Şeful ANOFM: România are nevoie de politici publice care să faciliteze întoarcerea acasă a propriilor cetăţeni
România are nevoie de politici publice în domeniul forţei de muncă care să faciliteze întoarcerea acasă a propriilor cetăţeni, a afirmat Emanuel Victor Picu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), în cadrul unei întâlniri bilaterale Eures româno-ungară.
"Nu trebuie să uităm că mobilitatea este unul dintre pilonii Uniunii Europene. În acest spirit, Eures este platforma care îi ajută pe cei care doresc să se stabilească în străinătate, prin găsirea unui loc de muncă în Europa. Din păcate, atât România cât şi Ungaria sunt ţări recunoscute pentru exportul de forţă de muncă. Atât noi, cât şi vecinii noştri, avem nevoie de politici publice care să faciliteze întoarcerea acasă a propriilor cetăţeni. De altfel, Guvernul PNL şi-a asumat să facă din acest deziderat un obiectiv naţional. Ceea ce am ţinut să transmit astăzi este că România trebuie să-şi păstreze cetăţenii în interiorul ţării prin construirea de instituţii care să lucreze în interesul românilor şi prin asigurarea unor condiţii de viaţă care să se apropie de cele găsite în occident", a declarat Picu.
ANOFM, în calitatea sa de Birou Naţional de Coordonare Eures, a organizat, miercuri, întâlnirea bilaterală România-Ungaria. La evenimentul găzduit de Primăria Municipiului Satu Mare au participat reprezentanţii Serviciilor Publice de Ocupare din cele două ţări, principalul obiectiv al acestei reuniuni fiind intensificarea colaborării dintre cele două servicii publice de ocupare în domeniul mobilităţii forţei de muncă prin reţeaua şi serviciile Eures.
Potrivit unui comunicat de presă al ANOFM, la reuniunea bilaterală româno-ungară Eures au mai participat Camelia Mihalcea - coordonator Eures România, Farkas Laszlo - coordonatorul naţional Eures Ungaria, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi directorii executivi ai agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă din ţară.
Eures este o reţea de cooperare concepută pentru facilitarea liberei circulaţii a lucrătorilor în ţările UE 28, precum şi în Elveţia, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia având un rol important în furnizarea de informaţii specifice şi în facilitarea plasării forţei de muncă în beneficiul angajatorilor şi angajaţilor din zonele de frontieră, în regiunile europene transfrontaliere.
Reţeaua este formată din Biroul European de Coordonare (BEC), Birourile naţionale de coordonare (BNC), partenerii Eures şi partenerii asociaţi. AGERPRES