Șeful AEP și-a dat demisia

Șeful AEP și-a dat demisia

Șeful Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu-Buică, a anunțat că și-a înaintat demisia „de onoare” din funcția pe care o ocupă, documentul fiind deja depus la Parlament.

Șeful AEP și-a dat demisia FOTO Mediafax

Șeful AEP și-a dat demisia FOTO Mediafax

Autoritatea Electorală Permanentă informează că astăzi, 11 ianuarie 2023, domnul Constantin-Florin Mitulețu-Buică a înaintat celor două camere ale Parlamentului demisia de onoare din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente, începând cu data de 13 februarie 2023, în condițiile Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente și ale Legii nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar”, este comunicatul dat de AEP.

Conflictul izbucnit în jurul șefului AEP a încins spiritele în Coaliție. În timp ce PNL susține ca este nevoie de o demisie sau de retragerea sprijinul politic, de partea cealaltă, social democratii au evitat inițial să spună ceva pe tema șefului AEP.

PNL a făcut primul pas

Liberalii, prin vocea purtătorului de cuvânt Ionuț Stroe au transmis că „problema apărută se poate rezolva rapid printr-un gest al domnului Mituletu sau prin retragerea sustinerii PSD”.

PNL este consecvent în abordarea cazurilor de acest fel și consideră că acestea trebuie să fie lămurite în instanță. România are instituții abilitate să cerceteze asemenea spețe. Președintele AEP, susținut pentru această funcție de PSD, trebuie să își asume consecințele conflictului de interese pe care l-a și recunoscut public la un post de televiziune și să lase ancheta să-și urmeze calea legală”, a mai transmis Ionuț Stroe pentru „Adevărul”, afirmând totodată că „este responsabilitatea autorităților competente să cerceteze și să lămurească acest caz. Justiția trebuie să se pronunțe”.

Deputatul PSD Gabriel Zetea a declarat pentru „Adevărul” zilele trecute că, „în principiu, vor trebui luate măsuri” în cazul șefului AEP, explicând că „asupra persoanele care conduc instituții importante nu trebuie să existe niciun fel de suspiciune”.

Totodată, social-democratul Gabriel Zetea a dat asigurări că PSD nu se va opune vreunui demers de demitere, susținând că „orice inițiativă va ajunge în Parlament, PSD, așa cum a făcut în ultimii ani, nu se va opune și de fiecare dată va vota pentru demitere sau ridicarea imunității”.

Mesaj discret să se retragă

Potrivit informațiilor „Adevărul”, lui Mitulețu-Buică i s-a transmis de la conducerea PSD că ar trebui să facă un pas în spate, pentru că deja încep să se adune prea multe controverse în jurul acestuia, nefiind prima dată când fostul șef al AEP era în atenția publică pentru problele de integritate.

De altfel, șeful AEP a fost instalat în această funcție într-o perioadă în care la conducerea PSD era încă Liviu Dragnea, cu sprijin mare dinspre organizația PSD Dolj. Și după o serie de investigații despre trecutul acestuia, dar și despre faptul că a ajuns să aducă în instituție numeroase persoane cu care se cunoștea, Mitulețu Buică a rezistat.

Mandatul de șef al AEP este pe opt ani. Mitulețu-Buică fusese numit în februarie 2019, deci avea un mandat până în 2027. Procedura pentru un nou șef al AEP va trebui declanșată de Parlament, în acest for fiind audiați candidații și unde va fi dat și votul decisiv.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...