Șefii inspectoratelor școlare din 13 județe, revocați de REBUTUL UMAN Liviu Pop prin FAX, vineri seara!
Sefii inspectoratelor scolare din 13 judete - Caras-Severin, Ialomita, Ilfov, Braila, Buzau, Vrancea, Constanta, Sibiu, Olt, Arad, Tulcea, Mehedinti si Calarasi - au fost revocati vineri din functie de ministrul Educatiei, Liviu Pop. Din informatiile HotNews.ro , ordinele de revocare au fost trimise pe adresa inspectoratelor judetene vineri seara, prin fax, si urmeaza sa intre in vigoare peste 15 zile, conform legii.
O parte dintre inspectorii-sefi reclama insa nereguli, spunand ca nu au avut loc anterior cercetari disciplinare care sa justifice revocarea lor din functie. Adrian Doxan, seful Inspectoratului Scolar Caras Severin, care se afla pe lista celor 13, reclama "presiuni politice" si a declarat, pentru HotNews.ro , ca "Imi rezerv orice cale ca sa imi castig dreptatea, inclusiv sa fac sesizare pentru abuz in serviciu (impotriva ministrului - n.red.)." Ministrul Liviu Pop nu a putut fi contactat pana la ora publicarii acestui articol pentru a explica motivele revocarii celor 13 inspectori-sefi.
Luminita Barcari, sefa Inspectoratului Scolar Judetean Ialomita, si Adrian Doxan, seful Inspectoratului din Caras-Severin, spun ca deciziile de revocare au venit vineri seara, prin fax, pe adresele inspectoratelor.
Adrian Doxan a declarat, pentru Hotnews.ro, ca nu a vazut personal ordinul de revocare, in conditiile in care a plecat de la sediul inspectoratului vineri, la ora 17:30, iar decizia inca nu venise pana la acea ora. El a aflat despre ordinul de revocare sambata, prin telefon, de la adjunctul sau din inspectorat. Adrian Doxan mai spune ca in urmatoarele 5 zile va fi in concediu, iar decizia de revocare va intra in vigoare la data de 4 septembrie.
Doxan considera ca este vorba despre o hotarare abuziva, in conditiile in care, spune el, "pana la data de 31 august am termen sa imi trimit fisa de activitate si raportul de evaluare, iar o cercetare disciplinara nu a avut loc. A fost un control in inspectorat la sfarsitul lunii mai, in urma caruia nu am primit niciun raport, nicio notificare. Legea prevede foarte clar ca orice sanctiune se anunta in urma unei cercetari disciplinare."
El vorbeste si despre presiuni politice, in conditiile in care nu este membru al niciunui partid: "Se fac presiuni politice. Este clar ca cineva face presiune si doreste numirea unor anumite persoane in aceasta functie. Faptul ca nu fac parte dintr-un partid politic ar trebui sa fie un atu. Daca se doreste o anumita coloratura politica, sa isi puna acea coloratura, dar sa si-o puna pe fata."
Adrian Doxan a subliniat ca a fost numit la conducerea ISJ Caras-Severin prin concurs si ca are un contract de management pe care urmeaza sa il analizeze, impreuna cu ordinul de revocare, iar apoi va decide ce va face mai departe: "In clipa in care am sa vad hartia si am sa vad motivele (revocarii - n.red.), am sa ma sfatuiesc cu o persoana competenta, cu un avocat. Imi rezerv orice cale ca sa imi castig dreptatea, inclusiv sa fac sesizare pentru abuz in serviciu (impotriva ministrului - n.red.)."
El sustine ca se simte "de-a dreptul hartuit": "S-a urmarit o hartuire a mea, sa imi dau demisia". Adrian Doxan spune ca in luna ianuarie a avut loc o verficare a Corpului de control al ministerului la Inspectoratului Caras-Severin, in urma caruia el s-a adresat instantei pentru vicii de procedura: "In urma acelui control am primit o sanctiune pentru care ma judec cu ei in instanta, este la Curtea de Apel Timisoara."
Un al doilea control la inspectorat, de 3 zile, a avut loc in luna mai, insa Adrian Doxan spune ca nu a primit nici pana acum vreo concluzie a acestuia.
"S-ar putea sa existe scapari (in activitatea sa de la inspectorat - n.red.), nimeni nu este pefect. Se pune problema daca ministerul a intervenit pentru indreptarea acelor greseli. Ca minister nu trebuie doar sa faci controale, ci si sa indrumi", a incheiat Adrian Doxan.