Șeful AEP: „Nu e nicio cale de atac contra deciziei CCR de validare a turului I”
Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP) Toni Greblă a declarat, joi, că nu există nicio cale de atac privind decizia CCR de validare a turului I al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie.
„Așa cum sunt prevederile legale, după ce CCR a validat rezultatele primului tur, nu există cale de atac împotriva acelei decizii a CCR și sunt depășite termenele, nu mai e nicio posibilitate de a contesta rezultatele din primul tur de scrutin. Așa spune legea”, a explicat Toni Greblă, la Antena 3 CNN .
„Din punct de vedere al competențelor AEP, am expediat dimineață ultimele buletine de vot la județele cele mai aproape de București. Din toate punctele de vedere organizatoric alegerile pot fi începute la 7 dimineața în toată țara și în secțiile de votare din străinătate vineri ora 12.00, ora locală”, a mai spus Toni Greblă.
Șeful AEP a mai adăugat: „Să vedem cum se desfășoară turul 2. Sunt niște persoane, subiecți care pot sesiza CCR pentru validare. Dar acum asta e o speculație”.
Despre turul I, șeful AEP a explicat că pe traseul proceselor verbale „nu a existat nicio alterare de date, nici nu a fost penetrat sistemul informatic al AEP. Garantez, informez toți românii, în procesul electoral din 24 noiembrie nici o dată nu a fost alterată, nu a fost extrasă nici o dată”.
Șir de cereri de anulare
Europarlamentarul Cristian Terheș a depus o nouă cerere prin care solicită Curții Constituționale să anuleze turul 1 al alegerilor prezidențiale. Cererea privește documentele desecretizate de CSAT, care au arătat că există un „actor statal” în spatele campaniei lui Călin Georgescu.
Alte sesizări au fost depuse de SNSPA și Calea Europeană, prin care este solicitată anularea turului I, dar și scoaterea lui Călin Georgescu din cursa prezidențială.
SNSPA solicită reluarea primului tur al alegerilor prezidențiale „sub stricta supraveghere a instituțiilor statului, pentru a garanta respectarea principiilor constituționale și a standardelor democratice”.
Prof. univ. dr. Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a scris, într-o postare făcută, anterior, pe Facebook, că, „primul tur al alegerilor trebuie să fie reluat în condiții de legalitate deplină, sub supravegherea strictă a instituțiilor statului, pentru a garanta corectitudinea și legitimitatea procesului electoral. Este o datorie fundamentală, față de cetățeni și față de viitorul României”.
Sursa: adevarul.ro