului pentru Imigrări Caraș-Severin, arestat pentru mită și trafic de migranți. Alte trei persoane, sub control judiciar

Șeful Biroului pentru Imigrări al județului Caraș-Severin, Vali Mitruș, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind reținut de procurorii DNA. Alți doi funcționari ai instituției, împreună cu administratorul unei firme au fost plasați sub control judiciar, potrivit unui comunicat al DNA.

Șeful Biroului pentru Imigrări al județului Caraș-Severin, arestat preventiv - Foto Poliția Română

Șeful Biroului pentru Imigrări al județului Caraș-Severin, arestat preventiv - Foto Poliția Română

Cei patru sunt acuzați de luare și dare de mită, abuz în serviciu și acces ilegal la un sistem informatic, printre altele.

Funcționarii ar fi primit sume între 2.100 lei și 22.000 euro și alte foloase necuvenite de la oameni de afaceri implicați în migrația ilegală pentru emiterea avizelor de muncă și prelungirea nelegală a dreptului de ședere pentru peste 1.137 de cetățeni străini, majoritatea din Pakistan și Bangladesh. Străinii erau cazați ilegal și plasați la muncă sau preluați de rețele de traficanți pentru a fi transportați spre state din Vestul Europei.

A fost dispusă măsura reținerii față de MITRUȘ VALI, șef al Biroului pentru Imigrări al Județului Caraș Severin. A fost dispusă măsura controlului judiciar față de HUNIADI ANDREI-CĂTĂLIN, ONCICĂ CRISTIAN-ARTHUR, funcționari în cadrul Biroului pentru Imigrări Caraș-Severin, și P.C.S., administrator al unei societăți comerciale, În sarcina celor 4 inculpați a fost reținută comiterea unor infracțiuni de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, acces ilegal la un sistem informatic, comise în formă simplă și continuată, forma participației penale fiind autoratul, complicitatea și instigarea.”, precizează DNA.

Procurorii au strâns date și probe care arată că angajați ai Biroului pentru Imigrări Caraș-Severin ar fi încălcat legile privind migrația și normele metodologice legate de muncă, în schimbul unor sume de bani. Aceștia ar fi facilitat ilegal admisia, șederea și dreptul la muncă al cetățenilor străini în România.

După emiterea avizelor de muncă, o parte dintre cetățenii străini, care ar fi intrat în țară, ar fi fost preluați de reprezentanții societăților pentru care ar fi fost eliberate documentele respective, cazați fără forme legale în diferite locații și plasați în mod nelegal pentru a munci la alte societăți. Ceilalți ar fi fost preluați direct de persoane care ar fi făcut parte din rețelele de traficanți de migranți și călăuziți spre state din Vestul Europei, trecând ilegal frontiera de stat a României.”, mai spune comunicatul DNA.

În acest dosar se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Reamintim că DIICOT și DNA au desfășurat o operațiune comună, de amploare , în vestul țării, într-un dosar care vizează traficul cu migranți și acte de corupție. Procurorii au efectuat peste 70 de percheziții domiciliare în 7 județe, inclusiv București, dar și la Biroul pentru Imigrări al județului Caraș Severin și Serviciul pentru Imigrări al județului Arad.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii