Șeful Băncii Naționale a Republicii Moldova a fost demis de Parlament

Șeful Băncii Naționale a Republicii Moldova a fost demis de Parlament

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a fost demis din funcție, decizie luată în cadrul ședinței de joi a Parlamentului cu votul a 81 de deputați. Parlamentarii partidului Puterii au venit cu mai multe acuzații la adresa acestuia, toate având legătură cu dosarul ,,Furtul Miliardului”.

Șeful BNM a fost demis de Parlament. FOTO: Multimedia. parlament.md

Șeful BNM a fost demis de Parlament. FOTO: Multimedia. parlament.md

,,Se constată activitatea insuficientă și defectuoasă a Băncii Naționale a Moldovei în partea ce ține de auditul proceselor și persoanelor implicate în frauda bancară, fapt ce trezește bănuieli rezonabile asupra gestionării defectuoase a sarcinii de asigurare a colaborării organelor BNM cu organele de drept în vederea investigării recuperării eficiente a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar”, a menționat Olesea Stamate, președinta Comisiei Juridice Numiri și Imunități.

Cei 81 de parlamentari au votat pentru revocarea din funcție a guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei (BNM), după ce au avut loc în plenul Parlamentului audieri cu privire la progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar, dar și evoluția dosarului ,,Furtul Miliardului”. Iar deputatul partidului Puterii, Radu Marian, i-a cerut demisia lui Octavian Armașu cu câteva ore mai devreme.

Demisie solicitată

,,În rezultatul audierilor de azi din comisie și din plenul parlamentului care au arătat probleme grave în activitatea conducerii BNM, sabotare în recuperarea banilor, angajarea și menținerea în funcție a unor oameni implicați în frauda bancară, și obstrucționarea anchetei, vă solicităm demisia, domnule Octavian Armașu”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au acuzat conducerea BNM că ar fi sabotat recuperarea banilor din dosarul ,,Furtul Miliardului”, dar şi că ar fi menținut în funcții angajați implicați în acest caz.

,,Noi foarte bine ne dăm seama cine era atunci la cârma țării și cine trăgea de toate ațele care le trage și astăzi, și haideți să nu ne ascundem după deget. Acești clienți care stau peste hotare încă au diferite organe ale statului, încă au influență și nu mică, și din asta rezultă rezultatele dumneavoastră ca bancă, că ar trebui cumva să fiți mai activi pentru a recupera ceea ce s-a furat în complicitate pentru că tot ce s-a făcut, s-a făcut cu ajutorul Băncii Naționale și a persoanelor celea care dirijau băncile”, a declarat Igor Șpac, parlamentar pe listele PAS.

Octavian Armașu a negat aceste acuzații. ,,Eu în viața mea întotdeauna am fost independent, unde am activat ori în sectorul privat, ori în sectorul public și ca ministru al Finanțelor eu am activat independent, și nimeni nu mi-a tras nicio sfoară în Ministerul Finanțelor, și nimeni nu poate să o facă nici astăzi în Banca Națională”.

Totodată, parlamentarii formațiunii de guvernământ l-au întrebat pe Octavian Armașu despre faptul că un avocat care îl apără pe oligarhul fugar Ilan Șor în dosarul ,,Furtul Miliardului” este și apărătorul unui angajat al BNM, acesta fiind figurant în aceeași cauză penală. ,, Faptul că un avocat din grupul de avocatură Colenco apără un angajat de-al dumneavoastră într-o direcție importantă, același avocat îl apără și pe Șor, ambii vizați în Frauda Bancară, dumneavoastră considerați că aceasta nu este conflict de interese?”, a menționat Radu Marian.

Învinuiți în dosarul ,,Furtul Miliardului”, angajați ai BNM

,,Într-adevăr nu arată plăcut și frumos, eu sunt de acord cu dumneavoastră, dar eu sunt în poziția în care trebuie să respect legea, dar legea prevede foarte clar că nu este decizia noastră cu privire la cine este avocatul angajaților”, a declarat Octavian Armașu, menționând că în cadrul BNM activează mai multe persoane care au statutul de învinuit în cadrul anchetei ,,Furtul Miliardului”.

Tot în cadrul ședinței de joi adoptat un proiect de hotărâre ,,elaborat de Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care prevede că activitatea instituțiilor responsabile de procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar este una ineficientă și insuficientă. Respectiv, aceste instituții vor prezenta, în termen de trei luni, în plenul Parlamentului, acțiunile întreprinse pentru a recupera prejudiciile din frauda bancară și acțiunile ulterioare în vederea îmbunătățirii procesului de recuperare. Menționăm că astăzi au avut loc audieri privind evoluția dosarului „Furtul miliardului”. Reprezentanții Centrului Național Anticorupție, ai Serviciului de Informații și Securitate, ai Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, ai Băncii Naționale a Moldovei au prezentat informații despre progresul înregistrat în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar. Totodată, responsabilii au răspuns la întrebările deputaților la acest subiect. Tot astăzi, reprezentanții Procuraturii Generale au prezentat informații la acest subiect, într-o ședință închisă organizată de Comisia economie, buget și finanțe și Comisia juridică, numiri și imunități”, au anunțat reprezentanții Parlamentului de la Chișinău.

Octavian Armașu a condus BNM din noiembrie 2018, atunci fiind numit în funcție pe un termen de șase ani de Partidul Democrat din Moldova (PDM) care se afla atunci la guvernare în Republica Moldova.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!

5 VIDEO Imagini de la atacul Ucrainei în Rusia...